Overgrote meerderheid voor bijstelling tarieven campings

Nadenken over toeristenbelasting

meerkerk • CDA-raadslid Marieke van der Spek stelde tijdens de commissievergadering voor hotelgasten twee euro per persoon per nacht te laten betalen. Van alle andere bezoekers die hier overnachten - dus ook campinggasten – wordt een euro gevraagd. Op die manier krijgt de gemeente toch het geplande bedrag van 210.000 euro aan toeristenbelasting binnen, maar is het niet nodig alle recreanten 1,75 euro te laten betalen. Dat voorstel van B&W zorgde voor onrust onder campinghouders die voorspelden dat veel gasten voor een camping in een andere gemeente zouden kiezen. In Leerdam werd tot nu toe geen toeristenbelasting geheven, in Zederik werd een euro gevraagd, in Vianen golden verschillende tarieven voor tent, caravan en hotel. Voor een hotel betaalden gasten 1,70. B&W stelden voor dat hoogste tarief – plus vijf cent – voor alle recreanten in te voeren.

Rob van Holthuijsen van het Kampeerbosje in Leerdam, Bas van Mill van de Stichting Vrije Recreatie en John-Paul Slob van de Leerdamse camping Ter Leede rekenden de commissie voor dat dit voor hun gasten een verhoging van twintig procent of meer zou betekenen, seizoenplaatsen op campings in Leerdam zouden liefst 230 euro duurder worden. "Door deze extreme verhoging gaan toeristen naar andere plaatsen. Dat gaat ten koste van onze campings, maar ook van de middenstanders waar onze gasten hun inkopen doen." De ondernemers klaagden bovendien over de gebrekkige communicatie rond de plannen én het tijdstip waarop die bekend werden. "Het drukwerk voor volgend seizoen ligt al klaar, er zijn afspraken met klanten gemaakt en de eerste facturen zijn de deur uit." Ander pijnpunt: voor overnachtingen in hotels wilden B&W hetzelfde bedrag rekenen als bij campings, terwijl een overnachting in een hotelkamer honderd euro of meer kost en de toeristenbelasting daar maar een schijntje van het totaalbedrag uitmaakt. Bovendien hoeven eigenaars van campers en jachten niets te betalen. "Gooi deze verordening in de prullenbak en laten we voor 2021 goede afspraken maken", zei Van Mill.

Alle fracties vonden de belasting van 1,75 voor campings veel te hoog. Tijdens de vergadering bleek dit tarief in de meeste andere gemeenten tussen 0,75 en 1,10 te liggen. "Deze verhoging is niet acceptabel. We willen voor toeristen een aantrekkelijke gemeente blijven", zei Marieke van der Spek (CDA). De andere woordvoerders waren het daar mee eens en hadden bovendien moeite met de gebrekkige communicatie tussen gemeente en ondernemers. "Vreemd dat er vooraf geen overleg is gevoerd", zei CU-voorman Dico Baars die er op aandrong dat de wethouder alsnog met 'de sector' in gesprek gaat. Ook pleitte hij voor een overgangsregeling voor met name de Leerdamse campings. Erik van Doorn baalde namens GroenLinks van de gang van zaken. "Wij zijn voor kleinschalige recreatie. Dat past bij onze gemeente. Heel wrang dat uitgerekend deze vorm van recreatie getroffen wordt." Als het aan Van Doorn ligt, wordt de toeristenbelasting berekend via een percentage van de overnachtingsprijs. "Dat is het eerlijkst."

Het CDA bereidt nu een amendement voor, waarin verschillende tarieven voor campings en hotels worden voorgesteld. Waar mogelijk worden andere zaken meegenomen, zoals een overgangsregeling, wellicht een maximumbedrag voor gezinnen, terwijl ook gekeken wordt naar de kosten die campingeigenaars al gemaakt hebben voor volgend seizoen. De andere fracties steunden deze aanpak, mogelijk wordt het amendement door meerdere fracties ingediend.

Wethouder Cees Taal had geen problemen met het gedifferentieerde tarief. Op het punt van de communicatie trok hij het boetekleed aan. "Dit proces verdient geen schoonheidsprijs, het had anders gemoeten. Er is onrust ontstaan. Dat trek ik me persoonlijk aan. Ik trek hier lering uit."

André Bijl