• Dirk van Arkel overhandigt het boekje aan burgemeester Lokker.
• Dirk van Arkel overhandigt het boekje aan burgemeester Lokker. Foto: Aangeleverd

Album gevonden in nalatenschap van geboren Leerdamse

Bijzonder boek over Watertoren

leerdam • Het gaat om een oud (foto)album uit het jaar 1900. Onlangs bood ambtenaar Dirk van Arkel het boek aan aan waarnemend burgemeester Jan Pieter Lokker.

Eind april van dit jaar kreeg de gemeente een mail van de heer J. Hruby uit Zwitserland. In dit emailbericht schreef hij dat in de nalatenschap van de grootmoeder van zijn vrouw een oud album uit 1900 is aangetroffen.

Secretaris

"De grootmoeder van mevrouw Hruby was een geboren Couvée. Ze trouwde honderd jaar geleden in Basel, in Zwitserland. De vader van die grootmoeder was Gerardus Johannes Mathieu Couvée. Hij was secretaris van de gemeente Leerdam en leefde van 1868 tot 1944", vertelde Van Arkel tijdens het onlangs gehouden persgesprek.

Eerste watertoren

Het boekje bevat foto's van de bouw van de Leerdamse waterleiding en de eerste watertoren in 1900. "Het album documenteert met foto's enkele bouwfasen en werd later aangeboden aan gemeentesecretaris Couvée." De gemeente Leerdam was namelijk eén van de aandeelhouders van de N.V. Leerdamsche Waterleiding Maatschappij.

Niet uniek

De foto's zijn volgens Van Arkel niet uniek. "Ze komen ook voor in de beeldbank van de Historische Vereniging van Leerdam. Wel bijzonder is dat ze in boekvorm zijn gebundeld."

Hruby vroeg zich in zijn mail af of de gemeente wellicht belangstelling had voor het boekje. In dat geval wilde hij het herinneringsalbum graag cadeau doen aan Vijfheerenlanden.

Interesse

"We hadden zeker interesse. Deze uitgave was namelijk nog niet in het bezit van de gemeente. We hebben dat Hruby ook laten weten, waarna hij het boekje heeft opgestuurd."

Vervolgens overhandigde Dirk van Arkel het historische album uit naam van Hruby aan waarnemend burgemeester Lokker. Het album wordt opgenomen in de collectie boeken die de geschiedenis van de voormalige gemeente Leerdam beschrijft. Deze historische collectie wordt in de nabije toekomst beheerd door het Regionaal Historisch Centrum Zuid-Oost Utrecht in Wijk bij Duurstede. Later wordt dit archief ondergebracht bij het Streekarchief Zuid Utrecht (RAZU).

Vitrine

Volgens Van Arkel bestaan er maar heel weinig exemplaren van dit herinneringsalbum. Burgemeester Lokker: "Dit album gaat naar het archief en wordt daar goed bewaard en goed gedocumenteerd. Als iemand nog zo'n boekje in zijn of haar bezit heeft en die beschikbaar wil stellen, krijgt dat tweede exemplaar een ereplaats in een mooie vitrine in het gemeentehuis."