• Rhelico ging thuis onderuit tegen rivaal Beesd.
• Rhelico ging thuis onderuit tegen rivaal Beesd. Foto: Wim de Bruijne

Eerste derby Rhelico-Beesd op zaterdag prooi voor gasten

Beesd wint derby ook op zaterdag

rumpt • De derby Rhelico-Beesd is dit jaar voor het eerst op zaterdag gespeeld. De laatste jaren trok Beesd vaak aan het langste eind en dat was dit keer niet anders. Lang leek het een makkelijke middag te worden voor de gasten, maar na rust kreeg Beesd het nog moeilijk. De 1-3 uitslag was uiteindelijk echter wel verdiend.

De allerlaatste derby op zondag kende op 23 april na een 1-1 gelijkspel geen winnaar. De laatste ontmoeting in Rumpt eindigde bijna exact drie jaar geleden (op 13 november 2016) óók in 1-3. Niet alleen de winnaar, maar ook het traditioneel matige spel was dit keer niet anders dan het op zondag toch vaak was. Dat het nog een echte wedstrijd werd, kwam vooral omdat de thuisploeg na de 0-2 in de tweede helft toch nog alle schroom van zich afgooide en zich in de wedstrijd wist te knokken. Zeker na de 1-2 van Akram Chahyd was er weinig meer over van het overwicht dat Beesd tot dat moment had.

Controle

Beesd kon zichzelf alleen verwijten dat het niet verder dan 0-2 was weg gelopen, want verder had het de wedstrijd onder controle, of zo leek het in ieder geval. Na een halfuur schoot verdediger Jorn van den Broek de 0-1 in de hoek toen hij bij een vrije trap het meest attent was. Daarvoor hadden de gasten via Nick van Gameren en Jarno van de Water al twee prima kansen gemist. Kort na rust kregen de gasten de verdiende 0-2 in de schoot geworpen. Na een voorzet van Kevin Kruissen zat Rhelico-routinier Sjoerd Dragstra helemaal mis. Nick van Gameren lette op en tikte van dichtbij de 0-2 binnen. "Bij mijn kans voor rust verwachtte ik de bal eigenlijk niet meer, maar kreeg hem toch nog en toen schoot ik hoog over", zei Van Gameren na afloop. "Nu bleef ik hem wel verwachten en dan sta je op de goede plek."

Hoewel de 1-2 van spits Akram Chahyd, hij verschalkte Beesd-doelman Diaman van Asch in twee pogingen, nog uit de lucht kwam vallen, waren de verhoudingen daarna een stuk anders. Rhelico ging vol energie op zoek naar de gelijkmaker en van het aardige voetbal van Beesd was zo goed als niets meer over. Rhelico raakte in zijn achtervolging echter wel verdediger Bas van Rijnsbergen met een tweede gele kaart kwijt, toen hij Jarno van de Water naar de grond trok. Omdat de thuisploeg daarna niet defensiever ging spelen, kreeg Beesd wel heel veel ruimte om de wedstrijd te beslissen. Dat liet het lange tijd na, waardoor het tot de allerlaatste seconde spannend bleef. Toen maakte Jarno van de Water de bevrijdende 1-3.

Vertrouwen

"Over negentig minuten is deze zege voor Beesd wel verdiend", erkende Rhelico-trainer Adrie van Steijn. "Zij zijn net wat verder en en als ze het goed uitspelen in de tweede helft hadden ze ook zomaar met 1-5 kunnen winnen vandaag. Ik ben echter wel trots op hoe we gevoetbald hebben in de tweede helft. Beesd kon niet veel anders dan de bal telkens naar voren knallen, maar dat werd dus wel telkens gevaarlijk. Wij hebben vandaag alles gegeven, maar het was helaas niet genoeg. Toch putten we ook uit deze wedstrijd weer vertrouwen. We laten zien ook met tien man te durven voetballen."

Beesd-trainer Dick Wammes zag dat zijn ploeg het zichzelf lastig maakte. "En dan kun je in de slotfase ook nog zomaar de 2-2 om je oren krijgen. Dat hadden we ons niet mogen laten gebeuren. We hadden de wedstrijd al veel eerder moeten beslissen. Neemt niet weg dat de winst in deze derby wel telt. Daar kunnen we mee thuiskomen. Nu moeten we zorgen dat we dit doortrekken. Wie weet kunnen we dan bovenin aanhaken."

Nick van Gameren vond de spirit bij Beesd prima in orde. "Als je het met z'n allen doet, dan kom je er wel. Dat bleek vandaag. Maar we hebben het onszelf wel heel moeilijk gemaakt. Na de 0-2 gingen we toch achteruit lopen en kregen we moeite met hun lange ballen. En we hadden ook wel heel veel kansen nodig om de wedstrijd te beslissen. Maar we zijn zeker blij met deze overwinning. We gaan een leuk feestje vieren en mogen nu gelukkig ook gewoon thuis komen."

Maarten van Hoogevest