• Servaas Stoop geniet met volle teugen van het burgemeesterschap.
• Servaas Stoop geniet met volle teugen van het burgemeesterschap. Foto: Gemeente Geldermalsen

Servaas Stoop vrijdag geïnstalleerd

Genieten als burgemeester

west betuwe • De nieuwe burgemeester van West Betuwe was sinds 2002 (waarnemend) burgemeester van de gemeenten Dirksland, Korendijk en Zuidplas. Bovendien maakte hij van 1992 tot 2019 deel uit van de Provinciale Staten van Zuid-Holland. Nu wacht een nieuwe uitdaging: vrijdag wordt hij geïnstalleerd als eerste kroonbenoemde burgemeester van West Betuwe. Eind september stopte zijn werk als waarnemer in Zuidplas. "Ik vroeg me enigszins vertwijfeld af: 'wat moet ik nu gaan doen'," lacht hij. Vandaar dat hij vol spanning afwachtte hoe het met zijn sollicitatie in West Betuwe zou aflopen.

"De profielschets was opmerkelijk. Ze zochten een 'gezaghebbende verleider'. Dat sprak me aan." Dat gold ook voor de uitdaging die hem wacht. "West Betuwe is nog volop bezig met de gevolgen van de herindeling, zoals het gelijk trekken van regels en verordeningen. In Dirksland en Korendijk maakte ik de aanloop naar een nieuwe gemeente mee, nu sta ik aan de andere kant van zo'n herindeling. Er is een nieuwe raad en een nieuw college, niet alles ligt vast. Er is volop werk aan de winkel. Ik kom niet in een gespreid bedje, ik vind dat een prachtige uitdaging." Ook al omdat de regio min of meer onbekend terrein is. "Tot nu toe lag mijn bestuurlijke 'biotoop' in Zuid-Holland. Daar had ik mijn netwerk. Deze omgeving is nieuw voor mij, het is mijn eerste uitstapje naar het oosten." De eerste ervaringen zijn uitstekend. "Het is een schitterend gebied om te wonen en te werken, met veel natuur en cultuur-historische pareltjes. Alleen al de rivieren: de bedrijvigheid op de Waal en de idyllische Linge. Bovendien is de streek het centrum van de fruitteelt in ons land. Mijn vrouw en ik verheugen ons erop om in dit prachtige gebied te gaan wonen. Komend voorjaar hopen we te verhuizen." Inmiddels hebben Servaas Stoop en zijn vrouw kennis gemaakt met hun nieuwe gemeente. "Toen we hoorden dat ik was geselecteerd voor de vertrouwenscommissie, zijn we meteen op verkenning uit gegaan. We hebben bijna alle dorpjes aangedaan. Het was een prachtige septemberdag, de streek zag er zo mooi uit. Na het openbaar worden van de voordracht zijn we het gebied gaan doorkruisen op zoek naar een geschikte woning. De afgelopen weken heb ik allerlei kennismakingsgesprekken gevoerd. De eerste indrukken zijn positief: iedereen is heel toegewijd en vast van plan om van West Betuwe een succes te maken. Het werk in een gemeente is nooit klaar, maar zeker na zo'n fusie moet er een hoop gebeuren. Iedereen wil er graag zijn of haar schouders onder zetten." Naast zijn contacten met bestuurders en officiële instanties beleeft hij veel plezier aan de ontmoetingen met 'gewone' inwoners. "Laatst zat ik ergens te eten toen iemand zei: 'U bent toch de nieuwe burgemeester. Ik volg u op Twitter'. En inderdaad: het aantal volgers is met een paar honderd gestegen. Wat ook leuk is: in het gemeentehuis kent lang niet iedereen me. Ik meldde me een keer bij de receptie zonder dat de medewerker me herkende. Dan krijg je de leukste gesprekken", lacht Stoop die veel waardering heeft voor de mentaliteit van de streek. "De mensen hebben een zekere nuchterheid, er wordt hard gewerkt. Dat proef je ook uit zo'n motie van de gemeenteraad die laat weten achter de agrariërs te staan. Ik heb daar alle begrip voor."

Naast veel positieve reacties kreeg hij ook andere opmerkingen. Inwoners vroegen zich af of Stoop met zijn SGP-achtergrond wel 'hun' burgemeester kon zijn. Die gereserveerde houding komt vaker voor als SGP-ers tot burgemeester worden gekozen. Op sociale media wordt soms gesuggereerd dat er nu 'helemaal niets meer mag' en de gemeente 'op slot' gaat. "Aan kandidaten met een niet-christelijke achtergrond wordt toch ook niet gevraagd of ze oog hebben voor inwoners die naar de kerk gaan", verbaast Stoop zich. "Ik ben in de eerste plaats burgemeester en pas daarna lid van de SGP. Ik word burgemeester voor iedereen. Zonder enig onderscheid, dat staat voorop. Al heb ik natuurlijk wel mijn eigen overtuiging en principes." Hij heeft erg veel zin om aan de slag te gaan. "Het burgemeesterschap is zo gevarieerd. Je bent betrokken bij het dagelijks bestuur van de gemeente, maakt in de raad het politieke spel mee en hebt je eigen portefeuille met orde, veiligheid en handhaving. Als burgemeester kom je met zoveel verschillende mensen in contact: de directeur van een bedrijf, het bestuur van een vereniging of een sportclub, vertegenwoordigers van scholen of kerken en natuurlijk ook met heel veel inwoners. Je mag delen in de feestvreugde en mooie verhalen van mensen die honderd jaar worden, een huwelijksjubileum vieren of een Koninklijke Onderscheidingen ontvangen. Maar je ontmoet ook inwoners die gewikkeld zijn in juridische kwesties en boos zijn op de overheid. In verdrietige omstandigheden kun je figuurlijk de arm om iemand heen slaan en troost bieden. Die variatie vind ik boeiend. Daarnaast moet je snel kunnen schakelen, ik kan daar erg van genieten." Doelen heeft Servaas Stoop volop. Zo wil hij de komende jaren de nieuwe gemeente op de kaart zetten. "De bestuurlijke verhoudingen in de regio zijn na de fusie veranderd. We moeten duidelijk maken dat West Betuwe er toe doet, in de provincie, maar ook landelijk." Daarnaast wil hij als burgemeester zichtbaar en benaderbaar zijn. "Goed naar de mensen luisteren. Wat houdt ze bezig, wat zijn de kansen en belemmeringen; passen hun wensen bij het gemeentelijke beleid?"

Stoop is een 'familieman'. "Mijn gezin is belangrijk voor me. Mijn kinderen wisten destijds dat ze in een glazen huis woonden en ik net een wat andere baan heb dan andere vaders. De meiden vonden het geweldig als pa met zijn ambtsketen op school kwam. De jongens keken dan liever de andere kant op. De kinderen zijn nu op een leeftijd dat ze niet mee verhuizen. Toen ik zeventien jaar geleden in Dirksland begon, was mijn vrouw bij veel dingen betrokken. Van lieverlee is dat wat minder geworden, maar rond Koningsdag en Dodenherdenking trekken we samen op." De afgelopen weken bereidde hij zich voor op zijn nieuwe taak. "Nu gaat het echt beginnen. Ik heb er erg veel zin in."

'Je moet snel kunnen schakelen, ik kan daar erg van genieten'