West Betuwe krijgt een sportformateur

west betuwe • Op voorstel van de fractie van de ChristenUnie heeft gemeente West Betuwe zich aangemeld bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om deel te nemen aan Sport verenigt Nederland.

Het ministerie van VWS heeft met de sport, gemeenten en maatschappelijk betrokken partners een Nationaal Sportakkoord gesloten met als hoofddoel om zoveel mogelijk mensen met plezier te laten sporten en bewegen. De sportformateur komt voor verenigingen beschikbaar.

De dorpen en stadjes in West Betuwe hebben een rijk verenigingsleven, ook op het gebied van sport. Het percentage inwoners van 19 jaar en ouder die niet minstens één keer per week aan sport doen in Nederland 48,7 is en in West Betuwe 55,4. Dat kan dus beter in de gemeente en de sportverenigingen hebben daar ruimte en mogelijkheden voor. De aan te stellen sportformateur gaat daarbij helpen.

Er is een sportakkoord en daarin zijn zes ambities geformuleerd: Inclusief sporten & bewegen, duurzame sportinfrastructuur, Vitale sport- en beweegaanbieders, Positieve sportcultuur, vaardig in bewegen en topsport die inspireert. "Om deze ambities te realiseren is het belangrijk dat de gemeente, sport- en beweegaanbieders en andere (potentiële) partners op lokaal- en waar mogelijk regionaal niveau hieraan uitvoering geven", vindt CU-fractievoorzitter Fred Temminck. "Lokale en/of regionale sportakkoorden zijn daarvoor het aangewezen instrument."