donderdag 3 oktober

'Kom d'r in'
11:00, Tuil, Dorpshuis. 55 plussers uit de gemeente Neerijnen zijn, na opgave, welkom in het Dorpshuis in Tuil voor een gezellige dag bij Restaurette 'Kom d'rín'.

Schoolherinneringen
13:30, Haaften, Wittenbergzorg. Gezellige middag in het steunpunt Waardenburg voor senioren en mantelzorgers. Deze middag worden schoolherinneringen (lagere schooltijd) opgehaald onder het genot van koffie/ thee en een lekkere traktatie.

Kunstlezing in Stroomhuis
14:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Lisette le Blanc over 'Sprezzatura, een verrassende kijk op Italiaanse kunst'. N.a.v. de tentoonstelling in het Drents Museum in Assen (te zien t/m 3 november). Schilderijen van ongekende kwaliteit en schoonheid uit de periode 1860-1910) uit vooraanstaande museale collecties waaronder het Uffizi Museum in Florence. Entree: 12,50 euro, reserveren is gewenst en kan via:
www.stroomhuisneerijnen.nl

Valpreventiemarkt
14:30, Leerdam, Huis ter Leede. Van 30 september tot en met 6 oktober vindt de Valpreventieweek plaats. Bij Huis ter Leede is daarom een Valpreventiemarkt, in restaurant De Boulevard op donderdag 3 oktober. Met tips en een houding- en loopcheck door beweegcoach Ageeth Vrolijks, tests op het gebied van valrisico door fysiotherapeut Hensen, een scootmobiel- en rollator-APK, Opticien bij u thuis, Van Vliet Zitcomfort, Driewielfietsen en Zorgservice.

Wijkraad
20:00, Leerdam, Koffie in de Bakkerij. Bewonersavond voor bewoners van het centrum Leerdam. De inwoners van het centrum kunnen hun visie, plannen en klachten kenbaar komen maken op donderdag 3 oktober van 20:00 tot 21:30 uur bij Koffie in de bakkerij Kerkstraat 21a in Leerdam. Voor hulp bij burgerinitiatieven kan de wijkraad ook meedenken.

vrijdag 4 oktober

Energiecongres
10:30, Lexmond, Huis Het Bosch. In Huis Het Bosch in Lexmond houdt de gemeente Vijfheerenlanden op 4 oktober een Energiecongres. Dit congres staat in het teken van duurzame energie. Helga van Leur sluit de dag rond 18:00 uur af. Aansluitend zal er nog een avondprogramma volgen, speciaal voor jongeren in de leeftijd van 16-26 jaar.

Rode Koffietafel
10:30, Geldermalsen, De Pluk. De Rode Koffietafel staat klaar in De Pluk in Geldermalsen. Met diverse raadsleden gaan de Tafelaars in gesprek over 'kernenbeleid op maat'.

Duurzaamheidsmarkt
13:30, Geldermalsen, Dagbesteding RecycLOO. 's Heeren Loo viert de opening van Dagbesteding RecycLOO met een duurzaamheidsmarkt. De markt vindt plaats tussen 13:30 en 16:30 uur op de Balije 9. Op de duurzaamheidsmarkt staan kramen met duurzame, hergebruikte en ge-upcyclede producten. Uiteraard verkocht door cliënten van 's Heeren Loo.

Samenloop voor hoop in Leerdam
16:00, Leerdam, Plesmanstraat. Op 4 en 5 oktober wordt de derde editie van SamenLoop voor Hoop Leerdam gehouden. Gedurende een 24 uur durende wandelestafette wordt samen stil gestaan bij kanker en wordt het leven gevierd. Tijdens de loop zijn er ceremonies, muziekoptredens en acties van deelnemers die geld inzamelen voor kankeronderzoek. Start: 16:00 uur, terrein Schreuders Sport Int. BV aan de Plesmanstraat in Leerdam.

Glasspijkers
21:00, Leerdam, Stadspodium GO. Glasspijkers zet de dingen op een rij en fileert de gebeurtenissen in en om Leerdam. Een programma met onder andere Tonny Reijnders, Rob Witteveen, Remon Struijke en Guus Smid. Entree: gratis, reserveren www.go-leerdam.nl of kaarten aan de zaal.

zaterdag 5 oktober

Fokveedag
9:00, Hoornaar. De 107e Fokveedag Boerenlandfeest wordt gehouden in Hoornaar. De entreeprijs bedraagt 10,00 euro (vanaf dertien jaar); kinderen tot en met twaalf jaar hebben gratis toegang.

Duurzaam wonen
10:00, Geldermalsen, De Knop. Energiezuinig wonen? Isoleren, zonnepanelen, warmtepomp? Zie je door de bomen het bos niet meer? Deskundige vrijwilligers helpen je graag op weg met advies en ideeën. Meer info op www.deknop.nl.

Ontdek en beleef het klimaat
10:00, Herwijnen, GeoFort. Beleef en ontdek klimaatverandering bij GeoFort in Herwijnen tijdens het Weekend van de Wetenschap. Met Minecraft, een expeditie naar de kern van de aarde en op zondag 6 oktober een lezing (8+) voor jong en oud en de lancering van de nieuwe klimaatspeurtocht. Reserveer vooraf wel alvast een gratis plekje: www.geofort.nl.

