donderdag 10 oktober

Boeken inleveren
10:00, Leerdam, Koningin Emmahuis. Boeken inleveren voor de Boekenmarkt Leerdam in het oude Koningin Emmahuis aan de Oranjehof. 's Morgens van 10:00 tot 12:00 en 's avonds van 19:00 tot 21:00 uur. Lukt het niet om donderdag in te leveren? Dan gebeld worden met 06-22588927 of mail boekenmarktleerdam@gmail.com.

Sterker worden met ZilverFitness
10:00, Leerdam, Crossfit Leerdam. Gratis proefles met bot- en spierversterkende oefeningen onder leiding van onze gediplomeerde coach René Heijne gedurende de gehele les. We vertellen eerst iets over onze functionele trainingsmethode, waarbij u gericht oefeningen doet die terugkomen in het dagelijks leven. Denk aan duwen, trekken, tillen en hurken. Daarna kunt u het zelf uitproberen. Uiteraard gaat alles onder professionele begeleiding. ZilverFitness Leerdam is de negende locatie in NL en ligt aan de Industrieweg 6 in Leerdam.Bel Ben-Anne op 030-7523548 of kijk op www.zilverfitness.nl voor meer informatie.

Wethouder in bieb
14:00, Leerdam, Bibliotheek. D66 wethouder Christa Hendriksen van onder andere Kunst en Cultuur en monumentenzorg komt in de maand van de geschiedenis koffie drinken in de bibliotheek van Leerdam.

Challenge
16:00, Culemborg, Lek en Linge. Schoolgemeenschap Lek en Linge in Culemborg nodigt alle groep 8 leerlingen uit om mee te doen met de Challenge. In een interactieve speurtocht leren leerlingen de brugklaslocatie kennen, ze maken kennis met leerlingen en docenten én de vakken die ze straks krijgen. Tijdens de Challenge leren leerlingen het gebouw goed kennen. Onder het motto 'Ben jij in voor een uitdaging?' gaan ze in groepjes langs de verschillende vakken om daar puzzelstukjes te verdienen. Die stukjes vormen een geheime code waarmee een team een leuke prijs kunt winnen. Kinderen maken kennis met vakken als gym, Frans, techniek, mens & natuur, muziek en Nederlands. Inschrijven voor de challenge kan via: www.lekenlinge.nl.

'The Danish Girl'
19:30, Neerijnen, Het Stroomhuis. Film uit 2015 'The Danish Girl' over de eerste transgender ter wereld. Gebaseerd op het gelijknamige boek van de Amerikaanse schrijver David Ebershoff over Lili Elbe, geboren als Einar WEgener (1882-1931). Zij was een Deense kunstschilderes en een van de eerste transseksuelen in de wereld die een geslachtsaanpassende operatie onderging. Het verhaal speelt zich af in de vroege jaren '20 in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Entree: 4 euro.
www.stroomhuisneerijnen.nl

'Goede ouwe tijd'
20:00, Lexmond, Historium. De 'goede ouwe tijd' staat centraal in de lezing die auteur Annegreet van Bergen houdt in Lexmond. De schrijfster van de bekende boeken De Gouden Jaren en Het Goede Leven vertelt haar boeiende verhaal bij de Vereniging Hisrtorisch Lexmond en Hei- en Boeicop. 'In 1952 deelde ik een stofzuiger met mijn schoonmoeder.' 'In 1961 zond de televisie 24 uur uit – per week.' 'In 1965 moesten we naar de buren om te bellen.' Gouden jaren vertelt het verhaal van de ongekende naoorlogse groei die ons leven op alle fronten heeft veranderd. De wekelijkse teil werd een dagelijkse douche, het papieren loonzakje een digitale bankrekening en de boterham met tevredenheid een broodje gezond. Vertrouwde beroepen verdwenen, nieuwe deden hun intrede. Wie had er in de jaren 50 al gehoord van mondhygiëniste of activiteitenbegeleider? Gouden jaren staat vol met herkenbare anekdotes, scherpe observaties en schitterende foto's.

