donderdag 17 oktober

Spelen zoals vroeger
13:30, Haaften, Wittenbergzorg. Activiteitenmiddag in het steunpunt Waardenburg. Deze middag staat in het teken van 'spelen zoals vroeger'. Alle senioren en mantelzorgers van harte welkom! Natuurlijk is er koffie/ thee met wat lekkers. Aanmelden is niet nodig en deze activiteit is gratis. Geen vervoer? Bel dan uiterlijk 1 oktober naar Wittenbergzorg: 0418-594900.

Herfststukje maken
14:45, Haaften, Wittenbergzorg. Creatief, herfststukje maken. Let op, graag zelf een bakje of schaal meenemen. Kosten 5 euro zonder welzijnspas en 2,50 euro met pas.

VOS talks
20:00, Oosterwijk, Flexplek Leerdam. VOS talks is gebaseerd op het bekende TED talks: een spreker staat voor een zaal met mensen, spreekt hen toe over een onderwerp wat hem aan het hart gaat, de zaal luistert, de speech wordt opgenomen en via het podium van TED kan iedereen ter wereld online de presentaties achteraf bekijken. De TED talks gaan over de meest uiteenlopende inspirerende onderwerpen. De sprekers op de VOS-talk: Leon Tindemans, social media deskundige: Iedereen kan bloggen; Paulien Kluver, fotografe: Zet jezelf in the picture; Greet Roeland, natuurgeneeskundige: Geef jij je zelfhelende vermogen voldoende de ruimte?; Monique Donga, timemanagementtrainer: Is jouw tijd bijzonder?; Marian Bosma, diabetes-verminder-coach: Mag iemand met diabetes een koekje? De avond wordt gehouden bij Flexplek Leerdam, Kerkelaantje 14 in Oosterwijk. De avond begint om 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur. Introducees zijn van harte welkom, wel graag even aanmelden via www.vos-ondernemers.nl

Achter de pijp
20:00, Leerdam, Bibliotheek. Bijeenkomst met als thema: 'Leerdam-West, Achter de pijp'. Deze avond wordt verzorgd door Annette Blom en Engelbert van Santen. Aan de hand van historische foto's gaan bezoekers op stap in Leerdam-West en dan speciaal het gebied 'Achter de pijp'. Via de Lingedijk en het Laantje van Van Iperen naar de Tiendweg en verder alle straten die daar binnen liggen/ lagen. De foto's die te zien zijn, zijn afkomstig uit de Beeldbank van de Historische Vereniging Leerdam. Via de website www.historischeverenigingleerdam.nl zijn inmiddels ruim 12.000 foto's te bekijken en er komen regelmatig nieuwe bij.

vrijdag 18 oktober

Mediation week
10:00, Leerdam, Parmentierstraat 2. De Nederlandse Mediators Vereniging (NMv) houdt van 14 tot en met 18 oktober de week van de mediation. In die week wordt er landelijk aandacht gegeven aan mediation als succesvolle methode om conflicten op te lossen. Het thema dit jaar is 'familiemediation'. Benieuwd wat mediation precies inhoudt? Mediators laten met verschillende expertises zien dat mediation werkt. In Leerdam houdt Christina Hosman Mediation op vrijdag 18 oktober van 10:00 tot 16:00 uur open huis aan de Parmentierstraat 2 en geeft informatie over familiemediation. Aanmelden kan via christina@hosmanmediation.nl. Meer informatie: www.christinahosmanmediation.nl.

