• Auke Reinsma met de driewielige Ford Capri van Tonka en zijn allereerste verzamelobject Volvo 440.
• Auke Reinsma met de driewielige Ford Capri van Tonka en zijn allereerste verzamelobject Volvo 440. Foto: Levien Vermeer

Auke Reinsma houdt kleinschalige beurs in Maranatha

Een zolder tjokvol modelauto's

leerdam • "Hier begon het mee", zegt Auke Reinsma (39) uit Leerdam lachend, terwijl hij een zilverkleurige speelgoedauto omhoog houdt. "Dit is een Ford Capri van Tonka, die ik voor mijn derde verjaardag kreeg. Hij mist een wiel, zoveel heb ik ermee gereden. En deze…", hij wijst op een kleine politieauto, een Volvo 440 van AHC models, "is mijn allereerste verzamelmodel, ook kapot gespeeld. Kijk, het oude alarmnummer 06-11 staat er nog op. Daarna ben ik verder gegaan met alles wat ik mooi vond en vind."

Zodoende staat zijn zolder nu tjokvol met modelauto's en bussen. In vitrines, aan balken geprikt, en aan authentieke merkdisplayrekjes gehangen.

"Vroeger stonden die op de toonbank van een winkel, leuk hè?" Twee jaar geleden heeft hij zijn auto's op merk of fabrikant gesorteerd, waaronder Burago, Norev, Siku, Gama, Tonka, Matchbox, Tomica en Majorette. "Dat was een groot werk, maar nu kan ik gemakkelijker zoeken. Ik ga weleens een avondje naar zolder, dan loop ik een rondje en verschuif eens wat."

Weet hij precies wat hij heeft? Auke antwoordt: "In al die jaren heb ik maar tien dubbele auto's gekocht, dus dat verbaasde mezelf eigenlijk. Het zijn er zo'n tweeduizend, schat ik."

Toyota is zijn favoriete merk. "Ik werk al veertien jaar voor Toyota," zegt hij blij. "En in mijn kantoortje staat ook een vitrine, daar sleep ik klanten weleens mee naar toe." Hij zoekt nog modelletjes van de Kia, die zijn werkgever eveneens verkoopt.

Gedeelde passie

Wat vindt Lisette Reinsma eigenlijk van de hobby van haar man? "Inmiddels deel ik zijn passie compleet," zegt ze met overtuiging. Zij verzamelt vooral Amerikaanse auto's zoals Cadillac, Chevrolet en Buick, en de VW-bus. De LEGO-versie ervan heeft ze zelf in elkaar gezet, en op tafel ligt al weer een nieuw bouwpakket te wachten.

Trots

Door het verzamelen komt Auke regelmatig op beurzen en heeft hij inmiddels een uitgebreid netwerk opgebouwd. Laatst was hij in Sint Michielsgestel, waar een mede-verzamelaar een kleinschalige beurs hield. "Dat vond ik zo gezellig dat ik dacht, dat ga ik ook in Leerdam organiseren."

Op de beursflyer staat een foto van de Toyota C-HR. Auke vertelt trots dat hij er een schaalmodel van 1 op 30 van heeft. "De meeste schaalmodellen zijn 1 op 43, dus deze is groter. Ze zijn niet eenvoudig te krijgen en ook niet in Nederland te koop. Het is een van mijn favorieten."

Er zijn dertig deelnemers aan zijn beurs, en hij vindt gebouw Maranatha daar zeer geschikt voor. "Men kan kijken, ruilen en kopen in een gezellige ambiance, met bovendien de tijd om elkaar te spreken."

Partners

Aan de 'partners van' heeft Auke ook gedacht. "Mensen die minder met autootjes hebben kunnen leuk winkelen of koffie drinken in Leerdam. En er valt hier natuurlijk altijd veel te beleven rondom glas."

Om de totaalbeleving nog uit te breiden is in overleg met Berndt Roelvink besloten op de beursdag zaterdag 9 november diens Autominiaturenmuseum het Minidome in Asperen open te stellen, waar hij ruim 7000 modellen uit de hele wereld, van voornamelijk Rover en Mini, presenteert.

De miniatuurautobeurs vindt plaats op zaterdag 9 november van 10:00 tot 15:00 uur in Maranatha, J.A. Burgersstraat 1 in Leerdam.

Autominiatuurmuseum Minidome, Voorstraat 80 in Asperen, is deze zaterdag 9 november open van 11:00 tot 17:00 uur.


q www.minidome.nl

Levien Vermeer