• Wethouder Marcel Verweij hangt Sjors Fröhlich de ambtsketen om.
• Wethouder Marcel Verweij hangt Sjors Fröhlich de ambtsketen om. Foto: Aangeleverd

'De juiste man op de juiste plaats'

19 nov 2019, 11:37

meerkerk • Fröhlich zelf benadrukte dat er veel uitdagingen op de gemeente afkomen. "We leven in een nieuwe werkelijkheid. Er is veel werk te doen. Niet alles kan, maar ik wil me concentreren op wat wel kan. Sterk in verscheidenheid, samen een factor van betekenis; dat is Vijfheerenlanden. U kunt op mij rekenen. Met veel trots én nederigheid ben ik de komende jaren graag uw burgemeester."

Daarvoor waren er de nodige plichtplegingen. Griffier Krista Goossens las het Koninklijk Besluit voor, loco-burgemeester Marcel Verweij hing Fröhlich de ambtsketen om en waarnemend raadsvoorzitter Dick den Hertog overhandigde hem de voorzittershamer. Commissaris van de Koning Hans Oosters stelde vast dat Fröhlich over de kwaliteiten beschikt om Vijfheerenlanden op de kaart te zetten. "Toen bekend werd dat hij voorgedragen was als burgemeester stond Vijfheerenlanden direct in de landelijke schijnwerpers." Oosters complimenteerde de raad: "U heeft lef getoond. U bent een fusiegemeente met een flinke omvang, dus was er alle reden om voor een meer 'gangbare' kandidaat te kiezen, maar u trad buiten de gebaande paden." De Commissaris voelde na de eerste kennismaking met Fröhlich welke kant het op ging. "Ik zag het aankomen: hij presenteerde zich goed en is bepaald geen 'nitwit'. Complimenten voor de getoonde durf. Ik ben blij met deze a-typische aanstelling, het vergroot de diversiteit van de beroepsgroep. Belangrijk dat er nieuw, vers bloed bij komt." Oosters wees op de kwaliteiten van de nieuwe burgemeester. "U bent een betrokken bestuurder, u kent de gemeente op uw duimpje. Daarnaast bent u een uitstekend netwerker, u hebt korte lijntjes naar ministers en staatssecretarissen en hebt veel ervaring met crisisbeheersing." Oosters vertelde dat Fröhlich in een van zijn radioprogramma's het burgemeesterspanel introduceerde. "Omdat burgemeesters pientere, grappige mensen zijn. Vandaag komt een jongensdroom uit. U bent de juiste man op de juiste plaats."

Burgemeester Frans Backhuijs van Nieuwegein verwelkomde Fröhlich namens de burgemeesterskring en zei dat hij het idee had dat de nieuwe burgemeester een goede bekende is. "We kennen elkaar niet, maar het voelt vertrouwd. Voor mij ben je gewoon Sjors Fröhlich." Backhuijs zag overeenkomsten tussen een radiopresentator en een burgemeester. "Je bent een oliemannetje dat rondgaat op de achtergrond: je hoort hem wel, maar ziet 'm niet." Backhuijs hoopte op een goede samenwerking: "Alleen ga je sneller, samen kom je verder." Namens de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad vertelde Joop van Montfoort dat Vijfheerenlanden de lat hoog had gelegd. "Sjors Fröhlich waagde de sprong en zweefde over onze lat. Hij is de juiste man op de juiste plaats, het boegbeeld van onze gemeente." En, maakte Van Montfoort duidelijk, iemand moet een nieuwe weg durven inslaan. "Hoogspringer Dick Fosbury sprong tijdens de Olympische Spelen van 1968 ruggelings over de lat. Hij vestigde een Olympisch Record en won goud. Inmiddels is de fosburyflop niet meer weg te denken. Sjors Fröhlich is dat straks niet meer bij ons."

Fröhlich was blij met alle mooie woorden. "Al is het wel karakterbedervend." De inwoner van Schoonrewoerd stelde vast dat Vijfheerenlanden een raad, wethouders en nu ook een burgemeester uit eigen gelederen heeft: "Dat Olympisch record hebben we vast te pakken." Hij keek uit naar de contacten met raad, ambtenaren en vooral ook met de inwoners. "We gaan plezier maken tijdens feestweken en jubilea, maar ik ben er ook als het niet goed gaat. Mijn schouder is breder dan u nu ziet. En als het nodig is, zullen we ook streng zijn." Hij dankte de raad voor haar keuze: "U durfde met een a-typische burgemeester in zee te gaan. Ik zal dat vertrouwen niet beschamen." Waarop de kersverse burgervader zijn eerste raadsvergadering naar het verleden hamerde. Het werk kan beginnen.

André Bijl