VHL positief over Voedselbossen

meerkerk • De gemeenteraad van Vijfheerenlanden heeft donderdag unaniem een motie van GroenLinks en VHL Lokaal aangenomen waarin gevraagd wordt om de aanplant van Voedselbossen.

De gemeente gaat een plan opstellen met locaties waar bomen kunnen worden aangeplant ter compensatie van de CO2-uitstoot van de woningbouw. "We kunnen die compensatiebossen ook breder inzetten", zei Erik van Doorn (GroenLinks). "Vroeger struinden we door de bossen, zochten beukennootjes of plukten bramen. Laten we de compensatiebossen gebruiken om de biodiversiteit te vergroten en ze zo inrichten dat ze ook gebruikt kunnen worden als praktische leerplaats voor scholen en avontuurlijke struinterreinen voor de jeugd." De andere fracties steunden de motie van GroenLinks en VHL Lokaal en ook wethouder Maks van Middelkoop was enthousiast. "Ik ben blij met deze oproep, het planten van bomen is een goede zaak en maakt deel uit van het coalitieakkoord." Het is de bedoeling dat de bossen ook in de buurt van wijken en dorpen komen. "De vraag is waar de gemeente over grond beschikt of waar grond voor dit doel beschikbaar wordt gesteld", zei de wethouder die beloofde snel met concrete voorstellen te komen.


Raad VHL gedenkt Dick Corporaal

vijfheerenlanden • De raad van Vijfheerenlanden heeft donderdag Dick Corporaal herdacht. De oud-burgemeester van Leerdam overleed op 30 oktober op 82-jarige leeftijd.

Volgens waarnemend burgemeester Jan Pieter Lokker stond Corporaal, van 1979 tot 1991 burgemeester van Leerdam, dichtbij de inwoners. "Hij had oog voor minderheden en groepen die het minder hadden in een tijd dat dat nog niet vanzelfsprekend was. Hij probeerde op een onorthodoxe manier dicht bij de mensen te komen: hij ging de wijken in om in gesprek met de bewoners te komen." Daarnaast zette Corporaal zich in om spraakmakende projecten, zoals de realisatie van het Reilinghplein, het stadskantoor en de bibliotheek mogelijk te maken. Voor werkgelegenheidsprojecten trok hij subsidiepotten leeg. "En dat is een hele kunst, daarvoor moet je sjouwen", zei Lokker. "Mede-collegeleden en ambtenaren gaf hij de ruimte om lef te tonen." Zodoende kwamen, vaak tegen de stroom in, projecten als Het Dak en de brandweerkazerne tot stand. "Ook investeerde hij in de verhoudingen tussen raad en college. Hij heeft Leerdam op de kaart gezet."

Na een minuut stilte sprak de zoon van de oud-burgemeester een dankwoord. Hij stelde vast dat zijn ouders met veel plezier terugkeken op hun Leerdamse periode. "Ze vonden het mooie jaren. Zelfs in 2010, toen mijn ouders al een jaar of twintig weg waren, kwamen er nog gemeentesecretarissen en wethouders op zijn verjaardag. Het beste bewijs dat ze het met elkaar hadden gedaan."


Gemeente West Betuwe in cijfers

west betuwe • De website westbetuwe.incijfers.nl geeft inzicht in vele cijfers. De website is een samenwerking van de gemeente met ABF Research. De cijfers zijn afkomstig uit uiteenlopende dataleveranciers zoals het CBS, Duo en Kadaster. Bij de keuze voor datasets wordt uitgegaan van cijfers die voor heel Nederland beschikbaar zijn en een terugkerend karakter hebben.