woensdag 23 oktober

Verkoping tbv Mbumazending
15:00; Leerdam, J.A. Burgerstraat 1. In gebouw Maranatha in Leerdam wordt een verkoping gehouden ten behoeve van Mbuma-zending. Er zijn veel producten te koop, waaronder speelgoed, boeken, baby-, kinder- en dameskleding, fruit, snoep, kaas en bloemen. Ook kunnen de bezoekers genieten van versgebakken patat of oliebollen.

Workshop voor Beesd Griezelt
16:00-17:30, Beesd, Middenstraat 34. Twee dagen voor het evenement Beesd Griezelt organiseert Kindercrea in Beesd een speciale workshop. Kinderen gaan aan de slag om een lampion en/of masker te maken. Kinderen krijgen tussendoor wat lekkers en iets te drinken. De kosten bedragen 10 euro per deelnemer. Er is plek voor maximaal twaalf kinderen.

Nous Finirons Ensemble
20:00, Geldermalsen, De Pluk. LingeFilm nodigt filmliefhebbers uit om te komen genieten van de Franstalige film 'Nous Finirons Ensemble'. In dit vervolg op Les petit mouchoirs, zien we dezelfde vriendengroep tijdens een reünie in Zuid-Frankrijk. Gaandeweg wordt hen en ons duidelijk waarom Max en Eric elkaar al jaren niet meer hebben gezien. Intriges, drankproblemen, opbloeiende vriendschappen en oude liefdes, het komt allemaal voorbij in deze film door regisseur Canet. Het is even opletten om precies achter de karakters te komen en wat hun relaties zijn, maar vermakelijk is het allemaal wel. Entree: 8 euro, met FanPas 5,50 euro.

Perspectieven in de zorg
20:30, Rhenoy, partycentrum de Betuwe Poort. Nederland kent steeds meer inwonersinitiatieven, dorps-en zorgcoöperaties. Ze worden door inwoners opgezet en leveren een bijdrage aan het behoud van leefbaarheid van de eigen omgeving. Don van Sambeek, initiatiefnemer en voorzitter van de Coöperatieve Vereniging 'Tot uw Dienst' in de gemeente Laarbeek zal over dit onderwerp een inleiding te verzorgen, met als titel 'Zoektocht naar nieuwe perspectieven'. Deze avond is een initiatief van de afdeling CDA West Betuwe.

donderdag 24 oktober

Boeken inleveren voor Boekenmarkt
10:00-12:00, Leerdam, Koningin Emmahuis aan de Oranjehof. Bij het Koningin Emmahuis kunnen boeken worden ingeleverd voor de Boekenmarkt Leerdam. Inleveren kan van 's morgens 10:00 tot 12:00 uur en 's avonds van 19:00 tot 21:00 uur. Als het niet lukt om de boeken op donderdag in te leveren, dan kan men bellen met 06-22588927 of mailen naar boekenmarktleerdam@gmail.com.

Vakantie Bijbel feest
10:00, Geldermalsen, De Pluk. Vakantie Bijbel Feest in Geldermalsen op 24 en 25 oktober rondom het thema 'SchatRijk!'. Aanmelden: uiterlijk vrijdag 18 oktober via www.vbfgeldermalsen.nl. Er is een gevarieerd programma. Groep 7-8 heeft een eigen programma. En dit jaar ook weer de bingo, VBF's Got Talent en een theatervoorstelling. Voor de tieners is er op donderdagavond vanaf 19:00 uur een spannend (spel)programma. Vrijdagavond vanaf 18:30 uur is er de slotavond. Meer informatie: www.vbfgeldermalsen.nl.

