D66/CU: aandacht voor biodiversiteit

west betuwe • D66 en ChristenUnie in de gemeente West Betuwe vroegen vorige week donderdag tijdens de begrotingsraad aandacht voor biodiversiteit. Een amendement om als gemeente op zoek te gaan naar mogelijkheden om de biodiversiteit in de gemeente te vergroten kreeg voldoende steun. De tekstwijzigingen in de begroting zijn een aanvulling op de eerder door de gemeente geformuleerde groene ambities.

ChristenUnie fractie kraakte kritische noten over het bomenbeheer. Volgens fractievoorzitter Fred Temminck is van de 764 gekapte bomen eerder dit jaar tot op heden nog niet één boom is teruggeplant. "Bovendien staan slechts 330 bomen daadwerkelijk op de planning om te worden teruggeplant."

Er is in de begroting 2020 weliswaar 10.000 euro uitgetrokken voor de harmonisatie van beleid van de drie voormalige gemeenten, maar er is geen geld gereserveerd voor de herplant van bomen. Temminck: "Wij vinden dat vreemd en teleurstellend. Het is immers de meest eenvoudige manier om de biodiversiteit in onze gemeente te bevorderen en hittestress te voorkomen. Ook kan het ingezet worden om opwarming tegen te gaan. Eén boom is gelijk aan tien airco's. Wie een boom plant, heeft de toekomst."

Vaccinatiegraad

D66 vroeg het college via een motie op om alles in het werk te stellen om de vaccinatiegraad in West Betuwe te verhogen. De lage vaccinatiegraad in de gemeente is volgens de Democraten zorgelijk. "Het is van groot belang voor de gezondheid met name heel jonge kinderen dat de vaccinatiegraad in West Betuwe stijgt richting de veiligheidsnorm van 95%." Juist voor ouders die uit overtuiging niet vaccineren is zorgvuldige communicatie op maat nodig, vinden de Democraten. "Daarom moet het college aanvullend op en in samenwerking de GGD in West Betuwe het gesprek aangaan met ouders en professionals via onder meer kinderopvang, peuterspeelzalen, scholen, kerken en verenigingen."

De motie werd omarmd door het college. Dat was voor de fractie van D66 reden om de motie in te trekken, zodat deze niet meer in stemming hoefde te worden gebracht.

Hoge Nood

De raad ging ook akkoord met een D66-motie 'Hoge Nood'. De partij wil dat de richtlijn van de Maag Lever Darm Stichting wordt overgenomen. Die stelt een toiletnorm voor met een maximale afstand van 500 meter waarbinnen in centra, parken en recreatiegebieden een toegankelijk toilet beschikbaar moet zijn voor mensen met hoge nood. De gemeente werd opgeroepen om zich aan te melden voor de speciaal ontwikkelde Hoge Nood App.