• Servaas Stoop - hier op archieffoto in Dordrecht - wordt de nieuwe burgemeester van de gemeente West Betuwe.
• Servaas Stoop - hier op archieffoto in Dordrecht - wordt de nieuwe burgemeester van de gemeente West Betuwe. Foto: André Bijl (archief)

Servaas Stoop nieuwe burgemeester van West Betuwe

'Hij kent de krachten bij fusies'

geldermalsen • De gemeenteraad van West Betuwe beveelt Stoop aan als nieuwe burgemeester. Dat maakte Lourens van Bruchem als voorzitter van de vertrouwenscommissie vorige week dinsdag bekend tijdens een extra raadsvergadering. "We zijn heel blij dat we Servaas Stoop kunnen voordragen", aldus de SGP-voorman.

Servaas Stoop is 57 jaar. Hij is getrouwd en heeft vier kinderen en twee kleinkinderen. Stoop geldt als een bestuurlijk 'zwaargewicht'. In de afgelopen zeventien jaar heeft hij ervaring opgedaan als burgemeester van diverse gemeenten. Bovendien was hij actief in verschillende nevenfuncties. Stoop was ruim tien jaar burgemeester van Dirksland en zes jaar burgemeester van Korendijk. Tot vorige maand was hij waarnemend burgemeester van de gemeente Zuidplas.

"Dus hij kent de krachten die spelen bij gemeentelijke fusies", zei Van Bruchem. De voorzitter van de vertrouwenscommissie was lovend over zijn partijgenoot. "Hij is enthousiast, heeft positieve energie en een jonge uitstraling. Hij is zeer ervaren, communicatief vaardig, evenwichtig en stabiel." Volgens Van Bruchem is Stoop zeer gemotiveerd om in West Betuwe aan de slag te gaan. "Hij staat open voor vernieuwing en is prettig in de omgang. Hij is een netwerker, maar vooral een burgervader. Hij past bij de profielschets, hij past bij West Betuwe." Stoop begon zijn carrière als medewerker van de SGP-fractie in de Tweede Kamer. Voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 en 2012 stond hij op de vierde plek van de SGP-kandidatenlijst. Ook was hij 27 jaar lid van de Provinciale Staten van Zuid-Holland. Servaas Stoop werd gekozen uit vijftien kandidaten die solliciteerden naar de burgemeestersfunctie in West Betuwe. Uit deze kandidaten werden er vijf geselecteerd, waarmee de vertrouwenscommissie de afgelopen periode in gesprek is gegaan. In een besloten vergadering op dinsdag 8 oktober hebben de raadsleden gestemd over de kandidaat die zij aanbevelen als burgemeester. Tijdens de aansluitende openbare raadsvergadering werd deze keuze publiekelijk bekend gemaakt.


De aanbeveling van de gemeenteraad gaat, samen met het advies van de Commissaris van de Koning, naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties. Als het kabinet instemt met de keuze van de raad van West Betuwe vervangt Servaas Stoop vanaf volgende maand waarnemend burgemeester Harry Keereweer.

André Bijl