Van morgenrood tot avondrood
20:00, Schoonrewoerd, De Schaapskooi. Dia-lezing in natuurcentrum de Schaapskooi met Joke Stuurman, thema 'Van morgenrood tot avondrood'. Zij zal vertellen over dag- en nachtvlinders. De toegang is gratis, wel wordt er een verloting gehouden om uit de kosten te komen.

vrijdag 11 oktober

Verkoping
15:30, Hellouw, Dorpshuis De Biskamp. Jaarlijkse verkoping ten bate van de hervormde gemeente van Hellouw, daarbij zal weer van alles te koop worden aangeboden, zoals bloemen, rookworsten, koek, slaatjes, erwtensoep, oliebollen en dergelijke. De deuren van het dorpshuis zijn vanaf 15:30 uur tot 22:00 uur voor iedereen open.

They shall not grow old
19:45, Geldermalsen, De Pluk. 'They shall not grow old' is het indringend filmverslag over de eerste Wereldoorlog. Op vrijdag voorafgegaan door een inleiding door WO-I-expert Paul Moeyes. De film is ook te zien op woensdag 16 oktober (20:00 uur). Entree: 8 euro, LingeFilm FanPas 5,50 euro. E-tickets via www.lingefilm.nl.

Bingo
20:00, Herwijnen, IJsclub D'n Ouwe Wiel. IJsclub D'n ouwe wiel houdt een bingoavond in het clubgebouw aan de Schoutensteeg 4 in Herwijnen, aanvang: 20:00 uur. De deuren gaan om 19:00 uur open.

Nieuw Jeruzalem
20:00, Gorinchem, Grote Kerk. Het IKK Nieuwpoort-Langerak zal samen met het CRK Fiducia uit Ede onder leiding van Peter Burger het oratorium 'Het Nieuw Jeruzalem' uitvoeren in de Grote Kerk in Gorinchem.

Folkband Taaftere
20:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Eerste concert van de nieuwe reeks 'RegioGOED' met artiesten rechtstreeks uit de regio. Taaftere is een viermans folkformatie, die zelfgeschreven nummers brengt, meerstemmig zingt en fraaie instrumentale arrangementen toevoegt. Entree: 15 euro incl. glas wijn of fris. Reserveren gewenst.
www.stroomhuisneerijnen.nl

zaterdag 12 oktober

Vogelbeurs
9:00, Leerdam, De Vogelvriend. Vogelvereniging De Vogelvriend in Leerdam houdt haar maandelijkse vogelbeurs in 'De Vogelvriend' aan de P.M. van Gentstraat 23 in Leerdam. Tussen 9:00 en 12:00 uur zijn er vogelhandelaren aanwezig, ook is er een stand waar vogelbenodigdheden gekocht kunnen worden. Meer informatie: 0345-618024, 0345-616036, 06-41468514 of info@devogelvriendl16.nl.

Rommelschuur
9:00, Schoonrewoerd, Overheicop 1. De Rommelschuur op Overheicop 1 is open van 9:00 tot 12:00 uur. De schuur is weer helemaal opgeruimd en alles staat overzichtelijk uitgestald. De zomerkleding heeft plaatsgemaakt voor de herfst- en winterkleding. Voor de bezoekers staat de koffie klaar.

Boek signeren
13:30, Leerdam, de Fakkel. De Leerdamse kinderboekenschrijfster Hanneke Mostert-Wensink signeert tot 14:30 uur haar nieuwste kinderboek 'Met muisje Gijs op wereldreis' in christelijke boekwinkel de Fakkel Leerdam.

