• Robbie de Roos is een speler met een neusje voor doelpunten.
• Robbie de Roos is een speler met een neusje voor doelpunten. Foto: Peter Verbeek

Derby-day in de regio: liefst drie échte derby's.

"Deze wil je altijd winnen."

regio • In district West I komen sc Everstein en HSSC'61 dit seizoen de nodige onbekende tegenstanders tegen. Met Vriendenschaar, Focus '07 en Brederodes komen weliswaar uit de buurt, maar de onderlinge wedstrijd is de enige échte derby: zaterdag staat die op de rol, op sportcomplex Ries van Arnhem.

De 24-jarige Robbie de Roos is de laatste jaren een vaste waarde bij sc Everstein. "Met onze nieuwe trainer Remko Versteeg aan het roer is dit seizoen de rust terug. Hij laat ons voetballen en tot nu toe doen we het heel behoorlijk. Voor mezelf had ik gedacht om tussen de vierde en de achtste plaats te eindigen, en tot nu toe klopt dat aardig", vertelt De Roos. De duels zoals die zaterdag tegen HSSC'61 zijn de krenten in de voetbalpap. "Die wedstrijden willen beide elftallen altijd winnen. We zijn de laatste jaren steeds verrast op tactisch gebied en zullen ons er beter op moeten voorbereiden dan de afgelopen jaren. Het wordt een heel lastige wedstrijd tussen twee elftallen die niet veel voor elkaar onder doen. Dit zijn de wedstrijden waar je het als voetballer voor doet, en ik kijk er naar uit."

HSSC'61 wordt al weken geteisterd door een golf aan blessures en dus is de ploeg wel toe aan een vrij weekend. Voor het zover is moet de derby tegen sc Everstein tot een goed einde worden gebracht. "De laatste vier duels hebben we steeds van ze gewonnen. Maar het heeft geen zin om achterom te kijken. Voor mij is dit één van de 26 wedstrijden die we moeten spelen, maar de jongens kijken daar ongetwijfeld anders tegen aan. Zonder de anderen te kort te willen doen mis ik vooral Koen Looij en Nicky van Dam, mijn meest creatieve en frivole spelers. Als het meezit is Nicky er komende zaterdag weer bij. Als het ons lukt om net zoveel werklust als afgelopen weekend op te brengen zijn we zeker niet kansloos."

Op zaterdag

De wedstrijd tussen Rhelico en Beesd kent ook een flinke historie, maar dit seizoen wordt hij voor het eerst op zaterdag gespeeld. Coen Verwolf, aanvoerder van Beesd, verloor nog nooit van de buren. "In de tijd dat ik in het eerste speel, heeft Beesd één keer verloren, maar toen was ik geschorst", zegt Verwolf. De verdediger kijkt uit naar de wedstrijd, maar denkt dat het voor hem persoonlijk net wat anders wordt. "Ik ben één van de oudere spelers en beide ploegen hebben veel jonge gasten in het team. Die kennen elkaar allemaal, dus het leeft wel enorm. Maar de meeste spelers van mijn generatie zijn inmiddels gestopt." Het voetballen op zaterdag bevalt Verwolf tot nu toe prima. "We hebben een leuke competitie. Die wedstrijden in Den Bosch was ik intussen wel zat. En die vrije zondagen zijn toch ook wel fijn."

Ook Rhelico-trainer Adrie van Steijn kijkt, als echte clubman, uit naar het treffen. "Dat leeft altijd enorm hier", zegt Van Steijn. "Ik heb hem zelf een paar keer gespeeld en dat was fantastisch. Toen kwamen er nog zo'n 2000 toeschouwers op af. Dat is tegenwoordig niet meer, maar de club doet er alles aan om er een prachtige happening van te maken. Dat gaat het ook zeker worden."

Waalderby

Even verderop trekt ook de Waalderby ASH-Herovina de nodige aandacht. Bij de thuisclub is Luke van Noord dit seizoen, na twee jaar zonder voetbal, weer terug. "En dat is heel lekker", zegt de linkspoot. "Het gaat op zich ook wel prima. Ik heb dit seizoen in ieder geval nog iedere wedstrijd gespeeld." Hoewel de wedstrijden tegen Haaften net wat meer beladen zijn, leeft deze pot wel. "We kijken wel extra naar zo'n wedstrijd uit. Iedereen kent elkaar en dat is gewoon leuk. We zullen het wel wat beter moeten doen dan tegen Spijk, maar daar ben ik niet bang voor. Onze tweede helft was wel echt de ondergrens. Tegen Herovina brengen we altijd wat meer."

Herovina-trainer Glenn Calor merkt dat er in Herwijnen net wat minder aandacht is. "Vorig jaar leefde het meer, toen was het écht de wedstrijd van het jaar. Ik weet niet waar dat aan ligt, misschien komt het door het leeftijdsverschil. Maar het blijft een potje op zich. In Hellouw zullen we er na afloop ook best een feestje van maken."