• Een vuurwerkshow vormde jarenlang de afsluiting van de Viaanse paardenmarkt.
• Een vuurwerkshow vormde jarenlang de afsluiting van de Viaanse paardenmarkt. Foto: Nico van Ganzewinkel

Nadruk op voorlichting, campagnes en beheersmaatregelen

Nog geen vuurwerkvrije zones in VHL

vijfheerenlanden • Als het aan B&W ligt, wordt dit jaar nog afgezien van de instelling van vuurwerkvrije zones en de organisatie van een vuurwerkshow. Donderdag 31 oktober bespreekt de commissie Algemene Zaken het beleid voor de komende jaarwisseling. De totale schade in Vijfheerenlanden bedroeg de vorige jaarwisseling 20.215 euro, het vervangen van beschadigd materiaal kostte bijna 9.000 euro.

Begin dit jaar boog de raad zich ook al over dit onderwerp toen VVD en PvdA een motie indienden om te kijken of de invoering van vuurwerkvrije zones én de organisatie van een vuurwerkshow de overlast zouden kunnen terugdringen. In de aanpak die het college nu voorstelt, wordt afgezien van deze twee opties. Op dit moment bestaan er geen vuurwerkvrije zones in Vijfheerenlanden en ook geen vrijwillige vuurwerkvrije zones die op initiatief van de inwoners zijn ontstaan en B&W adviseren om dit beleid voorlopig in stand te houden. Volgens het college is het nu onduidelijk of zo'n maatregel voldoende draagvlak heeft, vandaar dat B&W volgend jaar hier onderzoek naar willen doen. "Dan wordt ook de optie om vrijwillige vuurwerkvrije zones in te stellen onderzocht. Dat geeft bewoners de kans onderling te overleggen welke gebieden zij vuurwerkvrij willen hebben." Het voordeel van zulke vrijwillige zones is dat de inwoners medeverantwoordelijk zijn voor het toezicht op de naleving. Overleg met politie en Boa's maakte bovendien duidelijk dat de gemeente onvoldoende mogelijkheden heeft om goed te handhaven. Bovendien zouden de vuurwerkvrije zones alleen aangewezen kunnen worden op de toegestane afsteektijden – van 31 december vanaf 18:00 uur tot 1 januari 2:00 uur – terwijl de grootste problemen zich voordoen buiten deze tijden. Verder wijst het college erop dat de effecten van vuurwerkvrije zones verschillend zijn: de ene gemeente is heel positief, elders kost het veel tijd en geld en vallen de resultaten tegen. Ook de organisatie van een vuurwerkshow vond geen genade in de ogen van B&W. "Zo'n show kost rond de 15.000 euro. Deze kosten wegen niet op tegen het schadebedrag van vorig jaar. Bovendien wordt de meeste overlast ervaren buiten de afgesproken afsteektijden en niet tijdens de jaarwisseling wanneer de show gehouden zou worden." Bovendien constateren B&W dat het niet duidelijk is of een vuurwerkshow leidt tot het verminderen van het afsteken van illegaal vuurwerk.

Dus wordt dit jaar gekozen voor een traditionele aanpak: campagnes waarin inwoners worden aangesproken op hun gedrag en verantwoordelijkheid, voorlichting op scholen en er worden brieven gestuurd aan ouders in wijken waar sprake is van veel overlast. Daarnaast wordt gekeken of het mogelijk is tijdens buurtbijeenkomsten ouders te bereiken die vervolgens met hun kinderen in gesprek gaan over vuurwerk. Ook dit jaar speelt preventie een belangrijke rol om de schade te beperken: prullenbakken en ondergrondse containers worden afgesloten en er wordt gekeken of het mogelijk is steviger glasplaten in de bushokjes te plaatsen. In voorgaande jaren zorgden vernielingen aan bushokjes, containers en verkeersborden voor de meeste kosten. Daarnaast heeft de overheid de vuurwerkregels aangescherpt, de politie controleert of die worden gehandhaafd. Ook wordt de verkoop van illegaal vuurwerk steeds meer aan banden gelegd.


André Bijl