Foto's WO II gezocht

utrecht • Voor het landelijke fotoproject 'De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's' wordt nog gezocht naar beeldmateriaal dat in de Tweede Wereldoorlog in de provincie Utrecht gemaakt is. Wie nog ergens foto's heeft liggen die een tijdsbeeld van de oorlog geven, kan kijken op rtvutrecht.nl/in100foto's voor meer informatie. Een provinciale werkgroep heeft de opdracht uit alle ingezonden Utrechtse WO2-foto's een selectie van de vijftig meest aansprekende Tweede Wereldoorlogsfoto's te maken. De werkgroep maakt deze selectie op 15 januari aan het publiek bekend. Op 15 januari zal het Utrechtse publiek uit de door de werkgroep gemaakte selectie van 50 foto's de 25 foto's aanwijzen die namens de provincie worden ingezonden naar de nationale eindselectie.

De provinciale zoektocht wordt georganiseerd in de provincie Utrecht door de commissaris van de Koning Hans Oosters. Hij heeft een werkgroep samengesteld met vertegenwoordigers van het Nationaal Monument Kamp Amersfoort, Landschap Erfgoed Utrecht, Het Utrechts Archief, het Nationaal Militair Museum, het Centraal Museum, het Spoorwegmuseum, Amersfoort in C, RTV Utrecht, het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, FOTODOK en de Universiteit Utrecht.

Foto's kunnen tot 31 december ingezonden worden via https://in100fotos.nl/utrecht/.


Vrije repetities Watervlucht

vianen • Voor iedereen uit de hele Vijfheerenlanden die wil meespelen in de openluchtvoorstelling Watervlucht in Vianen op 22 maart volgend jaar zijn er vrij toegankelijke repetities op dinsdag 26 en woensdag 27 november om 19:30 uur in basisschool Egbertus, Achterstraat 30 in Vianen. Speciaal voor kinderen is er op donderdag 12 december om 15:00 uur een introductiebijeenkomst op dezelfde locatie.

Deelnemers hebben zelf invloed op hun rol in de gedramatiseerde evacuatie, die zich afspeelt rond 1800. Door grote overstromingen sloegen bewoners van het buitengebied op de vlucht naar de hoger gelegen binnenstad van Vianen en zij vonden uiteindelijk beschutting in de Grote Kerk. Het schouwspel op zondag 22 maart 2020 begint in de uiterwaarden van de Buitenstad, waar op de dag van de voorstelling de ravage te zien zal zijn die het water heeft aangericht.

Inmiddels hebben zo'n honderd spelers en figuranten zich aangemeld voor het locatietheater. Organisator stichting Licht op Vianen denkt dat er nog meer mensen mee willen doen aan dit grootste locatietheater ooit in de historische binnenstad van Vianen. Informatie en aanmelden kan via info@lichtopvianen.nl.


Meet & Greet vrijwilligers

leerdam • Het is al weer een tijdje geleden dat Vianen, Leerdam en Zederik één gemeente zijn geworden: Vijfheerenlanden. Om als vrijwilligersorganisaties nader met elkaar kennis te maken en zo de verbinding en de samenwerking op te zoeken is er dinsdagavond 26 november vanaf 20:00 uur een Meet & Greet in de Lingebolder in Leerdam, met als thema 'Vijfheerenlanden verbinden'. Aanmelden kan bij Lenneke Manschot: lmanschot@samendoen.expert of Simone Visser, info@vianenvoorelkaar.nl.