Texel en Jan Wolkers
19:30, Neerijnen, Het Stroomhuis. Serie filmbeelden over 'Texel, het eiland van Jan Wolkers' in het kader van 'Nederland Leest'. O.a. afleveringen van 'De Achtertuin van Jan Wolkers', de bekroonde jeugdserie van Machteld van Gelder, uitgezonden door VPRO. Na de pauze de documentaire 'Texel, de parel der Waddeneilanden' van Herman van der Horst. Ook een hommage aan de afgelopen zomer overleden acteur Rutger Hauer. Entree: 5 euro, leden van bibliotheek Rivierenland 4 euro en kinderen gratis. Reserveren niet nodig. www.stroomhuisneerijnen.nl

vrijdag 25 oktober

Mediteren in 1 dag
10:00-16:00, Ophemert, Hooiberg Het Steenuiltje. Mediteren in 1 dag is een inspirerend sessie in de natuur. en ook praktisch toepasbaar voor mensen met een druk bestaan. Onder leiding van Mieke Degenaar, gecertificeerd mindfulness- en compassie-trainer en master practitioner coach.

Vogeltrek
10:00, Schoonrewoerd, De Schaapskooi. Herfstactiviteit over vogeltrek. Er wordt begonnen met een diaserie. Na een korte pauze gaan deelnemers achter De Schaapskooi op zoek naar vogels. Er wordt afgesloten met een knutselwerkje. Bij veel deelnemers ook vanaf 13:00 uur. De activiteit is bedoeld voor kinderen vanaf 8 jaar, jongere kinderen onder begeleiding. Deelname kost 2,50 euro, inclusief een consumptie in de pauze. Vooraf aanmelden is noodzakelijk bij C. Kramer, 0345-619684 of ckramer01@hetnet.nl.

Restauratie door de eeuwen heen
14:00, Leerdam, Stadspodium Go. Nikè Sophia Haverkamp, restaurator van glas- en keramiekkunst, verzorgt een lezing over restauratie door de eeuwen heen. Aan de hand van case-studies worden bezoekers tijdens deze lezing meegenomen in de wereld van de conservering en restauratie. De case-studies variëren van archeologische objecten en Romeins glas tot moderne kunst en van de opgravingen in Pompeii tot recentere restauratieprojecten op zaal. Belicht wordt de geschiedenis van het restauratievak door de eeuwen heen en de bijbehorende trends en veranderingen in restauratie-ethiek en de praktijk. Entree 14 euro (inclusief koffie of thee). De lezing gaat alleen door bij voldoende aanmeldingen (minimaal 7). Reserveren via de website www.go-leerdam.nl of aan de zaal.

Stoere Struintocht
14:00-16:00, Poederoijen, Slot Loevestein. Samen met je kinderen struinen buiten de paden in het ruige Munnikenland rond Slot Loevestein. De gidsen van Staatsbosbeheer laten kinderen beleven hoe leuk het is langs de rivier. Speuren naar sporen, stenen en schelpen. Kleine bloemetjes en beestjes bekijken door een loep of de grote grazers bespieden. Aanmelden is niet nodig, betalen kan aan de kassa van Slot Loevestein (10 min. lopen vanaf parkeerplaats).

Beesd griezelt
19:00, Beesd. 'Beesd Griezelt', de titel laat niets te wensen over. Er zijn twee verschillenden routes door enkele straten van Beesd. Voor de echte dare devils is er een zeer spannende route en voor de stoere kleintjes is er een aparte route.

Halloween
19:30, Leerdam, Wijkvereniging West-End. Halloweenfeest, de zaal is open vanaf 19:15 uur. Meer informatie: Dave Manuputty 06-53485218 of 0345-617999.

