VVD West Betuwe vindt financieel beleid onverantwoord

'Groot deel wensen zijn niet te betalen'

west betuwe • "De VVD constateert dat een deel van de raad wensen heeft die eigenlijk niet te betalen zijn", zei fractiewoordvoerder Diane van Zeeuw. Ze wees daarbij vooral op een eerder aangenomen amendement tarieven begraafplaatsen, die mogelijk een gat van een half miljoen euro slaat in de meerjarenbegroting.

De meerderheid van de raad heeft volgens De Zeeuw niet goed nagedacht over de consequenties. "We moeten ons realiseren dat er sowieso ombuigingen plaats moeten gaan vinden. De gemeente heeft al genoeg problemen, ook zonder dat we die over onszelf afroepen." Ze wees onder ander op de verwachte tekorten in het sociaal domein. Volgens de VVD wordt ter dekking van kosten geschoven met potjes en bestemmingsreserves. Ze ziet dat bijvoorbeeld gebeuren bij de bestemmingsreserve Rijksstraatweg, die nu wordt bestemd voor infrastructurele voorzieningen. "Dat zal best wel nuttig zijn. Maar als dat nodig is kom dan gewoon met een raadsvoorstel."

Woonwagenbeleid

Ook coalitiepartij Leefbaar Lokaal Belang West Betuwe (LLBWB) kwam met stevige kritiek, vooral op het gereserveerde bedrag van 1 miljoen euro voor het woonwagenbeleid. Fractievoorzitter Petra van Kuilenburg verwees naar de gemeente Neerijnen die al twee jaar voorop liep met het formuleren van beleid. Maar uiteindelijk liep deze voormalige gemeente tegen financiële grenzen aan. Van Kuilenburg: "Feitelijk zijn de benodigde voorbereidingen getroffen, de plannen zijn gereed, maar is er nog geen grond voor een reële prijs beschikbaar om tot verdere uitwerking te werk te gaan. Gaan wij voor 1 miljoen nieuw beleid maken of is de 1 miljoen nodig voor grond aan te kopen?" Van Kuilenburg was zeer geïrriteerd dat ze zelfs van het college geen bevredigend antwoord kreeg.

PvdA-fractievoorzitter Annet IJff uitte haar zorgen over het feit dat een aantal belangrijke debatten in de nieuwe fusiegemeente nog niet zijn gevoerd. "Het gevoel bekruipt ons dat de meer moeilijke onderwerpen op de lange baan geschoven worden. En dit terwijl het om urgente zaken gaat, ik noem het subsidiebeleid van onze verenigingen en dorpshuizen en onze uitwerking van de ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn."

Parkeren

Het CDA had moeite met het aangekondigde onderzoek naar gratis parkeren in de hele gemeente. "Alleen voor een gedeelte van Geldermalsen geldt betaald parkeren", aldus fractievoorzitter Dittie van Zee. "Het CDA ziet geen reden om een dergelijk duur onderzoek te doen. Wij vinden het dan ook zonde van het geld dat daarmee gemoeid gaat. Wij denken naar redelijkheid in te kunnen schatten dat bij volledig gratis parkeren de parkeerplaatsen oneigenlijk gebruikt gaan worden en er weinig tot geen
parkeerplaatsen voor het winkelend publiek meer beschikbaar zullen zijn." De Christen-Democraten kwam met een amendement om het eerste uur gratis te laten zijn. Het amendement werd met 11 stemmen voor en 16 stemmen tegen verworpen.

Kernenbeleid

Er was donderdag wel steun voor een motie van de fractie van Dorpsbelangen om een substantieel bedrag van de precariogelden 2020 en 2021 te bestemmen voor het ontwikkelen en uitvoeren van het kernenbeleid. Het geld moet gebruikt worden voor een plan van aanpak en een uitvoeringsplan.