Afbeelding
Foto: ingimage

Toeristenbelasting niet omhoog in West Betuwe

west betuwe • De verhoging van de toeristenbelasting met 45 procent in de gemeente West Betuwe is van de baan. De gemeenteraad ging donderdagavond unaniem akkoord met een amendement van de coalitiepartijen Dorpsbelangen, ChristenUnie, SGP en Leefbaar Lokaal Belang West Betuwe (LLBWB) om deze forse lastenverhoging terug te draaien.

"Deze ombuiging komt voor onze fractie echt uit de lucht vallen", zei fractievoorzitter Fred Temminck van de ChristenUnie tijdens de behandeling van de begroting 2020. De gemeente heeft volgens hem juist als speerpunt gekozen voor het bevorderen van kleinschalig toerisme en recreatie. "De gemeente wil een gastvrije en groene gemeente zijn." Dat botst volgens Temminck met een verhoging van het tarief.

Gedifferentieerd

Het college via een motie verzocht om te onderzoeken of de tarieven kunnen worden gedifferentieerd naar verblijfstype. Deze motie mocht eveneens op steun van een meerderheid van de raad rekenen.

De toeristenbelasting weegt volgens de indieners zwaarder voor een Bed&Breakfast dan voor een luxe hotelovernachting. Het college wordt ook verzocht om het aanbod van recreatie en toerisme categoriaal in beeld te brengen met de daarbij behorende gebruiksaantallen.

GroenLinks

GroenLinks steunde het amendement en de motie van de coalitie. Wel vroeg de partij met een eigen extra motie om ook te onderzoeken of er met een deel van de opbrengsten uit de toeristenbelasting een fonds ingesteld kan worden waarmee een deel van het geld terug vloeit naar de sector. "Dat geld zou ten goede moeten komen aan kleinschalige, groene investeringen in de recreatieve sector", stelde fractievoorzitter Andrea Zierleyn voor. Er was echter geen steun voor de motie van GroenLinks.