Verkoopdag
14:30, Herwijnen, Dorpshuis De Poort. Jaarlijkse verkoopdag van de hervormde gemeente in Herwijnen, de deuren van dorpshuis De Poort aan de Zworrelstraat staan open van 14:30 tot ongeveer 17:00 uur en na 19:00 uur. Er is weer van alles te doen. Zo zijn er kramen met huishoudelijke artikelen, snuisterijen en 'hebbedingetjes'. Er zijn diverse raadspelletjes met prachtige prijzen. Zelfgemaakte bloemstukjes die aan de man worden gebracht. Ook aan de kinderen is gedacht, met onder meer een enveloppenkraam en wijzerplaat. 's Middags en 's avonds draait het rad van avontuur, zoals gewend worden dan via dat rad vleesprijzen, waardebonnen, taarten, speelgoed, tuindecoraties, wijn en diverse andere prijzen verdraaid. Verder wordt koffie met iets lekkers verkocht. Ook is er erwtensoep en kunnen slaatjes gekocht worden.

Dorpen in het Groen
20:00, Est, Dorpshuis. 'Hoe behouden en versterken we het groen in en rondom Neerijnen, Est, Varik en Heesselt?' Over die vraag buigen de werkgroepen van het project Levend Landschap zich samen met inwoners en grondeigenaren. De werkgroepen houden dan de avond 'Dorpen in het Groen'. Inwoners worden geïnformeerd over de plannen. Daarnaast adviseert Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) over vergroening van de woonomgeving.

The Children Act
20:30, Leerdam, Stadspoium Go. In Stadspodium Go draait de film The Children Act. Fiona Maye (Oscar-winnares Emma Thompson) is een gerespecteerd rechter van het Hooggerechtshof waar ze bekendstaat om haar professionele en weloverwogen uitspraken binnen het complexe familierecht. Terwijl haar huwelijk met Jack (Stanley Tucci) lijkt te bezwijken onder haar toewijding voor het vak, stort Fiona zich op een ingewikkelde zaak. De 17-jarige Adam (Fionn Whitehead, DUNKIRK) heeft leukemie en zal zonder een bloedtransfusie niet lang meer leven. Vanwege zijn geloof als Jehovah's getuige weigert Adam de noodzakelijke medische hulp te accepteren. Fiona moet besluiten of hij te jong is om zelf over leven en dood te beslissen of dat het recht op vrije wil toch zwaarder weegt. Haar uitspraak heeft hoe dan ook grote gevolgen voor hen beiden.

Nous Finirons Ensemble
20:30, Geldermalsen, De Pluk. LingeFilm nodigt filmliefhebbers uit om te komen genieten van de Franstalige film 'Nous Finirons Ensemble'. In dit vervolg op Les petit mouchoirs, zien we dezelfde vriendengroep tijdens een reünie in Zuid-Frankrijk. Gaandeweg wordt hen en ons duidelijk waarom Max en Eric elkaar al jaren niet meer hebben gezien. Intriges, drankproblemen, opbloeiende vriendschappen en oude liefdes, het komt allemaal voorbij. Het is even opletten om precies achter de karakters te komen en wat hun relaties zijn, maar vermakelijk is het allemaal wel. Entree: 8 euro, met FanPas 5,50 euro.

zaterdag 19 oktober

Kaarten
10:00, Nieuwland, De Dijk. Kaartmarathon Jokeren en Klaverjassen in gebouw De Dijk aan de Achterdijk 45 in Nieuwland. Inschrijfkosten inclusief vier consumptiebonnen 12,50 euro. Inschrijven mogelijk tot en met donderdag 17 oktober bij Gerard Spaan 0345-614042, 06-22962353 of Annie Waasdorp 06-40416883.

Evenement over koude oorlog
10:00, Soesterberg, Vliegbasis. In de herfstvakantie, op 19 en 20 oktober, bruist het van de activiteiten op Park Vliegbasis Soesterberg. In het kader van het themajaar Koude Oorlog houdt de provincie Utrecht in samenwerking met het Utrechts Landschap, het Nationaal Militair Museum, gemeente Soest en gemeente Zeist een groots evenement. Beleef de verhalen en geheimen van de Koude Oorlog met een uitgebreid programma voor jong en oud, vol cultuur, natuur en avontuur. Er zijn tussen 10:00 en 16:00 uur binnen- en buitenactiviteiten. Toegang is gratis. Meer informatie: provincie-utrecht.nl/geheimenkoudeoorlog.

