Corporaal wist vaak met kwinkslag de spanning te breken

Burgemeester van de bulderende lach

leerdam • Beumer: "Met Dick Corporaal kwam er in 1979 in Leerdam een heel andere bestuurscultuur dan onder zijn voorganger. Hij stond open voor alle burgers en alle maatschappelijk organisaties."

Het was volgens Beumer een verademing voor woningbouwbestuurders om te merken dat je onder leiding van de burgemeester aan de zelfde kant van de kar kon trekken en zo is de stadvernieuwing van de grond gekomen met als hoogtepunt het Dr. Reilinghplein en de bouw van de nieuwe bibliotheek en het stadskantoor. "Corporaal had een bijzonder oog voor groepen die het minder hadden en minderheden en zo ontstonden overlegraden met de Molukkers, Turken en wijkraden en het steunpunt Molukkers. Al vroeg in de jaren tachtig werd het de gewoonte als college de wijken in te gaan en zo verantwoording af te leggen over het gevoerde beleid en dan hoorde je hoe men over je dacht. Die aanpak trok ook belangstelling van buiten Leerdam en diverse ambtenaren van ministeries kwamen in Leerdam kijken wat daar allemaal gebeurde. Dit resulteerde er onder andere in dat Leerdam de landelijke minderhedenprijs heeft gekregen." In de jaren tachtig was er een grote jeugdwerkeloosheid in Leerdam. Beumer: "Allerlei werkgelegenheidsprojecten werden er opgepakt en zo was Leerdam jarenlang de grootafnemer van Europese subsidies via het arbeidsbureau Dordrecht. Onder andere de renovatie van de grote steiger, de muur van het Hofje, de komst van de Blauwe Hoed en de restauratie van de glasloods (loods Holland) waren daar het resultaat van."

Corporaal was volgens Beumer niet alleen een doener maar juist ook een aanjager om mede-collegeleden en ambtenaren te stimuleren met creatieve ideeën te komen. "Hij gaf ruimte aan wethouders en de ambtelijke top, het zogenaamde 'bommelcollege', om met gedurfde voorstellen te komen. En zo kwamen plannen als Het Dak en de nieuwe brandweerkazerne tot stand."

Een hoofdpijndossier was in die tijd de sluiting van het Lingeziekenhuis. "Dat was onvermijdelijk ondanks de grootste protestmars van de bevolking van Leerdam. Corporaal zag het onvermijdelijke, maar creëerde weer kansen. Hij wist de polikliniek voor Leerdam te behouden en de bevolking heeft hier tot op de huidige dag plezier van."

De grootste verdienste was dat Corporaal er in slaagde met alle groepen 'on speaking terms' te blijven. Beumer: "Hij herstelde de verhouding met de industriële kring en organiseerde samen met hen vele bijeenkomsten. Ook investeerde hij veel tijd om de verhouding tussen raad en college gezond te houden. Juist als de spanningen hoog opliepen wist hij met een kwinkslag of bulderende lach de spanning te breken.... Met een scherts en een kwinkslag kreeg hij velen aan zijn kant. Legendarisch waren zijn mooie uitspraken, waarvan mij één altijd is bijgebleven: 'Je moet nooit trekken aan een dood paard.'"