Beter zicht op lokale heffingen

geldermalsen • Gemeente Geldermalsen gaat in de toekomst manieren bedenken om de gevolgen van plaatselijke heffingen voor huishoudens en bedrijven beter in beeld te brengen.

De gemeenteraad nam dinsdag een motie van D66 hierover aan. De raad wil zo de transparantie rond lokale heffingen vergroten, zodat raadsleden beter de gevolgen van hun beleid kunnen zien.

Geschrokken

D66-fractieleidster Ashley Karsemeijer was behoorlijk geschrokken van de berichten dat gezinnen in West Betuwe 197 euro meer aan woonlasten betalen dan inwoners in de rest van Gelderland.

"We merken dat we geen inzicht hebben in de gevolgen van de heffingen die we vaststellen en wat de stapeling van die bedragen betekent voor gezinnen met een koophuis of ondernemers."

"We willen een instrument om dat duidelijk te maken, zodat we ook zien wat er gebeurt als we aan bepaalde knoppen draaien", zei Karsemeijer die dat ook voor de inwoners handig vindt. "Zo kunnen ze de lasten vergelijken met die in andere gemeenten."

Brede steun

De motie kreeg brede steun van de fracties in de raad. "Iemand is ooit verdronken in een meertje van gemiddeld één meter."

"Hij dacht door het meertje te kunnen wandelen, maar werd verrast door de onpeilbare diepte op een bepaalde plek. Gemiddelden zeggen dus niet zoveel", was Léon van Dun van Dorpsbelangen het met Karsemeijer eens.

En ook de SGP stond vierkant achter de motie. "We zijn voor openheid en transparantie. Zo kunnen we iets betekenen voor onze inwoners en ondernemers", zei fractieleider Lourens van Bruchem.

Sympathiek

ChristenUnie-voorman Fred Temminck vond dat er sprake was van een sympathiek voorstel en ook de andere fracties gaven groen licht.

"Ik ben blij met de reacties", zei wethouder Govert van Bezooijen. "Andere gemeenten hebben al ervaring met dit middel, wij nog niet. We omarmen de motie, maar moeten nog wel even de consequenties bekijken. Dan komen wij hiermee bij u terug."

Mogelijk doet de wethouder dat volgende maand al tijdens de begrotingsbehandeling.

André Bijl