• Helga van Leur speelt met andere bezoekers de We Energy Game.
• Helga van Leur speelt met andere bezoekers de We Energy Game. Foto: Dick Aanen

Wethouder Hendriksen roemt Termeise predikant

'We moeten ons gedrag veranderen'

lexmond • Hendriksen zei dat vrijdag tijdens de opening van het eerste Energie Congres van de gemeente, die werd gehouden in Het Bosch in Lexmond.

"We weten met elkaar dat we iets moeten doen", aldus Hendriksen. "Maar redden we het met elkaar als 50 procent van de huizen zonnepanelen hebben? Nee! Onze opgave is veel groter. We hebben het dan over een massale gedragsverandering en op grote schaal opwekken van duurzame energie."

Milieubewuste predikant

Hendriksen roemde met name de inzet van de Termeise dominee Sam Janse. Hij was vrijdag één van de bezoekers tijdens het Energiecongres. De milieubewuste predikant heeft zijn leven drastisch overhoop gegooid: auto weg, koud douchen en vlees van tafel. Maar nog is het niet genoeg, zo meldde hij onlangs in een groot artikel in dagblad Trouw. "Ik kijk opnieuw naar mijn ecologische voetafdruk. Die uitslag valt nog steeds niet helemaal mee. Met mijn levensstijl is er nog steeds 2,2 hectare nodig, 0,4 hectare te veel dus. Ik kan nog bezuinigen op kaas, zie ik."

Libbey

Hendriksen ziet overigens ook dat bedrijven volop bezig zijn met de klimaatdoelstellingen. "Dit voorjaar was ik aanwezig bij Libbey, meer bekend als de Leerdamse glasfabriek, daar hebben ze een nieuwe oven geïnstalleerd waardoor zij maar liefst de helft minder CO2 uitstoten en ook nog eens aanzienlijk minder stikstof. De restwarmte wordt terug gebracht in de oven, waardoor minder gas nodig is om de oven op temperatuur te houden."

In Lexmond werden de bezoekers ('s morgens ongeveer 120, 's middags nog zo'n 40) bijgepraat over de nieuwste ontwikkelingen. Het congres was het slotstuk van verschillende bijeenkomsten die deze afgelopen zomer zijn georganiseerd in de gemeente Vijfheerenlanden. In verschillende masterclasses met raadsleden, bewoners en andere geïnteresseerden werden alle kanten van de energietransitie verkend.

Helga van Leur

Het was bepaald geen saaie bedoening in Het Bosch in Lexmond. Dat begon al bij de toespraak van de immer bevlogen Helga van Leur. Van Leur was jarenlang de weervrouw van RTL. De laatste tijd houdt ze bij allerlei gelegenheden praatjes over de opwarming van de aarde. "Ze weet echt waar ze over praat", zegt bezoeker Arie de Groot, burgerraadslid namens D66 in de gemeente Vijfheerenlanden. De Groot, die als Viaans raadslid voortdurend hamerde op het belang van duurzaamheid en energie-neutrale woningen, vond het een goed opgezet congres. Hij was het meest onder de indruk van de toespraak van Ruud Koonstra, die de toehoorders op heel inspirerende wijze meenam naar de doelstellingen voor 2030.

Aardwarmte

's Middags was er een mooie presentatie over aardwarmte door Harmen Mijnlieff van TNO. Het werd een half uurtje aanschouwelijk onderwijs. Met stenen, tientallen vellen papier en een handboor maakte hij duidelijk hoe de aardlagen in de afgelopen miljoenen jaren zijn. Maar eerlijk is eerlijk: aardwarmte vergt forse investeringen en is vooral een oplossing voor de wat verdere toekomst.

De bezoekers van het Congres konden ook zelf aan de slag met de We Energy Game, ontwikkeld door Frank Pierie, onderzoeker bij de Hanzehogeschool Groningen. In het spel gaat het erom binnen een korte tijd een stad of dorp van voldoende, betaalbare energie uit duurzame bronnen te voorzien. Het spel laat zien dat duurzaamheid niet alleen een technisch, maar vooral een sociaal vraagstuk is. Waarbij de ideale mix alleen tot stand komt als er wordt samengewerkt.


Dick Aanen