• Hanneke leest het boek voor aan haar drie kinderen.
• Hanneke leest het boek voor aan haar drie kinderen. Foto: Aangeleverd

Hanneke Mostert schrijft prentenboek voor kinderboekenmaand

Genieten van muisje Gijs op wereldreis

leerdam • Het boek verschijnt deze week en wordt volgende week feestelijk gepresenteerd op de Julianaschool, waar Hanneke twee dagen per week les geeft aan de kleuters in de onderbouw.

De christelijke boekenmaand is een initiatief van de BCB, de brancheorganisatie voor christelijke boekhandels, uitgeverijen en distributeurs. Hanneke kreeg vorig jaar het verzoek om het kinderboek voor de onderbouw te schrijven. Het boek is uitgegeven door de christelijke uitgever De Banier.

Hanneke vindt het heel eervol dat ze is gevraagd om het boek te schrijven. Ze begon vorig jaar november aan haar opdracht en voltooide het prentenboek in ongeveer vier maanden. Het thema van het boek sluit aan bij het thema van de kinderboekenweek: 'Op Reis'. "Het nieuwe boek gaat over een muisje dat op reis gaat met een rode bus. Broem! Broem!, Toet! Toet!. Wat gaat hij doen?'

Onderweg komt het muisje allereerst vijf giraffen tegen. Die mogen ook mee, want hun vliegtuig blijkt kapot te zijn. Daarna stappen vier olifanten in, die mee mogen omdat hun vrachtwagen kapot is. In Frankrijk stappen er ook nog drie beren en even later ook nog twee kikkers in."

Bijtje

Ten slotte meldt zich nog één bijtje. Maar die past er helaas niet meer bij. Dan maar mee op de slurf van de olifant. Op enig moment belandt de bus in een kuil, waarbij alle dieren over mekaar heen buitelen. Alle dieren duwen mee om de bus uit de kuil te krijgen. Het wordt ten slotte pas een succes als ook de bij mee gaat duwen. "De boodschap is eigenlijk: iedereen is nodig om iets te bereiken, ook zo'n klein bijtje."

Christelijke boodschap

Het prentenboek is geen stichtelijk boek. "Maar 'erbij horen' sluit wel degelijk aan bij de christelijke boodschap", zegt Hanneke.

De teksten zijn geschreven in rijmvorm, met toevoeging van veel mooie woorden. "Ik vind het ook wel leuk dat de dieren kunnen praten. Dat vinden kinderen fantastisch." Het vijfjarige dochtertje van Hanneke was de eerste die de verhalen kreeg voorgelezen. "In eerste instantie had ik tien verschillende soorten dieren bedacht. Maar tijdens het voorlezen bleek dat teveel. Toen haakte m'n dochter af. Dat was voor mij een belangrijk signaal. Toen heb ik het aantal terug gebracht naar vijf."

Hanneke is zeer tevreden over het eindresultaat. "Waar ik vooral ook heel blij mee ben zijn de prachtige tekeningen van Hester. Er zit heel veel humor in. Hoe ze bijvoorbeeld al die dieren heeft getekend die over elkaar heen rollebollen als de bus in de kuil belandt. Ga er maar aan staan."

ABC

'Muisje Gijs gaat op wereldreis' is overigens al het derde kinderboek van Hanneke Mostert. In 2017 debuteerde ze met het 'ABC, lees je mee?', een mooi geïllustreerd voorleesboek voor kleuters over de letters van het alfabet. In elk van de zeventien voorleesverhalen komt één letter aan de orde. Als vervolg schreef Hanneke vorig jaar het boek 'Knoop het in je oren!', met daarin dertien korte verhalen waarin het tellen centraal staat.

Kindertheater

Hanneke gaat het boek uiteraard voorlezen aan de eigen kleuters van de Julianaschool. En op maandag 7 oktober komt Kindertheater DeepDeep een voorstelling geven over het boek. Hiervoor zijn de onderbouwgroepen van de Klimop en de Wilhelminaschool ook uitgenodigd. Elly Zuiderveld heeft een lied bij het boek gemaakt.

Het prentenboek 'Muisje Gijs gaat op Wereldreis' is vanaf deze week te koop in de boekwinkel. De prijs bedraagt 6,95 euro.

Dick Aanen