• Ian van Wijk: 'Deze overwinning nemen we mee'.
• Ian van Wijk: 'Deze overwinning nemen we mee'. Foto: Jeroen de Bruin

Vuren hoopt moeizame competitiestart achter zich te laten

Eindelijk eerste winst voor Vuren

vuren • Na twee nederlagen en twee gelijke spelen pakte Vuren thuis tegen NEO'25 eindelijk zijn eerste overwinning. De drie punten waren een terechte beloning, maar de 3-2 overwinning was zwaarbevochten.

Vuren kende voor dit seizoen een uitstekende voorbereiding. In de oefenwedstrijden werd prima gevoetbald en er werd lustig op los gescoord. Die lijn trok de ploeg door in de beker. Daarna stokte het echter. Vuren ging in de eerste twee wedstrijden onderuit en pakte daarna twee keer een punt. Omdat dit tegen BZC'14 en sv Capelle gebeurde na een respectievelijke 2-0 en 3-0 achterstand, hield de ploeg van Ron Vlot daar nog wel een aardig gevoel aan over. Maar de eerste driepunter was hard nodig. "Het ontbrak ons toch een beetje aan vertrouwen", zei middenvelder Ian van Wijk na afloop van de 3-2 overwinning op de ploeg uit Sprang Capelle. "Dat gevoel had ik ook echt in de rust. We spelen gewoon een goede eerste helft, maar staan door twee knullige tegendoelpunten wel met 1-2 achter. We hadden zelf veel meer kunnen scoren en normaal lukt ons dat ook wel, maar nu even niet."

Na de eerste vier wedstrijden was het oordeel van trainer Ron Vlot telkens dat het puntenverlies onnodig was. Vuren liet vooral voor rust zien waarom dat zo was, maar ook waarom het tóch gebeurde. In die eerste helft was de thuisploeg bijna 45 minuten de betere ploeg, maar halverwege stond het wel 1-2 in het voordeel van de gasten. Na rust was het voetballend een stuk minder bij de thuisploeg, maar op karakter werd vlak voor tijd alsnog gewonnen.

De wedstrijd begon zaterdag spectaculair. Binnen twee minuten kreeg Lorenzo Kooiman een goede schietkans en raakten de gasten de lat. Kort daarna profiteerde Bart Muilenburg van de wel erg slecht opgestelde doelman van NEO'25. Hij mikte de bal in de verre hoek. "Ik kijk altijd wel waar de keeper staat. Hij stond zo'n beetje bij de cornervlag, dus ik dacht ik leg hem maar in de hoek", overdreef Bart Muilenburg lachend. Lang kon Vuren echter niet genieten van die voorsprong, want vijf minuten later sneden de gasten door de Vurense defensie waarna Jordy Rosenbrand de jonge doelman Jason van den Berghe, die de geblesseerde Tim Ritmeester verving, kansloos liet.

Daarna speelde Vuren een halfuur een prima wedstrijd, maar liet het na zichzelf te belonen. Aanvoerder Sjors Vonk was twee keer gevaarlijk met een vrije trap. Zijn eerste werd van richting veranderd en kon door de doelman nog net worden gekeerd. Bij de tweede poging van Vonk moest de NEO-doelman het antwoord schuldig blijven, maar bracht de paal uitkomst. Ook een vrije trap van Luuk van der Vliet kon maar net worden gekeerd door de doelman. De grootste kans was vijf minuten voor rust voor Bas van der Vliet. Hij speelde zich sterk vrij, maar schoot veel te gehaast over. Niet veel later kwamen de gasten weer eens voor het doel en was het wél direct raak. Nicky van Wanrooij maakte de 1-2.

Na rust vond Vuren wel weer razendsnel het net. Dit keer was het zelfs al na 41 seconden raak. Bas van der Vliet bekroonde een prachtige solo met de 2-2. De betere kansen bleven voor Vuren, maar achterin was het continu opletten geblazen. Vijf minuten voor tijd viel niet zonder geluk de terechte 3-2. Een voorzet van invaller Kaj Brijder, die kort daarvoor een vrije kans over kopte, vloog ineens bij de eerste paal binnen: 3-2.

"Na rust werd het voetbal minder, hoewel we heel snel de 2-2 maakten", zag Ian van Wijk. "Het ging allemaal te gehaast en te weinig voetballend. We móésten scoren. Gelukkig lukte dat alsnog en pakten we drie punten. Want met die gelijke spelen schiet je weinig op. Deze overwinning neem je wel weer mee. Als je gewonnen hebt, stap je een week later toch met meer vertrouwen het veld weer op."

Trainer Ron Vlot was blij met de overwinning: "Als je goed speelt, moet je jezelf belonen. Daar ontbrak het tot nu toe aan. Gelukkig trekken we hem vandaag wel over de streep. We stonden met twee punten onderin en dan heb je die drie punten gewoon nodig."