donderdag 26 september

Boeken inleveren
10:00, Leerdam, Koningin Emmahuis. Boeken inleveren voor de Boekenmarkt Leerdam in het oude Koningin Emmahuis aan de Oranjehof. 's Morgens van 10:00 tot 12:00 uur en 's avonds van 19:00 tot 21:00 uur. Lukt het niet om donderdag in te leveren? Dan kan er gebeld worden met 06-22588927. Mailen mag ook: boekenmarktleerdam@gmail.com.

Japanse animatiefilm
15:30, Neerijnen, Stroomhuis. Japanse animatiefilm 'Spirited Away' in het kader van de Kinderboekenweek met als thema 'Reis mee!' Om 19:30 uur wordt de film nogmaals vertoond. De toegangsprijs bedraagt 5,00 euro, voor leden van Bibliotheek Rivierenland is dat 4,00 euro. Reserveren niet nodig.
stroomhuisneerijnen.nl

Japanse animatiefilm
19:30, Neerijnen, Stroomhuis. Japanse animatiefilm 'Spirited Away' in het kader van de Kinderboekenweek met als thema 'Reis mee!' De toegangsprijs bedraagt 5,00 euro, voor leden van Bibliotheek Rivierenland is dat 4,00 euro. Reserveren niet nodig.
stroomhuisneerijnen.nl

Diagnostiek, waarom wel, waarom niet
19:30, Leerdam, De Noorderberg. De sociale teams van de gemeente Vijfheerenlanden houden elke laatste donderdagavond van de maand een ontmoetingsavond. De avonden zijn bedoeld voor mantelzorgers of zorgvragers die op zoek zijn naar contact met lotgenoten of voor mensen die interesse hebben in het onderwerp. Deze avond staat het thema 'Diagnostiek waarom wel, waarom niet?' op de agenda. Elke Eggens, psycholoog bij MEE, vertelt over waarom wel of niet een diagnose, wat levert het op, hoe ga ik hiermee om. Is een diagnose nu echt nodig?

vrijdag 27 september

Crea College
10:00, Gorinchem, Evenementenhal. De publieksbeurs Crea Weekend in Gorinchem heeft een nieuwe naam: Crea College. De eerste editie onder de nieuwe naam vindt plaats op vrijdag 27, zaterdag 28 en zondag 29 september in Evenementenhal Gorinchem. Crea College blijft zich richten op de nieuwste trends op hobbygebied, maar focust zich daarbij ook nadrukkelijk op het aanbieden van workshops en interactieve masterclasses. Verder is er dit najaar voor het eerst een samenwerking met Taart & Trends. Kaarten voor Crea College in Evenementenhal Gorinchem zijn tot en met 26 september online te koop met tien procent korting, www.crea-college.nl.

Bingo
20:00, Schoonrewoerd, Partycentrum. Ouderenkontakt Schoonrewoerd houdt een bingoavond, inloop vanaf 19:30 uur. Er zijn tijdens deze bingoavond onder meer waardebonnen van plaatselijke ondernemers, boodschappen en vele andere prijzen te winnen. Bovendien is er een superronde met onder andere een dinerbon voor vier personen.

Bierproefavond
21:00, Leerdam, Stadspodium GO. Vrijdagavond is het weer tijd voor de maandelijkse bierproefavond. Tijdens de proeverij in GO zijn er uiteraard ook snacks verkrijgbaar en voor de niet-bierdrinkers ook andere drankjes. Entree: gratis, proeven van vijf bieren, 12,50 euro.

