• Irma en Rien Baas in hun winkel aan het Europaplein.
• Irma en Rien Baas in hun winkel aan het Europaplein. Foto: Dick Aanen

Jubilerende slager in Italiaanse sferen

leerdam • De veelvoudige gelauwerde Leerdamse keurslager Rien Baas is heel wat gewend. Maar dit jaar beleefde hij in het Italiaanse dorpje Panzano toch wel zijn 'finest hour'.

Daar had hij een persoonlijke ontmoeting met de wereldberoemde slager Dario Cecchino. De maestro gaf een masterclass en samen met negen nationaliteiten genoot Rien van een overheerlijke Italiaanse maaltijd met echte streekgerechten. "Natuurlijk had ik een grillworst meegenomen uit Nederland, omdat ze dat daar helemaal niet kennen. Dario heeft er van geproefd en vond 'm heerlijk. Maar ook van de internationale gasten kreeg ik heel veel complimenten."

De keurslagerij van Rien en Irma Baas op het Europaplein bestaat dit jaar twintig jaar. Klanten kunnen van donderdag tot en met zaterdag profiteren van spetterende jubileumaanbiedingen. Geïnspireerd door hun ervaringen in Toscane is er op vrijdag 1 november vanaf 9:30 uur een Italiaanse proeverij. Genoeg reden dus om even langs te gaan bij de winkel aan het Europaplein.

Rien en Irma namen de zaak in 1999 over van slager De Jong. Het ging in de jaren daarna crescendo. Rien ontpopte zich de afgelopen jaren tot een excellente worstenmaker. "In 2007 wonnen we voor de eerste keer De Bronzen Rookworst en daarna nog twee keer." De grillworst van Baas viel zelfs negen keer in de prijzen. Zeven keer werd de keurslagerij internationaal gelauwerd. Irma: "Het maken van een prijswinnende worst kost veel tijd en energie. Je bent er dag en nacht mee bezig. Maar Rien is een perfectionist en hij wil steeds het beste product."