Uitslag verloting Samenloop

leerdam • Tijdens Samenloop voor Hoop Leerdam loten gekocht? Dan kan op www.samenloopvoorhoop.nl/leerdam gejkeken worden of er een prijs op het lot, of de loten, is gevallen. Wie een prijs heeft gewonnen, hoeft niets te doen. Winnaars worden door de organisatie telefonisch benaderd om een afspraak te maken om de prijs in ontvangst te nemen.


Nieuwe toekomst voor bos

regio • Vanwege de essentaksterfte heeft Staatsbosbeheer de afgelopen maanden op diverse locaties zieke essen weg gezaagd. In de Vrouwenhuiswaard bij Arkel en in het Lingebos is duidelijk te zien wat voor impact dit heeft op het bos.

In november zal Staatsbosbeheer verschillende soorten jonge loofbomen gaan aanplanten in delen waar bomen zijn weg gezaagd. Een gevarieerd bos is namelijk veerkrachtig en dus beter bestand tegen bijvoorbeeld klimaatverandering, ziekten en plagen. Een divers bos met bomen én struiken draagt bij aan de biodiversiteit. De herplant wordt grotendeels gefinancierd door onder andere Shell en deels door andere kleinere sponsoren en provinciale subsidies (POP). Boomsoorten die terug geplant gaan worden zijn: eik, zoete kers, zwarte els, linde en haagbeuk. Per hectare worden ongeveer 4000 jonge boompjes geplant. Voordat geplant kan gaan worden, moet eerst een machine de grond bewerken. Oppervlakkig rijdt deze machine de grove stukken hout fijn zodat het makkelijker wordt om gaten te graven voor de boompjes.
Staatsbosbeheer beheert bossen vanwege klimaat, biodiversiteit, recreatie en duurzaam houtgebruik.


Scouts actief met flessenactie

leerdam • Scouting Hagemans houdt zaterdag 12 oktober een flessenactie. De opbrengst is voor aanschaf van materiaal. Van 10:00 tot 12:00 uur verzamelen de leden in Leerdam-Oost en Noord statiegeldflessen en afvalglas voor de glascontainer. Natuurlijk tegen een kleine vergoeding.