Inloop nieuwbouw Huis ter Leede

leerdam • Op woensdag 30 oktober wordt in gebouw De Hoeksteen van 18:00 tot 19:30 uur een inloopavond gehouden over de voorgenomen nieuwbouw door Huis ter Leede op de plek van het oude Emmahuis. De inloop is bedoeld voor omwonenden van het oude Emmahuis en andere belangstellenden. Het adres is Koningin Emmalaan 41 in Leerdam.


Brandveiligheid Heukelum

heukelum • De gemeente West Betuwe en de brandweer organiseren op donderdag 7 november voor de inwoners van Heukelum gezamenlijk een inloopavond rond het thema brandveiligheid. Deze avond wordt gehouden in gebouw De Krakeling en duurt van 19:30 tot 20:30 uur.

"Binnen West Betuwe mogen we zeker spreken van goede brandweerzorg", zegt gemeentevoorlichter Co van Leeuwen. "De brandweerprofessionals – veelal vrijwilligers – zijn goed opgeleid en goed geoefend. Toch zijn er ook zorgen en risico's."

Slagkracht

Die zorgen worden genoemd in het Brandweerzorgplan van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. Het gaat hier vooral om de slagkracht van brandweerposten en de opkomsttijden van de brandweer. Voor woningen geldt een opkomsttijd van acht minuten. Dit betekent concreet dat de brandweer vanaf de 112-melding van de bewoner acht minuten heeft om de woning (het brandadres) te bereiken. Die aanrijdtijd wordt in een aantal tot West Betuwe behorende kernen (soms gedeeltelijk) niet gehaald.

Brandmelders

"Het is daarom van belang dat in zo'n kern de inwoners zelf veiligheidsmaatregelen treffen. Dat kan bijvoorbeeld door de woning te voorzien van brandmelders en een brandblusser. Ze kunnen bij een beginnende brand net het verschil maken."
Gemeente en brandweer hebben hiernaast nog tal van andere adviezen en informatie die zij graag met de inwoners willen 'delen'. Verschillende kernen waarin de aanrijdtijd niet wordt gehaald, zijn dit jaar al bezocht. Als laatste is nu Heukelum aan de beurt. Alle huiseigenaren ontvangen binnenkort een persoonlijke uitnodiging.