• Rondleiding door de bedrijfshal van Lamotec.
• Rondleiding door de bedrijfshal van Lamotec. Foto: Peter Verbeek

Contactus op bezoek bij Lamotec

culemborg • Het was al even geleden dat businessclub Contactus een bijeenkomst heeft gehouden. Afgelopen donderdagavond waren de leden te gast bij Lamotec, het bedrijf van Erik Mooijman en Henk van de Lagemaat.

Contactus is een club van ondernemers uit de Vijfheerenlanden en de Alblasserwaard die graag in een informele omgeving en sfeer met elkaar netwerken. De ene keer is dat op een mooie locatie in de regio, een andere keer wordt het gecombineerd met een bezoek aan het bedrijf van één van de leden. Van de Lagemaat en Mooijman zijn leden van het eerste uur. Ze hebben hun bedrijf Lamotec van Everdingen verplaatst naar Culemborg, en vonden het leuk om de leden daar een indruk van te geven. Na een paar drankjes bij binnenkomst en een woord van welkom door voorzitter John Hol volgde een rondleiding door het bedrijf.

Lamotec houdt zich sinds 2005 bezig met machinebouw, RVS en aluminium laswerk. Het tweemansbedrijf had de tijd mee en groeide uit tot een onderneming die draait op een team van ruim twintig medewerkers. De kernactiviteit bestaat niet uit het ontwerpen, maar uit het bouwen vanaf een tekening van roestvrijstalen machines voor de foodsector, met name de aardappel-, groente-, champignons-, brood- en chipsindustrie. De door Lamotec vervaardigde machines worden wereldwijd geëxporteerd.

"We begonnen destijds in een halletje van 200 vierkante meter", vertelt Henk van de Lagemaat. "In etappes is dat vergroot tot 1200 meter, maar ook dat bleek uiteindelijk te klein. Lamotec is daardoor uitgeweken naar bedrijventerrein Pavijen in Culemborg. Daar hebben we een hal van 1700 vierkante meter met een hoogte van tien meter. Dankzij een groot buitenterrein kunnen we veel makkelijker laden en lossen." Tijdens de rondleiding werd ook een blik geworpen in de straalcabine, waar verkleuringen en zetranden onzichtbaar worden gemaakt. De oppervlakken worden daardoor glad en mat grijs, en alle vrijkomende staal- en stofdeeltjes worden gescheiden verzameld. Na de bedrijfspresentatie werden de leden getrakteerd op een goed verzorgd driegangenmenu, dat werd omlijst met muziek van onder andere een violist.