80 van de Glasstad
21:00, Leerdam, sportcomplex VV Leerdam Sport. Voor de achttiende keer start de Kennedymars, een wandeltocht van 80 kilometer die binnen 20 uur gelopen dient te worden. De gezamenlijke start van de Leerdamse Kennedymars, 'de 80 van de Glasstad', is op vrijdagavond om 21:00 uur. Naast de 80 kilometer kan er 40 kilometer gewandeld worden. Gekozen kan worden om deze tocht als nachttocht te lopen of als dagtocht. Het 'Rondje in het donker', de nachttocht, start samen met de lopers van de Kennedymars op vrijdagavond om 21:00 uur. Voor de dagtocht van 40 km, het 'Rondje van Leerdam', kan gestart worden op zaterdagochtend tussen 7:00 en 9:00 uur.

zaterdag 28 september

Rommelmarkt
9:00, Schoonrewoerd, Rommelschuur. Diverse kramen op het buitenterrein van de Rommelschuur op Overheicop 1. De rommelmarkt wordt gehouden van 9:00 tot 13:00 uur. Vanaf 9:30 uur start de verkoop bij opbod. Er is een overdekt terras met koffie, thee en fris met zelfgebakken taart of cake. Later op de morgen is er soep en zijn er broodjes hamburger te koop. Er is altijd prijs bij de enveloppenkraam en via een intekenvel zijn er ook mooie prijzen te winnen. De boekenschuur en de rommelschuur zijn ook open. In de kledinghoek is er uitverkoop.

Tweede kans
9:30, Zijderveld, De Oude School. Tweede kans kleding- en speelgoedbeurs in KC 'de Oude school', Kerkweg 9 in Zijderveld. De opbrengst is 50 procent voor de inbrenger en 50 procent voor de christelijke jeugdclubs in Zijderveld. Meer info en/ of aanmelding voor verkoop tot en met woensdag 25 september via Anne-Marie Meerkerk, 0345-502125 of kledingbeurszijderveld@hotmail.com.

Fruitfietstocht
10:00, Tricht, Fruitbedrijf De Hoenderik. Op de fiets langs boomgaarden, waar de drukke oogsttijd van appels en peren is begonnen? Dat kan met de boswachters van Geldersch Landschap & Kasteelen, die deelnemers meenemen op een fruitfietstocht over landgoed Waardenburg en Neerijnen. De tocht gaat door de Betuwe, waar het fruit volop aan de bomen hangt. Het is fascinerend te zien hoeveel fruit zo'n klein boompje kan dragen. Onderweg wordt landgoed Waardenburg en Neerijnen aangedaan voor een korte wandeling. Op dit landgoed staan naast boomgaarden ook een prachtig parkbos en twee kastelen. De Rijswaard (het buitendijks gebied) wordt vanaf de winterdijk bekeken. Deelnemers dienen zelf te zorgen voor lunch en drinken voor onderweg. Deelname: 5 euro, kinderen 6 t/m 12 jaar 2,50 euro. Reserveren is noodzakelijk via www.glk.nl/aciviteiten. Informatie: Bert Idsingh, 06-25073821 en Fieke Vos, 06-42800802.

Plukdagen
10:00, Schoonrewoerd, Schaapskooi. Het Zuid-Hollands Landschap en de Natuur- en Vogelwacht werken dit jaar samen in het organiseren van een plukdag in de door hun beheerde boomgaarden rond Schoonrewoerd. De Natuur- en Vogelwacht sluit haar plukseizoen af met de jaarlijkse open dag van 10:00 tot 16:00 uur in de Schaapskooi aan Overboeicop 15 in Schoonrewoerd. Tijdens de open dag kan kennis worden gemaakt met oude, nu vaak onbekende, rassen. Daarnaast kan via excursies, telescoop- en informatiepunten meer geleerd worden over de natuur en de vogels in dit seizoen. Een lokale kunstenaar laat zien hoe zijn houtsnijwerk tot stand komt. Er zijn deze dag op verschillende tijdstippen diverse activiteiten, voor zowel volwassenen als voor kinderen. Meer informatie: www.zuidhollandslandschap.nl/open-dag-schaapskooi

Repair Café
11:00, Geldermalsen, De Pluk. Het Repair Café gaat weer open in De Pluk in Geldermalsen. Deskundige vrijwilligers met 'gouden handen' staan weer klaar voor alle inwoners van West Betuwe om kapotte spullen en textiel een tweede leven te geven. Er zijn geen kosten verbonden aan deze hulp, maar een kleine vrijwillige bijdrage is altijd welkom. Het Repair Café is elke laatste zaterdag van de maand open van 11:00 tot 15:00 uur.

