Dierendag bij AquaZoo

leerdam • Bij onderwaterdierentuin AquaZoo in Leerdam wordt zaterdag 5 oktober stil gestaan bij dierendag. Vanaf 13:00 uur tot 17:00 staan er vrijwilligers klaar om bezoekers al het leven in de aquaria te laten zien. Bovendien zijn er spelletjes, kleurplaten en speurtochten en is er een duikboot race.


Ontdek en beleef het klimaat

herwijnen • Beleef en ontdek klimaatverandering bij GeoFort in Herwijnen, op zaterdag 5 en zondag 6 oktober, tijdens het Weekend van de Wetenschap. Met Minecraft, een expeditie naar de kern van de aarde en op zondag 6 oktober een lezing (8+) voor jong en oud en de lancering van de nieuwe klimaatspeurtocht.

In de virtuele wereld van Minecraft ervaren bezoekers hoe het is als de zeespiegel stijgt. Met Expedition Earth reist men naar de kern van de aarde, op zoek naar nieuwe energiebronnen. Daarnaast lanceert GeoFort zondag 6 oktober voor het eerst de klimaatspeurtocht. Een tocht over het forteiland waarbij on- en offline in elkaar overstromen. Met behulp van QR codes ontdekken deelnemers met de speurtocht interessante weetjes en feitjes over het klimaat. Op zondag 6 oktober geeft wetenschapper Lisette de Senerpont Domis een familielezing. Ze vertelt in begrijpbare taal over klimaatverandering. Met veel voorbeelden, vragen en leuke weetjes. De familielezing is gratis bij te wonen en bedoeld voor zowel kinderen (8+) als volwassenen. Reserveer vooraf wel alvast een gratis plekje:

q www.geofort.nl


Groot Nederlands bevrijdingskoor

regio • In 2020 viert Nederland 75 jaar bevrijding. Een mooi moment om dit te vieren met muziek en zang. In januari 2020 start er daarom een uniek projectkoor om liederen te zingen over bevrijding en vrede. In diverse regio's in Nederland vinden de repetities plaats voor dit 'Groot Nederlands bevrijdingskoor' onder leiding van Martin Zonnenberg. Zangers en zangeressen vanaf 15 jaar kunnen meezingen. Er wordt drie keer gerepeteerd in de Grote Kerk, Kerkbuurt 131 in Sliedrecht. De eerste repetitie is op 22 januari van 19:30 tot 21:30 uur. De generale repetitie wordt op een centrale plaats in Nederland gehouden. Er zullen minimaal drie concerten in de mooiste kerken van Nederland volgen. Deelnemers moeten bereid zijn om thuis te studeren met behulp van oefenbestanden. Deelname kost 79 euro. Meer informatie en aanmelden:

q www.grootbevrijdingskoor.nl