VHL: meer aandacht voor langzaam verkeer en openbaar vervoer

'Meer asfalt is niet de oplossing'

vijfheerenlanden • Dat staat te lezen in de onlangs gepresenteerde mobiliteitsvisie van de gemeente Vijfheerenlanden. Wel komt er veel meer aandacht voor uitbreiding fietsnetwerk en (nieuwe vormen van) openbaar vervoer.

Verkeersdeelnemers kiezen volgens het college in de toekomst vaker voor de meest efficiënte verplaatsing. "Het belang van het bezit van een voertuig wordt van ondergeschikt belang." Het gebruik van duurzame voertuigen zal toenemen. Ook gaan we steeds meer richting autonome voertuigen en coöperatieve voertuigen, verwacht het college. B&w ziet ook een verdere groei van mobiliteitsdiensten, zoals de taxidienst Uber en Smart Mobility. "Door betere technologie in voertuigen en meer data kunnen we met behulp van nieuwe informatie op een nog betere en slimmere manier reizen." En daarnaast is er een grijze trend: het aantal ouderen neemt toe (vergrijzing) en deze ouderen worden ook mobieler. "Met name het aantal fietsbewegingen onder ouderen stijgt, waardoor het bijvoorbeeld belangrijk is dat er voldoende breedte is op de fietspaden."

Enquête

Voor het opstellen van de mobiliteitsvisie is gebruik gemaakt van de wensen en knelpunten die zijn aangedragen door de inwoners van Vijfheerenlanden. Een enquête heeft maar liefst 786 reacties opgeleverd. De meeste reacties hadden betrekking op het fietsverkeer, de ervaren snelheid van het gemotoriseerde verkeer en de verkeersveiligheid.

Nog meer asfalt heeft dus niet meer de hoogste prioriteit voor het college. "Extra voorzieningen voor gemotoriseerd verkeer dienen alleen gerealiseerd te worden als hiermee ook de positie van het openbaar vervoer of het langzaam verkeer verbeterd wordt. Door het optimaliseren van locaties waar relatief veel langzaam verkeer en gemotoriseerd verkeerd elkaar kruist wordt zowel de doorstroming van het gemotoriseerd verkeer als de oversteekbaarheid van het langzaam verkeer verbeterd."
Wel belangrijk is de verdere ontlasting van doorgaand verkeer door onder andere de kernen Vianen, Leerdam en Meerkerk en het verbeteren van de bereikbaarheid van Leerdam door de spoorbarrière te verkleinen.

Ook moeten volgens het college heldere keuzes worden gemaakt in de routering van vracht- en landbouwverkeer. Met name door het weren van vracht- en landbouwverkeer door de kernen zoals Lexmond en Ameide. "Dit kan door bijvoorbeeld nieuwe routes aan te leggen of door beperking van de huidige routes door de kernen (met daarbij aanvullende maatregelen voor lokale bedrijven)."

Ook de verkeersveiligheid moet beter. Onder andere op locaties waar veel langzaam verkeer (fiets en voetgangers) en gemotoriseerd verkeer elkaar kruisen. Zoals op de Kon. Emmalaan in Leerdam.

Fietsroutenetwerk

Het college hecht wel veel waarde aan verbetering van (snel)fietsroutenetwerk. "Fietsverkeer draagt bij aan de levendigheid en de sociale controle van de omgeving. Daarnaast is het een geschikte manier om het toeristische landschap te verkennen."

Het fietsnetwerk kan verbeterd worden door door het opheffen van ontbrekende schakels en door het netwerk fijnmaziger te maken. Daarnaast moeten de bestaande fietsinfrastructuren die nu niet voldoende ruimte bieden voor de verwachte toekomstige groei in verschillende soorten en maten en snelheden verbeterd worden. Ten slotte moet er ingezet worden op snelfietsroutes. De meest kansrijke verbindingen zijnd ie vanaf de kernen richting het noorden (Utrecht).

'Weinig daadkracht'

Oppositiepartij VHL Lokaal is nog niet echt onder de indruk. Te weinig daadkracht, zo luidt de kritiek. "Ik ben bang dat we pas over 1,5 jaar resultaten zullen gaan zien", zei fractievoorzitter Teus Meijdam in de commissie tijdens de behandeling van de mobiliteitsvisie. Het zal nog zeker een jaar duren voordat de visie is vertaald in concrete plannen, terwijl daarna pas kan worden gestart met de uitvoering. "Voor heel veel problemen is dat veel te laat. We zijn weer aan het uitstellen."

Meijdam wees er fijntjes op dat de voormalige gemeenten Vianen, Zederik en Leerdam al heel ver gevorderd waren met eigen gemeentelijke verkeers- en vervoersplannen. "Er zijn diverse avonden geweest met de burgers. Nu gaan we het hele verhaal opnieuw doen. Waarom maken we niet gebruik van wat er als is?"

Als wethouder in Leerdam was Meijdam direct betrokken bij het oppakken van een aantal knelpunten. "De Emmalaan, Zuid-Hollandweg, de provinciale weg N484 (Leerdam-Zijderveld, red.) hebben we uitgebreid door geakkerd en de aanpak van die wegen had allang gestart moeten zijn."