Klaverjassen en jokeren
10:00, Nieuwland, De Dijk. Kaartmarathon bij De Dijk aan de Achterdijk in Nieuwland. Inschrijven kan tot 17 oktober bij G. Spaan, 0345-614042, 06-22962353 of A. Waasdorp, 06-40416883. Kosten 12,50 euro. Er worden drie rondes gekaart, klaverjassen/ jokeren.

Muziek op de Dijk
20:15, Deil, Kerkje van Deil. Contrabassist Oesi en violiste Dramm spelen een mix van klassieke en moderne muziek van onder andere Bach en Biber en van Edgar Meyer en Willem Breuker. Met de contrabas als basis worden de stukken door Oesi en Dramm in een nieuw daglicht gezet. Oesi richt zich als één van de weinigen op de bas als solo-instrument. Hij is een graag geziene gast in programma's als Podium Witteman en NPO Radio 4. Dramms tovert bijzondere klanken uit haar viool en gebruikt ook haar stem. Entree, inclusief drankje na afloop, 15 euro voor volwassen en 7,50 euro voor kinderen tot 12 jaar. Reserveringen via www.muziekopdedijk.nl.

Geen Viking
20:30, Leerdam, Stadspodium Go. Verbale slapstick vol mallotige meningen, onzinnige omdraaiingen en slimme schijnbewegingen. Zie hier het handelsmerk van cabaretier Mark van de Veerdonk. Ook zijn nieuwe voorstelling belooft weer een ware flipperkast vol stuiterende grappen te worden. In 'Geen Viking' doet de Brabander wederom verslag van een bizar incident uit zijn persoonlijke leven waar hij misschien niet sterker maar wel veel joliger uit is gekomen. En dat is ook wat waard.

Queen of Hearts
20:30, Geldermalsen, De Pluk. Deze maand staat weer een Film+Maaltijd op het programma met 'Queen of hearts'. Met de speelfilm Queen of Hearts belooft het een prikkelende avond te worden. Deze Scandinavische film, soms seksueel expliciet, vertelt het verhaal van Anne. Anne heeft alles op orde. En toch broeit er wat. De balans raakt verstoord wanneer stiefzoon Gustav ten tonele verschijnt. Entree: 8 euro, met FanPas 5,50 euro.

zondag 20 oktober

Laatste dienst
10:00, Opijnen, hervormde kerk. Na een lange carrière als predikant in verschillende plaatsen in Nederland gaat dominee Raatgever voor het laatst voor in de hervormde kerk in Opijnen, in een gezamenlijke dienst met de hervormde gemeente Tuil. Muzikale medewerking in deze dienst wordt verleend door het Christelijk Gemengd koor Soli Deo Gloria uit Herwijnen, onder leiding van Ruben Weverling uit Gorinchem. Organiste is Janneke Bragt. Na de dienst is er gelegenheid om dominee Raatgever en zijn vrouw te ontmoeten in het hervormd centrum naast de kerk.

Gezinsdienst
10:00, Acquoy, hervormde gemeente. Gezinsdienst met Tineke van Ooijen uit Asperen. Met medewerking van Leerdam Praiseband.

Cultuurhistorische wandeling
10:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Met de boswachters wandelen over landgoed Waardenburg en Neerijnen van Geldersch Landschap & Kasteelen. Door het parkbos naar de Waalbandijk en de kasteeltuin. Deelname kost 5 euro voor volwassenen, 2,50 euro voor kinderen. Reserveren is noodzakelijk en kan via: www.glk.nl/activiteiten

Huisdiergeheimen 2
11:00/ 14:30, Geldermalsen, De Pluk. Om 11:00 uur (autismevriendelijk) en om 14:30 uur draait de film Huisdiergeheimen 2. Hond Max heeft in dit tweede deel zijn baasje Katie teruggevonden. Wennen is het wel voor hem in de nieuwe gezinssituatie waar een kind op komst is. Kinderfilms 6,50 euro, met FanPas 4 euro.

