Enkele vraagtekens

De gemeente Vijfheerenlanden heeft een nieuwe burgemeester. Goed nieuws zou je zeggen. Bij mij roept dat echter wel een paar vraagtekens op. Eigenlijk ben ik boos.
Laat mij het uitleggen. In het profiel voor de nieuwe burgemeester werden voor zover mij bekend onder andere de volgende criteria aangehouden: Bestuurlijke ervaring. Communicatief sterk. Bekend met de regio. Groot netwerk hebben. Met deze criteria in de hand heb ik een vergelijk gemaakt met de in het verleden mogelijk beoogde kandidaat, Wim Groeneweg, burgemeester van Vianen en de nu benoemde burgemeester van de Vijfheerenlanden Sjors Fröhlich.
Bestuurlijke ervaring. Wim Groeneweg heeft die volop. Zo was hij 8 jaar burgemeester van Vianen en daarvoor wethouder in Woerden. Dat mag je gerust bestuurlijke ervaring noemen. Sjors Fröhlich heeft geen burgemeester ervaring laat staan dat hij wethouder is geweest. Hij heeft slechts stage gelopen bij een aantal burgemeesters. Mogelijk heeft hij wel bestuurlijke ervaring als hoofdredacteur van BNR en mogelijk als bestuurder van een of meer verenigingen. Dat noem ik geen bestuurlijke ervaring als we spreken over een gemeentelijke functie.
Communicatief vaardig. Wim Groeneweg werd alom gewaardeerd over zijn communicatieve vaardigheden. Zo stond hij midden tussen de bevolking. Sprak hij met diverse functionarissen op gemeentelijk, provinciaal en landelijk niveau en was hij bekend bij en met lokale verenigingen. Sjors Fröhlich heeft deze ervaring niet. Hoogstens als interviewer bij BNR en zo begreep ik als (mede) organisator van zaken als crisisbeheersing.
Bekend met de regio. Hierover kan ik kort zijn. Groeneweg heeft als burgemeester van Vianen, als inspirator en stimulator voor het vormen van de nieuwe gemeente, het mede vormgeven van het VHL beraad, meer dan voldoende kennis van de regio. Sjors Fröhlich is opgegroeid in Meerkerk en woont in Schoonrewoerd.
Netwerken. Groeneweg beschikt over een groot netwerk binnen en buiten het lokale veld. Zo sprak hij in het kader van de herindeling regelmatig met de commissaris van de Koning, ministers en Kamerleden en hoge ambtenaren op binnenlandse zaken. Fröhlich heeft wellicht een mooi netwerk maar niet op de niveaus die Groeneweg heeft.
Vanwaar deze vergelijking? Wel, toen vlak voor de verkiezingen van 2018 een handvol lijsttrekkers besloot dat Groeneweg niet geschikt werd geacht om een middel grote gemeente te leiden, werd hij als geschikte kandidaat af geserveerd. De manier waarop vervult mij nog steeds met afschuw. Sjors Fröhlich is wel een geschikte kandidaat. Gezien bovenstaande begrijp ik niet waarom de gemeenteraad tot dit besluit is gekomen, zeker gezien in het licht van het niet geschikt achten van Wim Groeneweg.
Namens vele inwoners roep ik de gemeenteraad op om met een verklaring te komen waarom toen Groeneweg niet en Fröhlich nu wel. Verder wens ik de nieuwe burgemeester veel succes en spreek ik de hoop uit dat we straks niet spreken over Sjors en de rebellenclub.

Siebolt Nieuwenhuis