Motie GroenLinks, PvdA en ChristenUnie verworpen

Geen 'ja-ja'-sticker in West Betuwe

geldermalsen • De motie vroeg het college om zo snel mogelijk een 'ja ja sticker' in te voeren in, waardoor huishoudens alleen reclamedrukwerk ontvangen als ze hier zelf om vragen.

De indieners van de motie stelden vast dat iedereen in West Betuwe nu ongeadresseerd en ongevraagd reclamedrukwerk in de bus krijgt, tenzij er een 'nee-nee sticker' – geen reclame en geen huis-aan-huisblad - of een 'nee-ja sticker' – geen reclame, wel een huis-aan-huisblad - aanwezig is.

Papierbak

"Dat betekent dat er gemiddeld 33 folders per week in de papierbak verdwijnen, wat gelijk staat aan gemiddeld 34 kilo papier per jaar per huishouden."

Ook al, omdat de bestaande 'nee-nee' en 'nee-ja stickers' lang niet door iedereen gebruikt worden, omdat het verkrijgen van die stickers moeite kost. De motie - die werd ingediend door Andrea Zierleyn van GroenLinks - constateerde dat het in West Betuwe nu meer moeite kost om géén ongevraagd in plastic verpakt drukwerk te ontvangen, dan om dat wél in de bus te krijgen. "En dit zou omgedraaid moeten worden."

'Helemaal niks'

Maar een raadsmeerderheid was het niet met de motie eens. "Ik vind het helemaal niks", zei Petra van Kuilenburg van LLBWB. "Het betekent dat scholen, verenigingen en kerken straks minder papier ophalen en dus minder inkomsten krijgen."

En ook de SGP was 'heel erg tegen de motie'. "Dit gaat ten koste van de lokale economie. Ook de verspreiding van de lokale nieuwsbladen halen we zo onderuit. Het milieuvoordeel verdwijnt, omdat er vervolgens allerlei busjes rondrijden die van ver komen en hier pakjes bezorgen," voorspelde Lourens van Bruchem.

Overdone

CDA-leidster Dittie van Zee noemde de motie 'overdone'. "Bovendien willen we dat in het buitengebied iedereen een huis aan huis blad krijgt."

D66 steunde de motie wel: "We willen minder afval en minder papier. Jammer dat er zo weinig steun is om de afvalberg te verminderen", zei Rita Boer Rookhuiszen.

Laatste poging

Martha Kool deed namens de ChristenUnie een laatste poging de tegenstanders te overtuigen. "De folders van de bedrijven kunnen toch ook via een app of de website worden bekeken. Bovendien verwachten we dat lokale kranten meer inkomsten krijgen door de komst van deze sticker." Van Kuilenburg: "Ouderen maken veel minder gebruik van websites en apps, die zien de folders graag komen."

Sympathie

Portefeuillehouder Govert van Bezooijen steunde de poging om de afvalstroom te verminderen. "Iedereen heeft sympathie voor dat aspect van de motie. Anderzijds moeten we dit zelf invoeren en organiseren. Het is uitvoerbaar, maar de vraag is of het wenselijk is. Als ik de raad zo hoor, zit de meerderheid hier nog even niet op te wachten."

Uit de stemming bleek dat de wethouder dat goed had ingeschat. Een raadsmeerderheid verwierp het voorstel van GroenLinks, PvdA en ChristenUnie.

André Bijl