west betuwe • De afgelopen maanden is gewerkt aan een nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV) voor de gemeente West Betuwe. Dit is in nauwe samenspraak gegaan met inwoners, ondernemers en organisaties.

De APV is een instrument om de gemeente veilig en leefbaar te houden en de openbare orde te kunnen handhaven. Regels zijn nodig om overlast en onveilige situaties aan te pakken en het algemeen belang te beschermen. Tegelijkertijd brengen regels voor organisaties en burgers kosten en administratieve lasten met zich mee. Op 19 februari 2019 heeft de gemeenteraad de samengevoegde APV, van de oude drie gemeenten, voor West Betuwe voorlopig vastgesteld. Daarbij is de toezegging gedaan dat deze geharmoniseerde APV in 2019, om reacties te peilen, aan bedrijven, organisaties en inwoners wordt voorgelegd. Dat is gebeurd, met als doel na te denken hoe de gemeente met zo weinig mogelijk regels kan zorgen dat het in West Betuwe prettig leven, recreëren en werken is.

Er zijn diverse bijeenkomsten geweest met inwoners, ondernemers, vertegenwoordigers van dorpshuizen, sportverenigingen, horeca, belangenverenigingen en evenementenorganisatoren.

Burgemeester Harry Keereweer en wethouder Rutger van Stappershoef hebben dit namens het college samen met de samenleving opgepakt. Zij kijken tevreden terug op het verloop van dit proces, waarbij zij de evenwicht hebben opgezocht tussen leefbaarheid, veiligheid, voorkomen van grote overlast en vertrouwen in organisatoren. Burgemeester Keereweer: "Er is veel gehoor gegeven aan onze oproep om mee te denken over de nieuwe APV. Dat heeft een goed beeld gegeven over wat men belangrijk vindt en waar kansen liggen. Ook staan in de APV nu handvatten om ondermijning proactief te lijf te gaan. Met deze APV kunnen we de veiligheid in West Betuwe waarborgen. Zo houden we met elkaar onze gemeente veilig, netjes en leefbaar."

In het college van 29 oktober werd de nieuwe APV vastgesteld, laatste woord is aan de gemeenteraad in de raadsvergadering van 17 december.