Herfst Kumpulan
14:00, Spijk, De Lindehof. Na twee maanden zomerreces houdt de Indische vereniging OWTS haar Herfst Kumpulan in het buurthuis 'De Lindehof' aan de Spijkse Kweldijk 53 in Spijk. Vindt u het leuk een gezellige matinee bij te wonen? Kom dan naar Spijk: er wordt bingo gespeeld en tombola met leuke prijzen. Dansen op de fantastische muziek van Tony and Friends en heerlijke Indische hapjes. De entree bedraagt 11 euro, bij reserveren via 06-28758347 of owts@live.nl 9 euro. Leden en kinderen tot 12 jaar hebben vrij entree.

Open dag De Bazuin
14:00, Leerdam, De Bazuin. Benieuwd of muziek maken iets voor jou is? Na het succesvolle optreden van Jong Bazuin tijdens de Jeugdmanifestatie tijdens de Nationale Taptoe kan er bij De Bazuin gratis kennis gemaakt worden met muziek. Op zaterdagmiddag 12 oktober houdt de vereniging haar jaarlijkse open dag. Dit jaar worden er ook workshops voor slagwerk en blazers gegeven. Aanmelden voor de workshops kan via de website van De Bazuin. De workshops starten om 14:30 uur in De Hoeksteen aan de Koningin Emmalaan 41 in Leerdam, maar vanaf 14:00 uur kunnen belangstellenden al binnenlopen. Naast de workshops kunnen belangstellenden informatie krijgen over muziek maken bij De Bazuin en over het MusicKids project dat zaterdagochtend 19 oktober van start gaat.

Troubabroers
20.30, Leerdam, Stadspodium GO. Kleinkunst met conferences, mijmeringen, gitaar en zang: dat zijn De Troubabrours ten voeten uit. Meer informatie: www.go-leerdam.nl.

Mademoiselle
20:30, Geldermalsen, De Pluk. Het kostuumdrama Mademoiselle de Joncquières staat twee keer geprogrammeerd. Voor filmliefhebbers die liever bij daglicht naar de Pluk komen: op dinsdagmiddag 15 oktober (14:30 uur). Entree: 8 euro, LingeFilm FanPas 5,50 euro. E-tickets via www.lingefilm.nl.

zondag 13 oktober

Aangepaste kerkdienst
15:00, Hardinxveld-Giessendam, hervormde oude kerk. De Commissie Aangepaste Kerkdiensten van Sien (Philadelphia) houdt een kerkdienst voor mensen met een beperking. Meer informatie: Corry den Otter, 06-23620694.

Kunstvesper
17:00, Leerdam, Grote Kerk. Kunstvesper in de Grote Kerk van Leerdam. Het thema is de bekende Bijbelse 'Gelijkenis van De Verloren Zoon', of, misschien beter gezegd, 'De Genadige Vader'.

Jeugddienst
18:30, Hellouw, hervormde kerk. Jeugddienst in de hervormde kerk in Asperen. Deze keer zal de dienst gaan over vertrouwen, onder leiding van dominee Van den Berg.

Rocketman
20:00, Geldermalsen, De Pluk. Extra ingelaste voorstelling van Rocketman. Na twee uitverkochte voorstellingen is dit de laatste kans om deze film over popidool Elton John bij LingeFilm te zien. Entree: 8 euro, LingeFilm FanPas 5,50 euro. E-tickets via www.lingefilm.nl.

maandag 14 oktober

BOP
10:15, Asperen, Dorpshuis EMM. Buurt Ontmoetings Plek (BOP) in het Dorpshuis EMM. Gezellig een kopje koffie drinken of een praatje maken.

dinsdag 15 oktober

Fietsen
9:30, Leerdam, Stadskantoor. In samenwerking met de Provincie Utrecht en de Fietsersbond biedt de gemeente Vijfheerenlanden alle 60-plussers in de gemeente de mogelijkheid deel te nemen aan de Training Tips voor Langer Fietsplezier. Deelname is gratis. Aanmelden: www.vijfheerenlanden.nl.

