Baksteenfabricage Lingewaal

vuren • Aart Bijl, historicus, schrijver en voorzitter van de historische vereniging 'De Heerlijkheid Vuren' houdt dinsdag 19 november een lezing over zijn nieuwste boek waarin de geschiedenis van de de baksteenfabricage in de voormalige gemeente Lingewaal wordt beschreven. Tijdens deze presentatie worden vele beelden getoond. Tijdens de avond wordt een treffend beeld geschetst van deze belangrijke tak van industrie die hier enkele decennia geleden nog voor veel werkgelegenheid zorgde. De avond begint om 20:00 uur in cultureel centrum De Koels in Vuren en de toegang is gratis.


Weeshuisfestival

culemborg • Ieder jaar rond de naamdag van Vrouwe Elisabeth organiseren het weeshuismuseum, de bibliotheek, de volksuniversiteit en het Weescafé in Culemborg, een gratis familiemiddag. Dit jaar staat Elisabethdag op zondag 17 november tussen 13:00 en 17:00 uur in het teken van toegankelijkheid. Onder het motto 'Het Weeshuis voor iedereen' worden bezoekers ingelicht over programma's die voor specifieke doelgroepen ontwikkeld zijn: zo krijgen bezoekers een inkijkje in hoe een museumbezoek toch mogelijk is als je gezichtsvermogen beperkt is of als je niet kunt horen. Of wat de bibliotheek voor kan doen voor mensen die moeite met lezen hebben. Natuurlijk is er ook muziek en kunnen bezoekers creatief aan de slag.

Daar waar de afgelopen edities van Elisabethdag vooral een link legden met de historie, wordt dit jaar stilgestaan bij het nu en de toekomst. Voor de bezoekers die wat meer verdieping in kennis zoeken is er om 15:00 uur en 15:25 uur een exclusieve preview van het boek 'In Culemborg verzameld. Schilderkunst uit kasteel en weeshuis (1500-1800)'. Auteur Margot Leerink vertelt in de Spinzaal het verhaal achter de schilderijencollectie. Het boek over de schilderijen in het weeshuis wordt later officieel gepresenteerd. Dit is een unieke kans om de resultaten van het onderzoek te vernemen en het boek alvast te bekijken. Zoals ieder jaar zijn de protectoren op Elisabethdag aanwezig om te vertellen over hun rol in het eeuwenoude weeshuis dat nog steeds een maatschappelijke bijdrage levert aan de stad Culemborg.

q hetweeshuisculemborg.nl