Open Podium Taal
20:00-22:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Eerste editie van een nieuw open podium voor iedereen die van de Nederlandse taal houdt. Gesproken woorden worden afgewisseld met gespeelde klanken. Entree: 5 euro. www.stroomhuisneerijnen.nl

Bierproefavond in Go
21:00, Leerdam, Stadspodium Go. Vrijdagavond is het weer tijd voor de maandelijkse bierproefavond. Tijdens de proeverij in GO zijn er uiteraard ook snacks verkrijgbaar en voor de niet-bierdrinkers ook andere drankjes. Entree gratis. Proeven van 5 bieren kost 12,50 euro. Reserveren via de reserveringsknop van www.go-leerdam.nl of via kaarten aan de zaal.

zaterdag 26 oktober

Stadswandeling
14:00, Leerdam, Kerkstraat 55. Leerdamglasstad.nl organiseert weer instapstadswandelingen in Leerdam, onder leiding van een gids. Deelnemers komen meer te weten over de geschiedenis van de Glasstad, de wandeling voert langs bijzondere locaties en bezienswaardigheden in het centrum van Leerdam. Deelname kost 4,50 euro. De wandeling start om 14:00 uur vanaf het kantoor van Leerdamglasstad.nl aan de Kerkstraat 55. Reserveren via 0345-228533 of de website, hier zijn ook meer data te vinden. www.leerdamglasstad.nl/stadswandeling

Mosselavond
18:00, Haaften, Burcht van Haeften. Eettafel 'De Boomgaard' houdt een mosselavond, de zaal is om 17:30 uur open. Deelname is 20 euro, opgeven bij Roelie de Jong, 0418-591315 of Coby van Oosterum, 0418-591937.

Gulden Diner in Beesd
19:30, Beesd, de Nieuwe Refter. De Stichting tot Instandhouding van de R.K. kerk in Beesd (SIRK) houdt dit najaar voor de negentiende keer het Gulden Diner. Het decor voor dit culinaire festijn, waaraan honderd gasten kunnen deelnemen, is opnieuw het Restaurant 'De Nieuwe Refter' op het Landgoed Mariënwaerdt. Het Gulden Diner zorgt elk jaar weer voor een uitverkochte zaal en is voortgekomen uit de activiteiten rond de restauratie van de RK kerk in Beesd. Belangstellenden kunnen zich aanmelden door een bericht te sturen naar: trubal2015@gmail.com. Alle reserveringen worden in volgorde van binnenkomst behandeld. De prijs van het 4 gangen diner is 60 euro. Voor informatie of vragen: Paul van Buuren, 0345-682736 of 06-22300147; Martien Kroeze, 06-54357085.

Bingo in Opijnen
19:30, Opijnen, Hervormd Centrum Maranatha. De eerste bingo-avond van het winterseizoen. Er zijn mooie prijzen te winnen, zoals levensmiddelenpakketten, vleesschotels, hazelnoot- en slagroomtaarten. Aan het eind van de avond wordt gespeeld om de hoofdprijs van 125 euro. De opbrengst is bestemd voor de Hervormde kerk in Opijnen. De zaal gaat om 19:00 uur open. Er staat een gratis kopje koffie klaar voor iedere bezoeker.

Herfstconcert Heukelumsch Mannenkoor
20:00, Heukelum, Hervormde kerk. Het herfstconcert van het Heukelumsch Mannenkoor gebeurt met medewerking van het Afrikakoor onder leiding van Bobby Boaventura uit Hardinxveld-Giessendam. Soliste is Simone Nijssen uit Heukelum. Het mannenkoor staat onder leiding van David Visser en wordt op de piano begeleid door Monique Zwaang. De kerk is open vanaf 19:30 uur. Entree is gratis.