Dierendag
13:00, Leerdam, AquaZoo. Bij onderwaterdierentuin AquaZoo in Leerdam wordt stil gestaan bij dierendag. Vanaf 13:00 uur tot 17:00 staan er vrijwilligers klaar om bezoekers al het leven in de aquaria te laten zien. Bovendien zijn er spelletjes, kleurplaten en speurtochten en is er een duikboot race.

'Uitgaan en toch aanblijven'
14:00, Asperen, Koffiebar Overstag. Koffiebar Overstag in Asperen bestaat alweer 35 jaar en dat moet natuurlijk gevierd worden. Vanaf 14:00 uur staat de deur open en om 15:30 uur is er een 'officieel' moment waarbij teruggeblikt wordt op de oprichting en 35 jaar koffiebar.

60 jaar Vol Moed
14:00, Zijderveld, de Krooshof. Het is zaterdag 5 oktober zestig jaar geleden dat vijf enthousiaste mensen met liefde voor het toneel de Toneelvereniging Vol Moed oprichtten. Dit vieren de huidige leden deze dag van 14:00 tot 17:00 uur met een receptie in De Krooshof in Zijderveld.

Buiten Bioscoop
20:00, Asperen, Muziektent. Vier Asperse 'burgers' houden een Buiten Bioscoop in de muziektent bij het gemeentehuis in Asperen. Het begint om 20:00 uur en om 20:30 uur gaat de film 'The Greatest Showman' draaien. Het event richt zich op inwoners van Asperen en omstreken vanaf 16 jaar. Iedereen onder de 16 jaar is welkom onder begeleiding van een volwassene. Een kaartje kost 5 euro. Aanmelden kan via www.onsevenement.nl. Hou bij slecht weer de Instagram pagina @buitenbiosasperen in de gaten.

Bingo
20:00, Hellouw, Clubgebouw IJsvereniging DES. IJsvereniging DES houdt een bingo in het clubgebouw. De zaal is open vanaf 19:00 uur. De hoofdprijs is deze keer 100 euro.

Pietsiekata
20:30, Leerdam, Stadspodium GO. Pietsiekata wordt gevormd door zes ervaren muzikanten die allen de mooie combinatie bezitten van emotie en swing. Zij spelen alle zes meerdere instrumenten. Uit hun spel onstaan traditionele klezmerklanken afgewisseld door onvervalste gypsieswing, een mooie gevoelige Hongaarse ballade, een heimweevol Grieks nummer of als het zo uitkomt een feestelijke Ierse song. Entree: 10 euro, reserveren: www.go-leerdam.nl of kaarten aan de zaal.

zondag 6 oktober

Paddenstoelen
9:00, Vianen, Benedictushof. Natuur en Vogelwacht De Vijfheerenlanden houdt een paddenstoelenexcursie bij de putjes van Buren. Na de regen van de laatste week worden daar veel paddenstoelen verwacht, onder andere wasplaatjes. Er worden paddenstoelen gezocht met drie goede paddenstoelenkenners als gids, onder leiding van Bart de Groot, bdegroot4@kpnmail.nl of 06-40339872. Vertrek vanaf de parkeerplaats bij station Leerdam: 8:40 uur.

Tess
14:30, Geldermalsen, De Pluk. LingeFilm begint oktober met een gevarieerd filmaanbod. Zondag 6 oktober draait Mijn Bijzonder Rare Week met Tess, een hartverwarmende gezinsfilm.

Trio Les Amis
15:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Drie zeer ervaren en geschoolde musici brengen sfeervolle en vrolijke muziek op mandoline, gitaar en accordeon. Entree: 15 euro incl. glas wijn of sap in de pauze. Reserveren: www.stroomhuisneerijnen.nl.

Jeugddienst Vuren
18:30, Vuren, gereformeerde kerk. Jeugddienst rond het thema 'Eenzaamheid, niks voor jongeren?' In de dienst zal dominee Molenaar voorgaan.

Psalm 42
19:00, Culemborg, Grote of Barbarakerk. De plaatselijke Barbaracantorij en Concerto da Fusignano voeren 'Der 42. Psalm" (opus 42)' van F. Mendelsohn uit. Soliste is Tanja Obalski (sopraan). Dirigent is de cantor-organist Marijn Slappendel.

Jeugddienst
19:00, Geldermalsen, gereformeerde kerk. Na een lange zomervakantie is de eerste jeugddienst van het seizoen. Het wordt een inspirerende dienst over hét boek dat christenen zo belangrijk vinden: de Bijbel! Carolina Blokland leidt de dienst, en de muziek wordt verzorgd door de band Relion.

maandag 7 oktober

BOP
10:15, Asperen, Dorpshuis EMM. Buurt Ontmoetings Plek (BOP) in het Dorpshuis EMM. Vanmorgen worden er twee films vertoond Oude films uit particulier bezit. Een film over een bejaardenreis met personenauto's naar Soestdijk. Deze film stamt uit circa 1950. De andere film is een bejaardenreis naar Orvelte.

dinsdag 8 oktober

Verslaving
9:30, Deil, Duifhuis. In het DorpsOntmoetingsPunt Deil vertelt IRIS-zorg over de behandeling van verschillende vormen van verslaving. Inloop in het Duifhuis vanaf 9:30 uur.