Open atelierroute Waard Art
11:00, diverse locaties, Neerijnen. De Open Atelierroute van Waard Art vindt plaats op zaterdag 28 en zondag 29 september. De ateliers van de deelnemende kunstenaars zijn geopend van 11:00 tot 17:00 uur. In Het Stroomhuis, van Pallandtweg1, in Neerijnen zijn routeboekjes te vinden, zodat de bezoeker een eigen route kan samenstellen. Tijdens de route zijn de kunstenaars aanwezig in hun atelier. Zij vertellen hoe het creatieve proces werkt en er kunnen vragen gesteld worden.

Muziekfestival en streekproductenmarkt
11:00, Leerdam, Plein voor de Grote Kerk. Het Pilgram Initiatief organiseert een muziekfestival en een streekproductenmarkt in het centrum van Leerdam. Het muziekfestival wordt verzorgd door de drie Leerdamse muziekverenigingen: De Bazuin, Kunstliefde & Vriendschap en Aurora. Elke vereniging zal ongeveer één uur een muziekprogramma verzorgen. Tegelijkertijd is op het plein een streekproductenmarkt. Bezoekers daar terecht voor zaken als kaas, wijn, chocolade, ganzenvlees en andere producten uit de regio. Ook zal er op de markt een mandenmaker en wolwever aanwezig zijn.

Stadswandeling
14:00, Leerdam, Kerkstraat 55. Leerdamglasstad.nl organiseert weer instapstadswandelingen in Leerdam, onder leiding van een gids. Deelnemers komen meer te weten over de geschiedenis van de Glasstad, de wandeling voert langs bijzondere locaties en bezienswaardigheden in het centrum van Leerdam. Deelname kost 4,50 euro. De wandeling start om 14:00 uur vanaf het kantoor van Leerdamglasstad.nl aan de Kerkstraat 55. Reserveren via 0345-228533 of de website, hier zijn ook meer data te vinden. www.leerdamglasstad.nl/stadswandeling

Vier Burendag tijdens potje bowlen
18:30, Leerdam, Monkey Town. Indoor speelparadijs en bowlingcentrum Monkey Town Leerdam roept alle inwoners op om op Burendag op een leuke manier alle buren te leren kennen. Monkey Town Leerdam stelt tijdens Burendag, zaterdag 28 september, de bowlingbanen zo goed als gratis beschikbaar voor buurt/ burenteams die wel zin hebben in een gezellig avondje bowlen met elkaar. Het evenement vindt plaats in een toernooivorm. De eerste ronde start om 18:30 uur en daarin kunnen vijf teams deelnemen van maximaal zes deelnemers per team. Vanaf 19:30 uur spelen nog vijf teams een spel. Aansluitend spelen de vier teams met de hoogste scores rond 20:30 uur de finale.De kosten bedragen 1 euro per deelnemer en moeten bij de kassa voldaan worden. Inschrijven kan door te mailen naar micha@reijleisuremarketing.nl onder vermelding van Burendag 2019, met de teamnaam en het aantal kinderen van 14 jaar of jonger in het team. Er geldt een 'vol is vol' principe voor deze avond.

Pubquiz
19:30, Neerijnen, Het Stroomhuis. UIT-spanning Het Stroomhuis houdt een Pubquiz, een gezellige avond van ongeveer 2,5 uur met vragen uit diverse categorieën. De quiz start om 20:00 uur. Inschrijven met een team van maximaal zes personen kan tot en met 27 september. Deelname kost 5 euro per persoon, inclusief één consumptie en een ronde bittergarnituur.

