• Mens-erger-je-nieten op de Open Poort tijdens de onderwijsstaking.
• Mens-erger-je-nieten op de Open Poort tijdens de onderwijsstaking. Foto: André Bijl

Ludieke actie om aandacht te vragen voor de zorgen in het onderwijs

Spelletjes en pannenkoeken bakken

asperen • Ouders hielpen mee in de klassen en vermaakten de leerlingen met een puzzeltocht, een rondleiding door de dorpskerk of een spelletjesochtend, terwijl de leerlingen van groep 7,8 pannenkoeken bakten voor de hele schoolbevolking.

"We hebben een oproep aan de ouders gedaan. Je hoort tegenwoordig soms de optie om ouders onbevoegd voor de klas te zetten. Vandaar dat we als ludieke actie gevraagd hebben of de ouders vandaag langs willen komen om wat leuks met de kinderen te doen," vertelt Daniëlle van Keulen, leerkracht van groep zes. Bij de buren van obs De Zandheuvel blijft het stil vandaag, en die mogelijkheid heeft het team van De Open Poort ook overwogen.

Dankdag

"Maar het is vandaag Dankdag, dat vieren we als school altijd met elkaar in de kerk. We vonden het wat ongemakkelijk om juist op deze dag te gaan staken." Tijdens de vorige staking ging de school wel dicht. "Er moet heel wat gebeuren in het onderwijs. De werkdruk is te hoog, de klassen te groot. Daar moet wat aan gedaan worden. En daar is geld voor nodig. Anders dreigt er binnen een paar jaar een groot tekort aan leerkrachten te ontstaan. Daarom moet het vak gepromoot worden, dit is zo'n schitterend beroep."

Mens erger je niet

Heel wat ouders hebben aan de oproep van De Open Poort gehoor gegeven. Terwijl de leerlingen van groep drie vertrekken voor een rondleiding door de kerk, is groep zes in de ban van striptekenaar Arjen Niezen.

De leerlingen van groep vijf doen spelletjes. Martin den Besten, vader van Anna-Lynn, heeft net Twister gedaan en gaat nu met een groepje leerlingen Mens-erger-je-nieten.

Betrokkenheid

"Ik vind het best gezellig zo. Goed om als ouders vandaag onze betrokkenheid te laten zien." Den Besten staat achter de keuze van de school. "Dit is een mooi alternatief voor een staking. Het is goed dat scholen een signaal afgeven. Maar wat mij betreft, gaat het onderwijs na vandaag weer gewoon over tot de orde van de dag." In de keuken van de Open Poort bakt groep 7/ 8 pannenkoeken voor de hele school. "Ik geloof dat we er 120 moeten hebben. Dat is nog een heel werk", zegt Sofie den Breejen terwijl ze in het beslag roert. "Ik vind dit wel gezellig, leuker dan rekenen of taal."

Daniëlle van Keulen is blij met de hulp van de ouders. "Ik kreeg gisteravond nog een appje van een moeder die liet weten achter ons te staan. Ze stuurde een gedichtje om ons een hart onder de riem steken. Ik vind dit een geslaagde actie. Met elkaar beleven we een mooie morgen en geven zo toch een duidelijk signaal af."

André Bijl