Programma jeugdtheater start

leerdam• Stadspodium Go geeft de kinderen van Leerdam een mooie kans om kennis te maken met theater. Vanaf dinsdag 1 oktober start het jeugdprogramma dat dit seizoen door de basisschool leerlingen van Leerdam, Kedichem en Schoonrewoerd bezocht gaat worden. Ook de klassen 1 en 2 van het Voortgezet onderwijs de Joost komen op bezoek.

Go heeft dit seizoen het voortouw genomen om de scholen mooie voorstellingen aan te bieden, die aansluiten bij de belevingswereld en het ontwikkelingsniveau van de verschillende groepen binnen de basisschool. De reacties van de scholen waren overweldigend. Dit seizoen komen 1700 kinderen een voorstelling zien. In de periode oktober – februari worden maar liefst 23 voorstellingen gespeeld.

Start

Het project is op 1 oktober van start gegaan met de voorstelling 'Hadassa, ster van Perzië' gespeeld door John de Winter voor de groepen 7 en 8. Een spannende vertelling over de moed om te zeggen wat je denkt en te zijn wie je bent. Een actueel thema bij 75 jaar vrijheid. Klas 1 en 2 van de Joost kwam in een actuele voorstelling vanwege het Rembrandtjaar, meer te weten over deze beroemde schilder, in de voorstelling van Niels Brandaan Cotterink. Alle kleuters bezochten 'Brombeer' van Remco-Theater-Kunst, een ontroerend verhaal, verteld door poppen met hele eigen karakters, over vriendschap ondersteund met muzikale fragmenten.
De groepen 3 en 4 keken naar 'Juwelenoma' van Marjo Dames over een oma met een wel heel bijzonder geheim. Dames vertelt haar verhalen op eigenzinnige theatrale wijze. Ze kruipt in de huid van de personages en omlijst met accordeonmuziek. Met 'Het mysterie van museum Mauzz' sloot theater Kwadraat de reeks af voor de kinderen van groep 5 en 6. Een reis langs de schilderkunst van Karel Appel tot Willem van der Velde, met schilderijen die tot leven komen.

Dit project wordt ondersteund door de gemeente Vijfheerenlanden, het Bert van Voordenfonds en wordt georganiseerd door Stadspodium Go en de cultuurcoaches van Samen Doen.


Zorglab bij Huis ter Leede

leerdam • Het twaalf meter lange mobiele Zorglab (Future Care Lab) van ROC Midden Nederland staat van maandag 14 tot en met vrijdag 25 oktober bij Huis ter Leede in Leerdam. Alle medewerkers brengen hier een bezoek om een beeld te krijgen van de mogelijkheden van zorg in de toekomst. Aan de hand van video's en korte opdrachten doorlopen groepjes van maximaal zes medewerkers het Zorglab en gaan in gesprek over de toekomst van zorg. Het bezoek aan deze interactieve leeromgeving geeft nieuwe inzichten en zet aan tot denken over zorgtechnologie en -innovaties.


Valpreventiemaand in teken van fietsen

regio • Het aantal ouderen dat in de afgelopen drie maanden viel, is gestegen. Dit blijkt uit cijfers van de GGD die afkomstig zijn uit de Volwassenenmonitor. Gemiddeld genomen valt één op de vijf ouderen wel eens. Dit percentage stijgt met het ouder worden. Blijven bewegen is belangrijk om vallen te voorkomen. Tijdens de valpreventiemaand in oktober staat veilig fietsen centraal. In de regio worden verschillende (fiets)activiteiten gehouden.