Moeilijke voeten
10:00, Leerdam, Woonzorgcentrum Emma. Bijeenkomst speciaal bedoeld voor mensen met moeilijke voeten. In de centrale hall van 'Emma' zal tot 12:00 uur een verkoopmorgen worden gehouden. De bijeenkomst zal worden verzorgd door Jonker Speciaal Schoeisel v.o.f. uit Wadenoijen.

PCOB Leerdam
14:30, Leerdam, Huis ter Leede. Contactmiddag van de PCOB. Op deze middag zal de bekende schrijfster Joke Verweerd een lezing geven over het onderwerp: 'Verhalen spiegelen het leven'. Het programma wordt afgewisseld door korte voordrachten, een verhaal of een fragment uit één van de romans. De lezing heeft het karakter van een ontmoeting tussen schrijfster en lezerspubliek.

Paranormale avond
20:00, Leerdam, Noorderberg. Paranormale avond verzorgd door Ria Groothuijse. Thema van deze avond is 'Spontane Waarnemingen' uit de zaal. Meer informatie: Ria Verhoeks, 06-53911991.

woensdag 9 oktober

Wandelen met senioren
9:30, Herwijnen, Waaldijk. Tijdens de 'wandeling met senioren' wordt dit keer het Engelenburgerpad (10 km) gelopen. Deelnemers wandelen over de oude en nieuwe dijk, dwars door een boomgaard in het prachtige buitengebied van Herwijnen. Let op. Vertrek: 9:30 uur vanaf de Waaldijk bij het pontje naar Brakel. Parkeren langs de Waaldijk richting Herwijnen. De koffiepauze (op eigen kosten) is bij Bakkerij Bakker. Meer informatie: Ineke Blom, 0345-612651, Arie de Bruijn, 06-21278061 of Aart Romeijn, 06-10263339.

BOP Herwijnen
10:00, Herwijnen, Dorpshuis De Poort. BOP Herwijnen met een quiz gepresenteerd door Koen Bijl, dit is overigens anders dan op de flyer is vermeld. Meer informatie: Bart van Zandwijk, 06-13784043.

Inloop over computers
14:00, Leerdam, Noorderberg. Elke woensdagmiddag tot en met 1 mei is er vrijblijvend inloop bij de Noorderberg aan de Bergstraat 90 voor senioren met vragen of problemen over het gebruik van pc, tablet of smartphone. Pc-coaches staan gereed om vragen te beantwoorden en problemen op te lossen. De kosten bedragen 5 euro voor een consult van een half uur. Aanmelden is niet noodzakelijk. Meer informatie: www.leerdam.seniorweb.nl.

Hand in hand
14:00, Asperen, Dorpshuis Asperen. De Week van de Opvoeding is dit jaar van 7 tot en met 13 oktober en heeft als thema Hand in Hand. De gemeente houdt samen met GGD Gelderland-Zuid en professionals diverse activiteite. Op drie locaties kunnen kinderen zich laten schminken, meedoen aan knutselactiviteiten of alles leren over gezond eten. Ouders kunnen kennismaken met babymassage, kindercoach of een andere professional. De activiteiten zijn tot 16:30 uur op de volgende drie locaties: De Pluk (Rijksstraatweg 64 in Geldermalsen), Dorpshuis De Poort (Zworrelstraat 79 in Herwijnen) en in Dorpshuis Asperen (Langerakstraat 6 in Asperen).

KinderCrea Doe-middag
16:00, Beesd, Middenstraat 34. Tijdens de KinderCrea Doe-middag gaan de kinderen creatief aan de slag. De ene keer wordt er gekookt of gebakken, een andere keer zijn de kinderen aan het timmeren, kleien, schilderen, vrouwen of iets aan het bouwen. Kinderen vanaf 4 jaar zijn welkom. De kosten bedragen 7,50 euro per deelnemer. Het is ook mogelijk om een strippenkaart te kopen van zes middagen voor 40 euro. Er is plaats voor twaalf kinderen. Vol is vol. Meer informatie via www.kindercrea.net.

Ash is the Purest White
20:00, Geldermalsen, De Pluk. LingeFilm begint oktober met een gevarieerd filmaanbod. 'Ash Is Purest White' is een prachtig melodrama over een gangsterbaas en zijn geliefde.

Met de trein
20:00, Geldermalsen, De Knop. Vakantie met de trein? Hoe leuk is dat? Het kenniscentrum voor duurzaamheid De Knop houdt een interactieve avond voor iedereen die er wel eens over denkt om met de trein op vakantie te gaan. Meer info vind je via www.deknop.nl en opgeven kan door een mail te sturen naar info@deknop.nl.