• Willeke Kornet won de kolossale en zware wisseltrofee voor de derde keer op rij.
• Willeke Kornet won de kolossale en zware wisseltrofee voor de derde keer op rij. Foto: Peter Verbeek

Willeke Kornet heerst in mannensport

everdingen/schoonrewoerd • Als vrouw de dienst uitmaken in een mannensport, dat is niet iedereen gegeven. Willeke Kornet is een uitzondering op die regel. Half september werd ze, in de standaardklasse 2,5 ton, Nederlands kampioene tractorpulling. Het was al haar derde titel in successie….

Willeke van Keulen, zoals ze heette voor ze trouwde, komt uit een gezin uit Everdingen dat al heel lang aan tractorpullen doet. Het balletje ging rollen in 1997, toen haar broer André in Culemborg voor het eerst aan een wedstrijd meedeed, met een oude Massey Ferguson met voorlader.

"Ik was toen 17, en het was een wens van mijn vader dat ik daar het jaar erna óók zou rijden", zegt Willeke. "Dat is gebeurd, maar omdat hij toen al was overleden heeft pa dat niet meer meegemaakt. Zeker voor de eeuwwisseling was het hoogst uitzonderlijk dat er een vrouw achter het stuur zat."

Hobbysport

Broers André en Johan beten zich vast in hun hobbysport. Later stapte ook neef Hasse van Keulen in. André kocht nog wat trekkers, allemaal in de standaardklassen tussen 2,5 en 4,5 ton. In de jaren daarna plaatsten ze zich bijna altijd met een of meerdere trekkers voor het NK, en wonnen meer dan tien landstitels.

"Voor mij werd het pas serieus in 2016", vertelt de in Schoonrewoerd woonachtige Willeke Kornet. "André zei dat ik, als ik een wedstrijd won, mee mocht doen aan het NK. Dat jaar werd ik eerste in Hoogblokland, in de standaardklasse 3,5 ton. André en Hasse hadden zich, in diezelfde klasse, al geplaatst. Tijdens het NK in Bakel prolongeerde André zijn titel, terwijl ik als vierde eindigde. En dat smaakte naar méér."

Eerste vrouw

In 2017 won André twee wedstrijden, in verschillende klassen. Bij het NK in Staphort gunde hij zijn plekje in de standaardklasse 2,5 ton aan zijn zus. Willeke won de eerste run met overmacht, en ook in de finale bleef ze haar directe concurrent meer dan 20 meter vóór.

Daarmee werd ze de eerste vrouw met een nationale titel in deze tak van sport en was ze automatisch geplaatst voor de finale van 2018. Die is in het Friese Tzum gehouden. Elk van de vier leden van team Van Keulen kwam op het podium, maar alleen Willeke stond op het hoogste treetje.

En bij het NK dat onlangs in Wekerom is gehouden was ze opnieuw de beste in de standaardklasse 2,5 ton, zij het dat het verschil met haar belagers veel kleiner, maar nog steeds aanzienlijk was. "De eerste titel was het meest bijzonder, maar succes verveelt nooit. Volgend jaar mag ik het dus opnieuw proberen, en dat ga ik ook zéker doen!"


Peter Verbeek