• Scheidend burgemeester Jan Pieter Lokker in het oude gedeelte van stadhuis Vianen.
• Scheidend burgemeester Jan Pieter Lokker in het oude gedeelte van stadhuis Vianen. Foto: Dick Aanen

Vertrekkend burgemeester pleit voor centrale huisvesting

Lokker: 'Stop met rondreizend circus'

vijfheerenlanden • "Er is de eerste maanden van 2019 ontzettend veel gas gegeven. Zowel de raad, het college als het ambtelijk apparaat hadden iets van: we zijn met elkaar opnieuw begonnen en we willen er ook iets van maken."

Dat ging af en toe met vallen en opstaan. "Ambtenaren kwamen uit drie verschillende ambtelijke culturen. Je moet niet verwachten dat iedereen gelijk die oude huid heeft afgeslagen. Maar iedereen doet z'n stinkende best. Ik heb steeds gezegd: in deze organisatie mag je fouten maken. Er was geen afrekencultuur: volgende keer beter. Ik snap best dat de buitenwereld soms ongeduldig is. 'Jullie hadden toch allemaal voordelen voor ons bedacht.' Dan zeg ik: even geduld, geef ons de kans als bestuur om even te wortelen."

Identiteit

De gemeente Vijfheerenlanden zal de komende periode volop moeten gaan werken aan z'n eigen identiteit. Lokker: "Dat kost tijd, dat moet je niet forceren. Elke kern voor zich heeft iets bijzonders. Juist die verscheidenheid moet je blijven koesteren. Leerdam als glasstad met een eigen glasmuseum, een stad waar volop met glas geëxperimenteerd wordt. Vianen: de stad waar je als toerist de geschiedenis kunt ervaren. Ameide, een prachtig stadje aan de Lek. En dan dat fantastische landelijk gebouw. Een gebied dat je niet vol moet bouwen, omdat je anders een deel van je identiteit verliest."

Vijfheerenlanden is Holland in het klein, vindt Lokker. "Een mix van stad en platteland. In die zin hebben we meer te bieden dan een gemiddelde stad."

Lokker vindt dat het college lef heeft getoond in de vorige week gepresenteerde strategische visie. "We hebben die visie samengesteld met onze eigen mensen, zonder dat we daarvoor dure bureaus hebben ingeschakeld. In die visie maken we nadrukkelijk keuzes: we gaan niet enkelvoudig voor wat economisch het meest oplevert. Het gaat juist om het ecologische, economische, sociale en financiële met elkaar te verbinden. Daar profiteert de hele bevolking van."

Centrale huisvesting

Lokker vindt dat de gemeenteraad van Vijfheerenlanden wel moet nadenken over centrale huisvesting van het ambtelijk apparaat. "Het feit dat ambtenaren momenteel moeten werken op drie verschillende locaties is niet bevorderlijk om echt teamwerk tot stand te brengen. Het is verspilling van geld, van menselijke energie en van creativiteit. Je wilt niet weten hoeveel er eigenlijk gereisd wordt. Stop met dat rondreizend circus. Het geld zou beter besteed kunnen worden aan de toekomst van Vijfheerenlanden."

Een mooi voorbeeld is het vernieuwde gemeentehuis van Woerden. Lokker: "Het oude gebouw is daar helemaal gestript en opnieuw opgebouwd." Volgens Lokker moet precies hetzelfde ook mogelijk zijn met het stadskantoor in Leerdam. "Je hebt daar een groot plein, dus je kunt ook nog een mooie uitbouw maken met een prachtige glazen wand. Je kunt het gebouw van de ABN AMRO Bank erbij betrekken en daar zelfs nog een verdieping opzetten. Ik durf mijn handen ervoor in het vuur te steken dat de exploitatiekosten van dit vernieuwde gemeentehuis lager zijn dan de optelsom van kosten van de huidige drie gebouwen. En dan heb ik het nog niet eens over het werkplezier en het genot voor de ambtenaren om niet meer van de ene naar de andere plek te hoeven verkassen."

Eduardo Freistichting

Lokker zal zich de komende tijd niet vervelen. Eind november gaat hij namens de Eduardo Freistichting aan de slag met democratiseringsprojecten in Marokko en Bosnië. Ook hervat hij zijn werkzaamheden als voorzitter van de stichting Certificering Natuur- en Landschapsbeheer (SNL).


Dick Aanen