• De pastorietuin in Schoonrewoerd, waar de Oogstdag van het Ambachtsplein gehouden werd.
• De pastorietuin in Schoonrewoerd, waar de Oogstdag van het Ambachtsplein gehouden werd. Foto: Levien Vermeer

'Waar komt ons voedsel vandaan?'

schoonrewoerd • Achter het huis naast de kerk aan Dorpsstraat 23 in Schoonrewoerd, ligt de pastorietuin. Tegenwoordig wordt die onderhouden door het echtpaar Jan en Karla van Frankenhuyzen, samen met kerkrentmeester Johan den Hertog. Den Hertog is een van de vrijwilligers van de door het stel drie jaar geleden opgerichte 'Stichting Ambachtsplein Schoonrewoerd'.

De vijftigers hebben een hart voor kinderen en zijn educatief ingesteld. "Door middel van het Ambachtsplein leren we kinderen waar ons voedsel vandaan komt, en brengen we ze in aanraking met ambachten als smeden, hout bewerken en brood bakken." Karla werkt elke donderdag met zo'n tien basisschoolkinderen van de Noachschool in de moestuin. Aan het eind van de zomervakantie was het resultaat te bewonderen. Karla vertelt daarover: "We organiseren dan een Oogstdag zodat ouders en belangstellenden kunnen zien wat al dat werk opgeleverd heeft." Er waren pompoenen, walnoten, courgettes en komkommers, radijs, pluksla, snijbiet, dille, boerenkool en rabarber. Verder een hoekje voor dahlia's, een kleine kas, en om de groentetuin heen allerlei fruitbomen zoals zoete kers, abrikoos, Hollandse mispel, sterappel, twee soorten rode pruimen, en de oudere perenrassen Clapps en Triomphe de Vienne.

Appelsmoothie

Voor de Oogstdag had Karla een originele speurtocht voor de jeugd samengesteld waarmee ze door de moestuin en het bakhuis geleid werden. Aan het eind kregen ze een aardappel, die bij de frietkraam geschild, gesneden en gebakken werd. Maar de kinderen kregen ook een taak. Nick (9), Karsten (10) en Lisa (11) maakten appel-druivensap voor de bezoekers met een handpers. Karsten hoorde bij de eerste groep die in de moestuin is gaan werken en vertelde enthousiast: "We leerden alles over de natuur en ik heb een appelsmoothie gemaakt."

Molenaar Peter Blom van de korenmolen in Waardenburg was aanwezig om de kinderen tarwe te laten malen met een kopie van een oud Romeins 'huismolentje': twee dikke grijze basaltstenen op elkaar, met een draaihendel, een opening waar het graan ingegoten kan worden, en onderaan een opening waar het maalsel uitvalt. Blom: "Door met de hand te malen ervaren kinderen hoeveel moeite er in brood zit."

In het bakhuis van het Ambachtsplein staan twee hout gestookte ovens, dus het tarwemeel kan ter plekke verwerkt worden. Echtpaar Van Frankenhuyzen zal van vriend en beroepsbakker Piet Kuiper uit Herwijnen leren hoe daar brood in gebakken wordt. De scholen zijn weer begonnen, en bij het Ambachtsplein blijft het gonzen van de plannen. Op zaterdag 14 december staat er weer een Ambachtsdag gepland, dan gericht op techniek.


Levien Vermeer