Rivierenland Klassiek
15:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. De Spaanse pianiste Milena Martinez speelt werken van E. Granados (The Love and the Death), van F. Chopin (Etude Op. 25 nr. 10), van F. Schubert (Sonata D. 959 A Major, First and Fourth Movements) en van S. Rachmaninov (Etude Op. 39 nr. 4.) In de prelude speelt de nog jonge pianiste Inge Meenhors, die drie jaar les heeft bij Sally Walmsley. Inge speelt werken van Ludovico Einaudi (I Giorni), van J.S. Bach (Prelude 3 in D minor) en van W.A. Mozart (Rondo alla Turca). De presentatie is in handen van Mark Zielhorst. Entree: 15 euro incl. glas wijn of fris.

maandag 21 oktober

BOP
10:15, Asperen, Dorpshuis EMM. Buurt Ontmoetings Plek (BOP) in het Dorpshuis EMM. Vanmorgen worden er twee films vertoond Oude films uit particulier bezit. Een film over een bejaardenreis met personenauto's naar Soestdijk. Deze film stamt uit circa 1950. De andere film is een bejaardenreis naar Orvelte.

dinsdag 22 oktober

DOP Deil
9:30, Deil, Duifhuis. In het DorpsOntmoetingsPunt Deil vertelt Cees van de Grint over het thema 'Een leven met de Formule-1'.

woensdag 23 oktober

BOP
10:00, Herwijnen, Dorpshuis de Poort. BOP Herwijnen, iedereen is welkom, voor een kop koffie of thee, een gezellig praatje, het spelen van diverse spelletjes en vervolg sjoelcompetitie. Meer informatie Bart van Zandwijk: 06-13784043.

Bezig in het bos
14:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Ontdekkingstocht voor (groot)ouders en (klein)kinderen op landgoed Waardenburg en Neerijnen. Samen met de boswachters van Geldersch Landschap & Kasteelen op zoek naar bladeren, bomen en paddenstoelen. Deelname kost 5 euro voor volwassenen, 2,50 euro voor kinderen. Reserveren is noodzakelijk en kan via:
www.glk.nl/activiteiten

Workshop voor Beesd Griezelt
16:00-17:30, Beesd, Middenstraat 34. Twee dagen voor het evenement Beesd Griezelt organiseert Kindercrea in Beesd een speciale workshop. Kinderen gaan aan de slag om een lampion en/of masker te maken. Kinderen krijgen tussendoor wat lekkers en iets te drinken. De kosten bedragen 10 euro per deelnemer. Er is plek voor maximaal twaalf kinderen.

Nous Finirons Ensemble
20:00, Geldermalsen, De Pluk. LingeFilm nodigt filmliefhebbers uit om te komen genieten van de Franstalige film 'Nous Finirons Ensemble'. In dit vervolg op Les petit mouchoirs, zien we dezelfde vriendengroep tijdens een reünie in Zuid-Frankrijk. Entree: 8 euro, met FanPas 5,50 euro.

Perspectieven in de zorg
20:30, Rhenoy, partycentrum de Betuwe Poort. Nederland kent steeds meer inwonersinitiatieven, dorps-en zorgcoöperaties. Ze worden door inwoners opgezet en leveren een bijdrage aan het behoud van leefbaarheid van de eigen omgeving. Don van Sambeek, initiatiefnemer en voorzitter van de Coöperatieve Vereniging 'Tot uw Dienst' in de gemeente Laarbeek zal een inleiding te verzorgen, met als titel 'Zoektocht naar nieuwe perspectieven'. Deze avond is een initiatief van de afdeling CDA West Betuwe.