• Anneke Knol van de provincie Utrecht ondertekent het Beheerconvenant Prachtlint.
• Anneke Knol van de provincie Utrecht ondertekent het Beheerconvenant Prachtlint. Foto: PeterPaul Klapwijk

Streven naar bloeiende bermen

regio • Méér bloemen en insecten in de bermen van de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden, en daardoor ook meer kansen voor vogels en andere insecteneters, daar gaat het om bij de mensen van het Prachtlint.

Vrijdagochtend 20 september beloofden onder andere de provincie Utrecht en het Zuid-Hollands Landschap zich daarvoor sterk te maken. De provincie en het Zuid-Hollands Landschap deden dat door hun handtekening te zetten onder het beheerconvenant Prachtlint. Ze deden dat samen met het Utrechts Landschap, de gemeente Vijfheerenlanden en Natuur- en Milieufederatie Utrecht. In voorgaande jaren tekenden twintig andere bedrijven en instellingen uit de regio het convenant. Ze willen koploper zijn op het gebied van duurzaam beheer.

Joost Smits, projectleider bij de provincie Zuid-Holland, vertelde over de zoektocht van beleid naar uitvoering. "Voorheen dachten we bij de provincie maar aan één ding: veiligheid", aldus Smits over bermbeheer. "Toen steeds duidelijker werd dat het aantal insecten schrikbarend terugloopt, veranderde de provincie zijn aanpak. "Want we zagen: we boeten in op ons natuurlijk kapitaal."

"Het nieuwe bermbeleid moet van de berm een aantrekkelijk leefgebied maken voor insecten. Stelregel is: lang wat kan, kort wat moet, veiligheid eerst. We bekeken: welke bermen zijn geschikt?" In alle rayons koos de provincie in 2016 een oefenweg. "Om te bekijken wat er gebeurde." In 2017 voerde de provincie het nieuwe bermbeheer in langs meer wegen. De provincie veranderde ook de vorm van contracten met aannemers die het bermbeheer uitvoeren. "We leggen nu doelstellingen vast in de contracten."