• De loswal aan de Waterpoort in Asperen rond 1890.
• De loswal aan de Waterpoort in Asperen rond 1890. Foto: aangeleverd

'Een paard deed veel werk'

asperen • Gijs de Man (65), Erik Jas en Ton Kleijn (78) zetten zich in om die oude films te digitaliseren. Voor de najaarsbijeenkomst met het thema 'vervoer' heeft Jas de filmbeelden geselecteerd en De Man de historische foto's vanaf 1890. Daaromheen vertelt Kleijn het verhaal.

"Ik ga in ieder geval het gebruik van het paard aanstippen. Tegenwoordig is het paard alleen nog maar sport en luxe, maar toen ik opgroeide deed een paard heel veel werk." De hondenkar komt ook voorbij, net als steppen en kinderwagens en de door zijn opa opgezette busdienst naar Gorinchem. Maar er wordt ook getoond hoe men hooi en bieten reed. "Ik ga geen verhaal over vrachtwagens en mijn vroegere bedrijf houden, maar over wat zich hier in de directe omgeving afspeelde," belooft Kleijn. "Dus wat er op en aan de Linge gebeurde, en op de Min, want die werd bevaren. Vanuit de bootjes werden de goederen zo de kelders ingewerkt aan de Minstraat. Vissen, uitbaggeren, rijshout en riet snijden, alles gebeurde met de hand, en alles ging met die kleine schuitjes. Als je in ons stadje woont realiseer je je dat niet, maar het is wel gebeurd."

Van Gend en Loos

Het comité hoopt ook een jongere doelgroep te bereiken. "Het wordt geen wetenschappelijke, maar wel een wetenswaardige avond, met veel ruimte voor humoristische anekdotes," verzekert Kleijn. "We beginnen in de zeventiende en achttiende eeuw en hebben het over weg en water, maar weinig lucht, vanwege de tegenwoordige 'vliegschaamte'." Er is één foto in het archief van een schoolreisje naar Schiphol. "Daarop zie je de klas poseren voor de Dakota", lacht hij. En dan vertelt hij over de autospuiterij en latere snackbar van Van Herwaarden aan de Voorstraat die 'de colli' genoemd werd. "Die bijnaam had hij te danken aan zijn agentschap voor het transportbedrijf Van Gend en Loos. Het synoniem van 'pakketje' is 'colli', dus als er één arriveerde riep hij altijd dat er een 'colli' was."

Polka Mazurka

Verder terug dan Napoleon gaat de presentatie niet, zegt Kleijn. "We komen niet met uitgeholde boomstammen van de Linge afzakken. Maar zeilvaart op de Linge met tjalken en klippers wordt in ieder geval een onderwerp." Zelf woont hij in het voormalig havencafé aan de Waterpoort, waar de mensen vroeger wachtten op de perdeboot, en waar hij nu geïnterviewd wordt. Met de kermis werd er gefeest, weet Kleijn. "Dan haalden ze een draaiorgel naar binnen." De Man vult aan: "Mijn oma heeft in deze kroeg de polka mazurka gedanst op haar achttiende."