• De activiteiten van Vitaal Dorp in Everdingen zijn prachtig voorbeeld van dorpsinitiatief.
• De activiteiten van Vitaal Dorp in Everdingen zijn prachtig voorbeeld van dorpsinitiatief. Foto: Aangeleverd

Wijk- en dorpsgericht werken in VHL

vijfheerenlanden • Politiek Vijfheerenlanden denkt deze periode na over wijk- en dorpsgericht werken. De commissie Welzijn, Onderwijs en Sport buigt zich woensdag 30 oktober over een opiniestuk.

Hierin staan drie 'niveaus' waarop inwoners initiatieven in kunnen dienen. In dat geval is er sprake van overheidsparticipatie: de overheid doet mee met een initiatief van de inwoners. De categorie 'Klein maar fijn' omvat initiatieven die niet al te veel gevolgen hebben voor de gemeente en waarbij weinig begeleiding nodig is. Zoals het onderhouden van een stukje groen door omwonenden of het schoon houden van de speeltuin in de buurt. "Hier gaat het om materialen die beschikbaar worden gesteld of om een klein bedrag ter ondersteuning", aldus de notitie. Deze initiatieven kunnen een beroep doen op de subsidie voor inwonersinitiatieven. Het tweede niveau, 'Het energieke initiatief', vraagt meer aandacht. Volgens de notitie vragen zulke initiatieven om een goede samenwerking tussen de ambtenaren onderling en met de initiatiefnemers. "Denk aan het opzetten van een jongeren ontmoetingsplek of het veiliger maken van een fietstunnel." Ook voor zulke initiatieven is geld beschikbaar in het potje voor inwonersinitiatieven. De derde categorie is participatie voor 'gevorderden'. "De initiatiefnemer heeft grootse plannen. Deze vorm valt onder 'Right to Challenge', het uitdaagrecht." De initiatiefnemer daagt de gemeente uit op een taak die de gemeente zelf uitvoert en waarvan de initiatiefnemer vindt dat hij of zij het beter of goedkoper kan. "Denk aan het overnemen van het beheer van de buitenruimte of het opzetten van een zorgcoöperatie." De post staat in de begroting en de initiatiefnemer daagt de gemeente uit het geld aan hem over te dragen om dit werk over te nemen. Daarnaast is er sprake van bewonersparticipatie: inwoners doen mee met projecten van de gemeente, zoals het opstellen van beleid dat grote impact heeft op de samenleving. Of bij de herinrichting van een straat na de vervanging van de riolering.

Doel van het wijk- en dorpsgericht werken is een goede samenwerking tussen samenleving en gemeente. Uitgangspunt is dat de gemeente aansluit bij de behoefte en identiteit van een wijk, dorp of stad. "De samenleving geeft zelf aan waar de behoefte ligt." Maatwerk staat voorop: "Wat goed werkt in Leerdam Oost, werkt waarschijnlijk niet in Lexmond. De inwoners weten het beste hoe het reilt en zeilt in de straat. Zij zijn de gebiedsexperts."

Woensdag buigt de commissie zich over de plannen en laat weten wat haar rol is bij de participatie. Ook wordt antwoord gezocht op de vraag wat er gedaan moet worden als het resultaat van een traject anders uitpakt dan de doelen die de raad vooraf heeft gesteld.