• Docenten van De Joost met Numo-expert Nico Wagter (r).
• Docenten van De Joost met Numo-expert Nico Wagter (r). Foto: Aangeleverd

Leerlingen De Joost starten met Numo

leerdam • Deze maand starten leerlingen van De Joost aan de Joost de Jongestraat in Leerdam-West met een nieuw leermiddel voor Nederlands: Numo.

Tijdens extra remedial-teachingmomenten zullen de vmbo-leerlingen met Numo aan de slag gaan. Het doel is dat zij op die manier hun taalachterstand wegwerken, met name op het gebied van begrijpend lezen.

Sigrid van Tuijl, docent Nederlands en Taal-/dyslexiecoördinator, vertelt over de beweegredenen om met Numo van start te gaan: "Onze keuze viel op Numo, vooral omdat het een adaptief programma is, waardoor iedere leerling op zijn eigen niveau kan werken." Een aantal leerlingen heeft bij binnenkomst van de school een achterstand op het gebied van begrijpend lezen. "Wij willen die kinderen extra oefenmateriaal bieden, zonder dat het saai wordt. Wij willen ervoor zorgen dat onze leerlingen ervaren dat leren ook leuk kan zijn."

Positief

De reacties van leerlingen zijn tot nu toe positief. Het verdienen van Numo's (muntjes) is een motivatie om vaak en veel te werken met het programma. En het programma werkt simpel.

Dat kan ook bijna niet anders, want het leerplatform is gemaakt in nauwe samenwerking met leerlingen van middelbare scholen. Zij leerden de ontwikkelaars wat ze zoeken in een leerplatform en hoe ze het oefenen langer kunnen volhouden. De Joost is een kleine, hechte vmbo-school, waar ongeveer tweehonderd leerlingen een basisberoepsgerichte of kaderberoepsgerichte leerweg volgen. Leerlingen kunnen ook vakken op tl-niveau volgen en hierin examen doen.