Groen licht voor proeftuin MDT

vijfheerenlanden • De gemeente Vijfheerenlanden is een van de gemeenten die mee gaat doen aan de proeftuin Maatschappelijke Diensttijd. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) geeft hier subsidie voor. In oktober start de eerste groep jongeren met Maatschappelijke diensttijd (MDT).

Wethouder Tirtsa Kamstra is blij met de toekenning. "Met MDT geven we jongeren in onze gemeente de mogelijkheid om zichzelf verder te ontwikkelen en hun talenten te ontdekken. En tegelijkertijd doen ze ook wat voor de samenleving. Zo helpen we hen op weg naar hun toekomst en wordt onze samenleving sterker."
MDT is een initiatief van de gemeente Vijfheerenlanden, SamenDoen, Welzijn Vianen, Avres, Werk & Inkomen Lekstroom, Jongerenwerk, De Joost Leerdam, Ook Coaching, Straatraad Vianen, Jongerenraad Leerdam. Veel bedrijven en organisaties in onze gemeente bieden werkplekken aan om ervaring op te doen. De gemeente wil drie keer per jaar een groep laten starten.

Meedoen

Tijdens MDT kunnen jongeren hun talenten ontdekken en zich voorbereiden op hun toekomst. Een MDT traject duurt een half jaar. In dat half jaar doen ze praktijkervaring op, volgen ze trainingen en ondernemen activiteiten met de groep. De deelnemers hebben zelf invloed op het programma. Ze krijgen tijdens het traject begeleiding en een vaste coach.

MDT is er voor alle jongeren van 15-27 jaar die in Vijfheerenlanden wonen. Het maakt niet uit wat hun achtergrond of opleidingsniveau is. De eerste groep start in oktober. Jongeren die mee willen doen kunnen zich aanmelden via www.mdtvijfheerenlanden.nl of contact opnemen met de talentbegeleider MDT via info@samendoen.nl.

Samenwerking

Het kabinet wil op termijn MDT in heel Nederland invoeren. Om te leren wat werkt en wat niet, stelt het ministerie van VWS proeftuinen in. Daarvoor kan subsidie worden aangevraagd.
Vijfheerenlanden is een van de gemeenten die mee gaat doen aan de proeftuin. De gemeente Vijfheerenlanden heeft voor deze proeftuin samen met diverse partners en de gemeente Utrecht, subsidie aangevraagd bij het ministerie van VWS. Nu de aanvraag is gehonoreerd kan er gestart worden.


Opvoedingsweek: Hand in Hand

regio • De Week van de Opvoeding is dit jaar van 7 tot en met 13 oktober en heeft als thema 'Hand in Hand'. De gemeente West Betuwe houdt samen met GGD Gelderland-Zuid en professionals diverse activiteiten op woensdag 9 oktober. Op drie locaties kunnen kinderen zich laten schminken, meedoen aan knutselactiviteiten of alles leren over gezond eten. Ouders kunnen kennismaken met babymassage, kindercoach of een andere professional.

De activiteiten zijn op woensdag 9 oktober van 14:00 tot 16:30 uur op de volgende drie locaties: De Pluk (Rijksstraatweg 64 in Geldermalsen), Dorpshuis De Poort (Zworrelstraat 79 in Herwijnen) en in Dorpshuis Asperen (Langerakstraat 6 in Asperen). School, sportvereniging, buren, familie en vrienden hebben allemaal invloed op de opvoeding van het kind. Samen vormen zij de omgeving waarin kinderen opgroeien en worden opgevoed.

q www.weekvandeopvoeding.nl