Cantateconcert
19:45, Vianen, Grote Kerk. Liefhebbers van barok-koormuziek kunnen hun hart ophalen in de Grote Kerk van Vianen, tijdens een cantateconcert, uitgevoerd door Cantus kamerkoor. Meer informatie: www.grotekerkvianen.nl.

zondag 29 september

Paddenstoelenwandeling
10:00, Neerijnen, Stroomhuis Neerijnen. Het is herfst. Welke paddenstoelen zijn er te zien? Daarvoor gaan de boswachters van Geldersch Landschap & Kasteelen samen met de deelnemers op zoek naar paddenstoelen in het parkbos van landgoed Waardenburg en Neerijnen. Het is elk jaar weer een verrassing welke soorten zich laten zien en wanneer. Als het in de week voor de wandeling veel regent, kan de bezoeker veel paddenstoelen vinden. Ooit zijn er in het parkbos 285 verschillende soorten geteld. De rol van de paddenstoelen in het ecosysteem is van groot belang. De boswachters besteden daar onderweg aandacht aan. Deelname: 5 euro, kinderen 4 t/m 12 jaar 2,50 euro. Reserveren is noodzakelijk via www.glk.nl/activiteiten. Informatie: Jan Taat, 06-83086024 en Bert Vos, 06-19717255.

Water en wijn
15:00, Culemborg, Vollin, Tollenstraat. Een nieuwe 'Vollin live' in de Tollenstraat. Deze keer met dichter Eric Jansen en muzikant Harm Peter Smilde. Meer informatie: www.vollin.nl.

Sing-in
19:30, Leerdam, Hoogstraatkerk. Voor de zesde keer wordt er in de Hoogstraatkerk een Sing-in gehouden. De deuren staan vanaf 19:00 uur open om iedereen te ontvangen die van zingen (Opw.) houdt. Thema: Kind van God. Na afloop is er gelegenheid voor ontmoeting. Er is een deurcollecte.

maandag 30 september

BOP
10:15, Asperen, Doprshuis EMM. Buurt Ontmoetings Plek (BOP) van 10:15 tot 11:45 uur in het Dorpshuis EMM aan de Van Langerakstraat 6 in Asperen. Gezellig een kopje koffie drinken of een praatje maken.

woensdag 2 oktober

Inloop
14:00, Leerdam, Noorderberg. Tot en met mei wekelijks inloop op woensdagmiddag voor mensen met vragen over computer- en telefoongebruik. Pc-coaches staan gereed om vragen te beantwoorden en problemen op te lossen. Kosten: 5 euro voor een consult van een half uur. Aanmelden is niet noodzakelijk. Voor verder informatie: www.leerdam.seniorweb.nl.

Speurtocht
19:00, Geldermalsen, Lingeborgh. Zit je in groep 8? Kom dan naar de speurtocht in het brugklasgebouw van de Lingeborgh. Het wordt weer een fanatieke strijd. De activiteit is niet zo zeer gericht op de schoolkeuze, maar vooral bedoeld om de drempel te verlagen. Als de leerlingen aan het speuren zijn, krijgen de ouder(s)/verzorger(s) een algemene presentatie over het onderwijs op de Lingeborgh. Aanmelden: www.lekenlinge.nl.

Inloopuurtje
19:30, Leerdam, Wijkcentrum West-End. Wijkraad–West houdt een inloopspreekuurtje. Iets leuks, klachten of iets anders te melden over de wijk komt dan naar dit spreekuur. De koffie/ thee staat klaar. Wethouder Marcel Verweij is ook aanwezig.

Vrouwen van Nu
20:00, Herwijnen, De Poort. Reisverslag over Rusland door de heer Griffioen bij Vrouwen van Nu, afdeling Herwijnen in dorpshuis De Poort. Inloop vanaf 19:30 uur, start avond 20:00 uur.