Afbeelding
Foto:

75 jaar bevrijding

west betuwe • Na een oproep van wethouder Rutger van Stappershoef, ongeveer een maand geleden, blijken steeds meer verenigingen en instellingen actief een bijdrage te willen gaan leveren aan een programma ter herdenking van 75 jaar bevrijding in het voorjaar 2020. West Betuwe wil als gemeente stimuleren, verbinden en faciliteren. Ze legt echter nadrukkelijk het initiatief op dit vlak bij de lokale gemeenschap.

Op woensdagavond 20 november houdt de gemeente in het gemeentehuis in Geldermalsen een herdenkingscontactavond. Aanvang 19:00 uur. Doel van de avond is kennismaking met allerlei initiatieven die zich via een korte pitch gaan presenteren. Daarnaast kunnen de aanwezigen deze avond ook benutten om waar mogelijk de onderlinge samenwerking te zoeken. Vanuit de gemeente gaan wethouder en betrokken ambtenaren aangeven wat organisatoren van de gemeente mogen verwachten. Daarbij gaat niet alleen om praktische ondersteuning, maar ook om een bescheiden financiële bijdrage.

Natuurlijk moet er de komende maanden nog het nodige worden uitgewerkt. Er is dus nog sprake is van het nodige voorbehoud. Toch levert een eerste inventarisatie al een aantal mooie initiatieven op: Bibliotheek Rivierenland: een reizende tentoonstelling en WO2 café; Muziekvereniging 'Wilhelmina' Herwijnen: bevrijdingsconcert in samenwerking met de Historische Vereniging 'Den Ouden Dijk' Herwijnen; Tour de Waal: breed scala van activiteiten in verschillende dorpen langs de Waal; WO2 en Vliegeniersmuseum Fort Vuren: speciaal programma in teken van de bevrijding; Stichting Productiehuis Firma van Gelder (Tricht): theatervoorstelling 'Vrijheid…daar zit muziek in'; Jeugdwerk Ring West Betuwe in samenwerking met Hervormde Gemeente Buurmalsen: jeugdactiviteit; Brassband 'Harp en Luit' Vuren: bevrijdingsconcert; Dorpstafel Neerijnen: planten nazaat Anne Frankboom bij Stroomhuis Neerijnen, onthulling herdenkingsbord en organiseren herdenking; Loopgroep Herwijnen: bevrijdingsloop vanuit Wageningen naar West Betuwe.

Belangstellenden voor de herdenkingscontactavond op 20 november zijn welkom. Wie tijdens deze avond ook een leuk initiatief wil presenteren of zich gewoon verder wil laten informeren over de mogelijkheden kan contact opnemen met Marjan van Ooijen, 0345–728613 of Marjan.van.Ooijen@westbetuwe.nl.