Inloop Vuren
10:00, Vuren, De Koels. Wijkagent Cindy Siebers brengt een bezoek aan Inloop Vuren. Zij vertelt op enthousiaste wijze over het belangrijke werk van een wijkagent in het algemeen en als wijkagent en aanspreekpunt voor de dorpen Vuren en Herwijnen in het bijzonder. De toegang is vanzelfsprekend gratis.

Mademoiselle
14:30, Geldermalsen, De Pluk. Kostuumdrama Mademoiselle de Joncquières: in deze film neemt madame de la Pommeraye wraak op haar voormalige vrijer. Te zien bij LingeFilm, gevestigd in De Pluk aan de Rijksstraatweg 64 in Geldermalsen. Entree: 8 euro, LingeFilm FanPas 5,50 euro. E-tickets via www.lingefilm.nl.

Ridder van Rappard
20:00, Haaften, Burcht van Haeften. Op uitnodiging van de Studiekring Haaften verzorgt K. Tammes een presentatie over de meest spraakmakende burgemeester van Nederland, Ridder van Rappard, eerder burgemeester van Gorinchem. Delname: 5 euro, leden gratis. Voor meer informatie: www.studiekringhaaften.nl of 06-21914404.

Bach zingen
20:15, Meerkerk, Energieweg 1. Regiokoor Musica Pro Deo uit Meerkerk neemt deel aan het Bach concert, dat gehouden wordt door het Bach comité van de Ichthuskerk in Meerkerk. Het concert vindt plaats op 16 november, het koor wil zangers die van Bach muziek houden de gelegenheid geven om mee te zingen. Dat kan als project-lid: vijf avonden inzetten om de muziek van Bach meer bekendheid te geven. Deelname kost 20 euro.

woensdag 16 oktober

Mamacafé
10:00, Leerdam, De Noorderberg. In de Noorderberg in Leerdam wordt Mamacafé gehouden. De bijeenkomsten zijn voor mama's, papa's en andere opvoeders. Het thema is voeding, besproken wordt hoeveel verschillende visies er zijn op voeding voor kinderen en ervaringen van de aanwezige verzorgers worden gedeeld.

Duits buffet
17:30, Haaften, de Wittenberg. Themamaaltijd 'Duits buffet' voor 55 plussers uit Haaften en omgeving. Deelname: 16,50 euro, inclusief twee drankjes. Aanmelden bij de receptie van Wittenbergzorg: 0418-594900.

Praten met je puber
19:00, Geldermalsen, De Lingeborgh. Gemeente West Betuwe, IrisZorg en Mozaïek Jongerenwerk nodigen alle ouders uit voor de ouderavond 'Praten met je puber'. Opgeven kan via preventie@iriszorg.nl.

Interkerkelijke bejaardenzorg
19:30, Leerdam, Maranatha. Dominee J.W. Ploeg begint de avond met een meditatie. Mevrouw J. Kraal is er voor de verdere avond. Het onderwerp waar zij het over zal hebben heeft als thema: 'Van Haarlemmerolie tot…….'

They shall not grow old
20:00, Geldermalsen, De Pluk. 'They shall not grow old' is het indringend filmverslag over de eerste Wereldoorlog. Te zien bij LingeFilm, gevestigd in De Pluk aan de Rijksstraatweg 64 in Geldermalsen. Entree 8 euro, LingeFilm FanPas 5,50 euro. E-tickets via www.lingefilm.nl.

Geen heden zonder verleden
20:00, Herwijnen, De Poort. De Maatschappij tot Nut van 't Algemeen, departement Herwijnen, komt bijeen in dorpshuis 'De Poort'. Voor de pauze is de jaarvergadering en na de pauze volgt een presentatie door Jaap de Kock: 'Geen heden, zonder verleden'. Een presentatie over de historie van Herwijnen. De entree voor niet leden is 5 euro. Meer informatie: 0418-581959.