• Ferry Meijdam: 'Deze stap wilde ik nog een keer maken.'
• Ferry Meijdam: 'Deze stap wilde ik nog een keer maken.' Foto: Jeroen de Bruin

Ferry Meijdam wil stappen maken bij LRC Leerdam

'Die ene kans komt er altijd'

leerdam • Hij maakte LRC's eerste doelpunt in de voorbereiding, het eerste doelpunt voor de beker én het eerste doelpunt van de competitie. Toch valt voor Ferry Meijdam alles nog nét niet lekker op z'n plek, terwijl dat bij LRC juist wél het geval is.

Met negen punten uit de eerste drie wedstrijden is de stemming bij LRC vanzelfsprekend opperbest. Na Almkerk en Sliedrecht werd afgelopen zaterdag ook Montfoort S.V.'19 verslagen: 2-0. Ferry Meijdam kon zichzelf niet op het scorebord schieten, hoewel hij daar de hele wedstrijd wel op loerde. Niet geforceerd, maar gewoon goed opletten wanneer de ruimte er ligt. "En ik heb mijn kansjes gekregen, maar telkens kwam ik net niet goed uit of zat de keeper er tussen", zei Meijdam na afloop. Ook een assist zat er niet in voor de van Heukelum overgekomen spits. Twee panklare voorzetten werden door Maikel van de Water en Arwin van Soest tegen de lat gemikt. Waar het aandeel van Meijdam dus telkens strandde in 'net niet', viel uiteindelijk voor LRC wél alles op zijn plek.

Montfoort was in grote delen van de wedstrijd duidelijk de betere ploeg. Vooral voor rust had LRC voetballend weinig te vertellen. De grootste kansen waren echter wel voor de thuisploeg. Meijdam zelf kwam al vroeg in scoringspositie, maar werd net uit balans gebracht en kon niet lekker uithalen. Met de twee al genoemde ballen op de lat was LRC daarna nog twee keer heel dichtbij de openingstreffer. Montfoort stelde daar twee schoten net naast het doel en een inzet - die doelman Mark van Ingen eenvoudig uit de hoek dook - tegenover. Tien minuten na rust nam LRC dan toch de leiding. Arwin van Soest ging achter een vrije trap op twintig meter van het doel staan en schoot prachtig in de kruising: 1-0. Daarna kreeg de van JSV Nieuwegein overgekomen doelman Van Ingen, die ook tegen Sliedrecht al een heldenrol vervulde, de kans zich weer te onderscheiden. Eerst bracht hij met zijn voet redding, terwijl hij al op weg was naar de hoek. Ook uit een inzet uit de daaropvolgende hoekschop redde Van Ingen prachtig.

Net na die twee grote kansen voor Montfoort was het juist LRC dat scoorde. Het voorbereidende werk kwam van Angelo Puriel, na een uur ingevallen voor de niet helemaal frisse spits Serdar Akkanat. Hij legde de bal panklaar voor Maikel van de Water, die van net buiten de zestien hard raak schoot: 2-0.

Dat bleek de beslissing voor LRC's derde overwinning op rij. En dus treurt Meijdam allerminst dat hij zonder goal of assist van het veld stapte. "Natuurlijk wil ik graag scoren, maar ik weet dat er hier meer spelers lopen die een doelpunt kunnen maken. Dat maakt de druk een stuk minder groot. Bij Heukelum had ik nog wel eens het idee dat ik écht moest scoren. Hier kan ik dat beter loslaten." Meijdam heeft dan ook zeker geen spijt van de overstap naar de buurman, die in Heukelum toch altijd een beetje gevoelig ligt. "Mensen gunnen het me wel hoor, maar in Heukelum wordt LRC toch altijd een beetje naar beneden gepraat", weet Meijdam. Hij ondervond het tijdens de matige voorbereiding, waarin hij met zijn nieuwe club maar net gelijkspeelde tegen 'zijn' Heukelum. "Toen gingen de appjes wel even rond, ja. Maar toen zei ik al: wacht nou maar tot de competitie begint. Dan gaat het er echt om."

Meijdam kreeg gelijk. LRC schoot uit de startblokken, terwijl Heukelum twee keer klop kreeg en tussendoor één puntje pakte. "In de voorbereiding hebben wij nooit met onze basis kunnen spelen. Ik heb zelf ook een aantal wedstrijden gemist. In de competitie zijn we telkens redelijk compleet. En als het er om gaat, kunnen sommige spelers toch een stapje extra doen. In deze competitie heb je een heel grote middenmoot. Als we dit volhouden, moeten we een gooi kunnen doen om daar net boven te eindigen." Meijdam is niet naar LRC gekomen om de grote jongen uit te hangen. "Ik ben 28 en wilde nog een keer de stap maken. Ik wil hier een basisspeler worden en knokken en groeien als voetballer. Je merkt dat dit wel een niveau hoger is. Er is meer beleving op de trainingen en het positiespel is allemaal een stukje beter. Ik ben blij dat ik deze stap gezet heb. Ik kan hier lekker voetballen."

Maarten van Hoogevest