Muurschildering Zuidwal maakt tongen los

leerdam • De muurschildering die kunstenares Jantien van Engelen vorige week heeft aangebracht op de achterkant van het Argentijnse restaurant La Stancia (hoek Hoogstraat-Zuidwal) heeft gezorgd voor honderden reacties op de populaire Facebookpagina Nieuw Leerdam.

De muurschildering is aangebracht in opdracht van KIOR, een werkgroep die zich inzet voor het realiseren van meer kunstwerken in de openbare ruimte van Leerdam. Er wordt gekeken naar mogelijke locaties, manieren om geld bijeen te brengen, vergroting van draagvlak, voorwaarden en selectie van geschikte kunstenaars. Gezocht wordt naar kunsttoepassingen die een positieve waarde toevoegen aan de stad en zich harmonieus verhouden met de betreffende omgeving. De werkgroep is gestart in 2018 en bestaat uit Wim van der Leij, Liesbeth Romkes, Rob Witteveen, Cor van Dijk, Tom van Campenhout en Beatrijs Schweitzer.

Bij de uitvraag voor het beschilderen van de muur van La Stancia kwamen 54 reacties binnen. Na een zorgvuldige selectie kwam Jantien van Engelen als beste uit de bus. Zij heeft zich laten inspireren door activiteiten in Leerdam op zondag. "Het is een echte eyecatcher en ik hoop dat mensen de muurschildering ook in het echt gaan bekijken", zegt Tom van Campenhout.

'Geklieder'

Toch zijn de meeste reacties negatief. "Wat een vreselijk geklieder in een mooie oude haven, snel de kwast er overheen." Of: "Wat is hier mooi aan? Doe dat lekker in Almere ofzo en niet in een historische binnenstad." Ronald Stalert is ook kritisch, maar wel een stuk genuanceerder: "Dit past totaal niet daar en is te experimenteel voor de meerderheid van de mensen. Mooi realistische, historische of abstract was beter op zijn plaats geweest. Ieder zijn mening natuurlijk, maar op een plek als dat is het wel van belang dat het een grote groep mensen aanspreekt." Tom van Campenhout: "Ik vind de reacties wel heel erg extreem. Mensen zijn woedend, vinden het spuuglelijk. Ik vind zo'n veroordeling wel een stap te ver gaan."