Nacht van de Nacht
20:00-22:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Anja de Wit houdt een inleiding over nachtvlinders en de invloed van kunstlicht. Aansluiten naar buiten, om de nachtvlinders te bekijken. De bomen zijn besmeerd met een zoete lokstof, waar nachtvlinders op af komen. Ook geschikt voor kinderen. Entree: 5 euro, kinderen gratis. www.stroomhuisneerijnen.nl

Leif de Leeuwband in Go
20:30, Leerdam, Stadspodium Go. De multi-award winnende gitarist Leif de Leeuw en zijn zeskoppige band zijn de nieuwste southern jam-band sensatie van Europa. De band onderscheidt zich met zijn adembenemende gitaarsolo's, twee groovende drummers en twin-leads. Geïmproviseerde jams maken elke show uniek. De band zet met hun eigen muziek de traditie voort van bands als Little Feat, Allman Brothers Band en Derek and the Dominos. Entree 12,50 euro. Reserveren via reserveringsknop www.go-leerdam.nl of via kaarten aan de zaal.

maandag 28 oktober

BOP in Asperen
10:15-11:45, Asperen, dorpshuis EMM. Iedereen is weer welkom in de Buurt Ontmoetings Plek voor een kopje koffie of een praatje. Deze keer wordt weer getekend met de heer Veenendaal.

dinsdag 29 oktober

Klik & Tik in Bibliotheek Leerdam
10:00-12:00, bibliotheek, Reilinghplein Leerdam; Op dinsdag 29 oktober gaat in de bibliotheek van Leerdam de cursus Klik & Tik van start. In acht lessen leren mensen de basisvaardigheden voor het werken met de computer en het internet. Deze gratis cursus bestaat uit verschillende onderdelen. De lessen vinden plaats op dinsdag 29 oktober en 5, 12, 19, 26 november en 3, 10, 17 december van 10.00 tot 12.00 uur. Meedoen is gratis en aanmelden kan bij de balie van de bibliotheek.

Alzheimer Café
10:00 uur, Leerdam, Lingesteynplantsoen 20. WMO-consulent Jeanette Vermeer is gastspreker tijdens het Alzheimer Café in Leerdam. Ze zal ingaan op de vraag wat de gemeente doet voor mensen die lijden aan dementie. Inloop vanaf 10:00 uur. De entree is gratis. Het Alzheimer Café is te vinden in het Verpleeghuis Lingesteyn (let op: via de hoofdingang Lingepoli), Lingesteynplantsoen 20 in Leerdam.

Betuwse molens
14:30, Opijnen, Maranatha. De Betuwse molens zullen in de schijnwerpers staan bij de Zonnebloem afdeling Neerijnen. Voor deze bijeenkomst kunnen mensen die tot de doelgroep van de Zonnebloem behoren, ook de mensen die mee geweest zijn naar Moeke Mooren, zich aanmelden. De bijeenkomst is in Maranatha aan de Soepstraat in Opijnen, Stoepstraat. De lezing wordt verzorgd door streekgenoot Cinis van Steenis, oud molenaar. Hij geeft onder andere uitleg over de restauratie van diverse molens in de regio. De middag gaat om 14:30 uur van start en duurt tot 17:00 uur. Graag op tijd opgeven bij Sia Feenstra, 0345–576851 of 06-42131916. Voor vervoer moet zelf gezorgd worden.

woensdag 30 oktober

Digitaal fotograferen
19:30, Leerdam, Stadspodium GO. Cursus digitaal fotograferen voor iedereen met een digitale camera die beter wil leren fotograferen. De cursus beslaat acht avonden en deelname kost 150 euro. Heeft u zich altijd al afgevraagd waarom uw (vakantie)foto's net niet mooi genoeg zijn? Dan is deze cursus zeker wat voor u! In deze cursus leert u omgaan met licht, diafragma, sluiter, brandpuntsafstand, scherpstellen, standpunt/perspectief, compositie, werken met licht, mensen fotograferen, landschappen fotograferen, presenteren (op papier/CD/DVD). Daarnaast zal enige technische achtergrond informatie over het digitaal fotograferen aan de orde komen. Het spreekt voor zich dat deze cursus een praktische benadering kent met ruimte voor veel eigen inbreng. Zo zullen we regelmatig gerichte opdrachten uitvoeren en bespreken. Reserveren: www.go-leerdam.nl. De cursus gaat alleen door bij voldoende aanmeldingen, minimaal vijf.