• Contact tussen jong en oud: samen werken aan een kleurplaat.
• Contact tussen jong en oud: samen werken aan een kleurplaat. Foto: Nico van Ganzewinkel

Waardevol contact tussen jong en oud

herwijnen • "Wat een geweldige, leuke, ervaring." Een dag na het bezoek dat groep 2 van School met de Bijbel uit Herwijnen bracht aan de oudere bewoners van huize Avondlicht, loopt de directeur van de school, Theo Jeninga, nòg over van enthousiasme.

"Het begon als een wild idee, dat tot een concreet plan is uitgewerkt. En dan is het afwachten, want niemand kan zeggen hoe het daadwerkelijk uit zal pakken. Ik heb het als zeer positief ervaren."

De bedoeling van het bezoek dat de kleuters woensdag aan de bewoners van de gesloten afdeling van huize Avondlicht brachten, is om de interactie tussen bewoners en kinderen op gang te brengen. Voor de ouderen zin de kinderen een welkome afleiding, de kinderen doen kennis op over de oudere bewoners, en leren hun ervaring te waarderen. Jeninga vindt dat dat heel goed past bij de sociaal maatschappelijke betrokkenheid waar de school voor staat. "Al een hele tijd geleden hoorde ik of over een soortgelijke activiteit. Ouderen die min of meer in zichzelf opgesloten zijn, bleken door het contact met de kinderen weer even bereikbaar te zijn. Ik dacht meteen: dit is leuk, dat wil ik ook proberen. Tegenover de school opende bijna op hetzelfde moment de nieuwe locatie van Avondlicht. Toen ik daar een bezoek bracht, voelde het zo fijn dat ik hen uiteindelijk mijn idee heb voorgelegd. Samen hebben we het vervolgens verder ontwikkeld."

Jeninga vertelt dat het eerste bezoek rustig is verlopen. "Het was in eerste instantie een beetje mat. De bewoners stonden niet in een rijtje al applaudisserend op ons te wachten en ook de kinderen waren wat afwachtend. Al snel was er echter dat contact waar ik op hoopte. Zo mooi om te zien dat een stil en somber kijkende man en een meisje dat nog erg aan de rokken van haar moeder hing, binnen tien minuten samen aan dezelfde kleurplaat zaten te werken." Jeninga is blij dat er zoveel begripvol contact en interactie tussen jong en oud was.

In december en januari zullen de kinderen huize Avondlicht opnieuw bezoeken. Jeninga hoopt de bezoeken ook in de toekomst te continueren. "Op deze manier bereid je kinderen ook voor op de maatschappij."