Wooncrisis in online campagne

leerdam • Er zijn te weinig huizen in Nederland. En zeker te weinig betaalbare huizen. Veel mensen wonen te duur, wachtlijsten lopen op en kopen is onmogelijk. Er moet echt wat gebeuren. Daarom hebben meer dan 170 woningcorporaties, waaronder KleurrijkWonen, hun krachten gebundeld in een online campagne, waarmee zij de wooncrisis een gezicht geven en stevig ageren tegen de aangekondigde maatregelen in de Miljoenennota.

Afgelopen Prinsjesdag werd opnieuw duidelijk dat het kabinet de wooncrisis niet serieus neemt. Het kabinet stelt in een periode van tien jaar twee miljard euro beschikbaar voor woningbouw, maar er zijn (te)veel beperkende maatregelen in investeringsruimte. Daarnaast neemt de Verhuurderheffing toe in de Miljoenennota, ondanks de korting van honderd miljoen. Deze huurinkomsten gaan naar het rijk; woningcorporaties kunnen dit geld niet investeren in nieuwbouw. Ook een aantal wijzigingen in het huur- en toewijzingsbeleid draagt niet bij aan een oplossing van de nood op de sociale woningmarkt. KleurrijkWonen doet mee aan de actie #ikwileenhuis en roept woningzoekenden, huurders en samenwerkingspartners op om mee te doen op onderstaande website. 'Geef de wooncrisis een gezicht en deel jouw verhaal!', zo luidt de boodschap. De online campagne is een wake up call gericht aan het kabinet.

q www.wooncrisis.nl


Controle onderhoud dijken

regio • Om in de winter klaar te zijn voor het hoogwater op de grote rivieren, controleert Waterschap Rivierenland vanaf 7 oktober de dijken in het rivierengebied. Onder deze 'najaarsschouw' vallen ook de kades langs boezems en kanalen in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Het belangrijkste doel van onderhoud is een sterke grasmat. Daardoor zijn de dijken goed bestand tegen het hoge rivierwater. Dijkbeheerders controleren of bewoners en agrarische gebruikers hun dijkpercelen hebben gemaaid en of overhangend hout is gesnoeid.